42536993 972630226253007 2604868287447695360 o
Foto: Den unge GPS-havørn, Ditte, med friskfanget byttet ved Gråsten. Fotograf: Christine Nielsen
Seneste update:

21-12-2022
Ny viden om Svend, der døde tilbage i april i det nordlige Tyskland: Baseret på obduktionen fra Tyskland og data fra Svends sender, står det klart at Svend døde ved kollision med en vindmølle. Nogen har efterfølgende flyttet den døde ørn til en nærliggende lokalitet, hvor den blev smidt i vandet. Heldigvis blev den fundet af en forbipasserende nogle dage senere.

Læs flere blog-indlæg her. Eller læs mere om projektet.

På kortet nedenfor kan du se GPS-havørnenes bevægelser med et par dages forsinkelse. Der er normalt 15-30 minutter mellem hver prik. Positioner med stor usikkerhed er fjernet fra kortet. Da overførsel af data kræver god forbindelse mellem GPS-sender og mobilnetværket, kan der være dage, hvor der ikke kommer data fra enkelte ørne. 

† = Død
* = Manglende signal
Det er vigtigt, at ørnene ikke forstyrres. DOF opfordrer derfor selvfølgelig til, at man ikke opsøger GPS-ørnene. Besøg i stedet nogle af de kendte lokaliteter for havørne, hvor man kan nyde dem på behørig afstand. Lokaliteter med havørn den seneste uge indtastet i DOFbasen: https://dofbasen.dk/search/result.php?design=table&soeg=soeg&periode=antaldage&dage=7&artdata=art&hiddenart=02430&obstype=observationer&species=alle&sortering=dato

Ørne-bloggen

10-11-2022
Vi er nu blevet klogere på omstændighederne omkring Frode,  som ikke har haft signal siden midt i oktober. Det er efter lang tids søgen ud fra GPS-signalerne, lykkedes at lokalisere senderen, men ikke nogen ørn. Der er altså noget, der tyder på, at Frode har tabt senderen, nok som resultat af slid på seletøjet. Hverken i Frodes bevægelser eller på fundstedet var der umiddelbart noget, som kunne indikere at ørnen er omkommet. Skulle man ligge inde med observationer af ringmærkede ørne, så husk altid at rapportere dem til www.fuglering.dk. Vi håber på fortsat at kunne følge Frode via indberetninger fra Ringmærkningscentralen.

10-11-2022
Tre ørne mærket med satellit-sendere i sommeren 2022 er føjet til kortet på www.dof.dk/gps-oerne.  Der er tale om Aage fra Filsø i Sydvestjylland samt Mikkel og Lisbeth fra Vilsted Sø i Vesthimmerland. De tre er nu alle så uafhængige af redeområderne, at vi kan offentliggøre deres placering. Positionerne vises på kortet med tre dages forsinkelse. 

Aage har i den første tid været på udflugt i det sydvestjyske, herunder i Vadehavet, som huser mange havørne i vinterhalvåret. Mikkel og Lisbeth har, efter nogen tids separation efter udflyvning, igen fundet hinanden. For tiden følges de ad rundt i det store naturområde, Vejlerne, hvor de sammen med andre havørne nyder godt af områdets mange vandfugle.

 Aage Filso sep 2022 red Leif Keller
Havørnen, Aage, fra Filsø mærket med satellit-sender i 2022. Foto: Leif Keller

 28-04-2022
Den GPS-mærkede havørn, Svend fra Skanderborg 2018, er desværre fundet død i et nordlige Tysklands vadehav. Vi er i kontakt med de tyske myndigheder for at blive klogere på omstændighederne. Vi vil holde jer opdateret her.

29-09-2021
Den unge GPS-mærkede havørn, som forlod reden i starten af august, er desværre død. Ørnen, som havde navnet Mads, blev bragt på plejestation, da den blev set i svækket tilstand på Amager. Ørnen var underernæret og på plejestationen, hvor den blev fodret og plejet af kyndige personer, så den ud til at komme sig. Trods det, døde ørnen desværre kort tid efter. Det er uklart, hvad Mads er død af, men det skyldes formentlig, at den ikke har taget nok føde til sig.

03-06-2021
Endnu en gang må projektet desværre erfare, at vi har mistet en GPS-mærket havørn til møllevinger. Onsdag d. 2. juni blev vi klar over, at der var kommet kontakt til Asvis sender. Signalet fra Asvi har ellers manglet siden midt i maj, formentlig fordi der har været problemer med senderens solcellepanel. Men i starten af hver måned forsøger alle projektets sendere at overføre data uanset det interne batteriniveau, og det var denne dataoverførsel, som afslørede, at Asvi lå nedenfor en stor vindmølle nær Svankær i Thy.
Tak til lokale Elly Hansen, der med hjælp fra koordinaterne hurtigt kunne finde stedet. Kadaveret havde i løbet af de dage, det har ligget under møllen haft besøg af en ådselæder, måske en ræv, så det er svært at afgøre, hvad der præcist er sket med ørnen under kollisionen. Den ene vinge var i hvert fald brækket, mens kroppen havde store læsioner.
Vi er ærgerlige over igen at miste en ørn i projektet, men vi glæder os endnu en gang over, at senderen kunne afsløre, hvad der blev ørnens endeligt. Det er nu anden gang vi mister en GPS-mærket ørn til en vindmølle. Sidst var det Viola, der kolliderede med møllevinger på Falster i maj 2019.
Vi vil få satellitsenderen efterset med henblik på eventuel reparation, så den i fremtiden kan komme projektet og den danske havørneforskning til gode på ryggen af en anden ung havørn.

09-02-2021

Meget tyder på, at Gunhild, projektets ældste ørn fra 2017, har nået den ynglemodne alder. Hendes adfærd den seneste tid kan indikere, at hun er i gang med redebygning i det nordvestlige Sjælland. For at undgå forstyrrelser i området har vi derfor sløret Gunhilds positioner et godt stykke tilbage i tiden. Vi holder jer opdateret på den spændende situation. 

20-01-2021

Har i også lagt mærke til at Romme har været eventyr? Det ser ud til at han endelig er ved at ’flytte hjemmefra’ og derved bevæge sig væk fra redepladsen ved Hyllekrog.  Den 15-16 januar tog han en tur over vandet til Tyskland og retur igen og har siden opholdt sig omkring Rødsand ved Gedser. Følg selv med på kortet og se hvad Romme finder på det næste stykke tid!

Endnu en gang er vi så heldige at have modtaget nogle flotte billeder, denne gang af ørnen Tove fra Kallesmærsk Hede den 8. januar. Det er bare super spottet og fotograferet! Det er altid dejligt at se ’vores’ ørne rigtigt og ikke kun på GPS-kortet.

Tove beskaret 600p
Billede: Tove ved Kallesmærsk Hede den 8. januar. Foto: Ove Rasmussen 

06-01-2021

Alt imens sneen falder over meget af Danmark kan man sætte sig med en varm kop te/kaffe og nyde at der er stor aktivitet hos vores GPS-ørne.

Prøv f.eks. at sætte kortet til at vise hele december måned og læg mærke til hvordan især Svend har været på noget af et eventyr ned over grænsen, men nu igen er tilbage i Danmark. Den lange tur tog 2 ugers tid og Svend nåede forbi både Elben og Kiel! Også Malthe-Ludvig har været på tur sydover. Det er også sjovt at se hvordan der har været gang i nogle af de andre ørne, samt hvordan nogle dårligt har rykket sig hele december.

Desuden er August blevet spottet for første gang i omkring et halvt år! Det lykkedes Lone Hansen at fange nogle flotte billeder af ham ved Ganløse Orre den 3. januar.

Igen skal der lyde stor tak til alle de opmærksomme fuglekiggere, fotografer og lignende som sender billeder og observationer ind til os.

August1august 2

Billede: August ved Ganløse Ore 03-01-2021, foto: Lone Hansen

18-12-2020

Vidste du at havørne benytter sig af kollektive overnatningspladser?

I vinterhalvåret finder ørnene ofte sammen og danner de såkaldte ’overnatningspladser’. Her samles ørnene om aftenen til overnatning. Det betyder at man med den rigtige placering om morgenen kan se de mange havørne flyve afsted mod dagens fourageringsområder. Der er eksempler på, at næsten 50 ørne på denne måde har kunne opleves ved Tingdal plantage.

Netop ved Tingdal virker det til at to af vores GPS-ørne har fundet sig til rette. Malthe-Ludvig og Frode har de sidste to måneder opholdt sig i området. Du kan jo følge med på ørnekortet og se om netop Malthe-Ludvig og Frode forsat overnatter ved Tingdal hen over julen? Eller måske du kan finde ud af om der er nogle af vores andre ørne, som søger sammen når dagen står på hæld? – det er bare med at holde øje!

God jul og godt nytår til jer alle!

IMG 4436 Frode af Anders Nielsen

Billede: Frode på græs ved Ballum Enge. Læg mærke til GPS-senderen på ryggen. Foto: Anders Nielsen. 

10-12-2020

Havørnen, Kim, der døde i starten af november 2020, blev offer for fugleinfluenza H5N8. Vi er super ærgerlige over at have mistet endnu en ørn i projektet, men vi er glade for at kunne dokumentere dødsårsagen. Det havde ikke ladet sig gøre uden GPS-senderen.
Det er anden gang en GPS-havørn er død af fugleinfluenza, idet Elna også mistede livet til sygdommen i februar 2018. Læs mere om Kim her: https://www.dof.dk/om-dof/nyheder?nyhed_id=1910

17-11-2020

Havørnen Kim, fra Lolland, er desværre død, ikke ret langt fra reden, hvor den blev mærket tidligere på året. Ørnen vil selvfølgelig blive obduceret med henblik på at afdække dødsårsagen, men der er ikke umiddelbart noget der tyder på at den er død af unaturlige årsager.
Vi er selvfølgelig meget kede af at miste en af ørnene i projektet, men er samtidigt taknemmelige for, at GPS-senderen tillod os at finde den. På den måde kan vi bedre komme til at forstå, hvad de danske havørne dør af og i sidste ende kan det hjælpe os med at beskytte dem. 

22-10-2020

Jeg håber at i forsat nyder at følge med i vores ’ørne-venners’ eventyr rundt om i Danmark her nu når vinteren snart for alvor sætter ind. Det vil helt sikkert skabe nogle nye udfordringer for især de helt unge ørne.

Det sker nogle gange at en af ørnene forsvinder fra GPS-kortet. Bare rolig det er helt normalt. Ørnene kan befinde sig i områder hvor signalet simpelthen bare er for dårligt til at det kan opfanges. Det betyder altså, at der i perioder godt kan være en eller flere af ørnene som virker til at være forsvundet. De dukker dog typisk op igen inden for få dage til en uge tids. Derudover sender ørnens GPS’er kun signal 3 gange ugenligt og kortet her på siden opdateres med en forsinkelse. Derfor opstår der altså små perioder hvor en ørn kan mangle på kortet selvom den kun kortvarigt har befundet sig et sted uden signal.

Fremadrettet vil jeg forsøge, at blive bedre til, at lægge billeder op sammen med blog-indlæggende. Det gør dem noget sjovere at læse. Det kan dog kun lade sig gøre fordi mange af jer dygtige og vågne fotografer spotter nogle af GPS-ørnene ude i det ganske land og sender billederne ind til os. Tusind tak for det!

martin1

Havørnen Martin ved Årslev Engsø, måske med resterne efter efter et bytte? Foto: Bo Reiff-Larsen 

28-09-2020

Så skete det endelig! De unge ørne fra i år er nu offentliggjort på ørne-kortet!

Ventetiden er over og det er vi mange som er glade for. Nu er det nemlig muligt at følge hele 10 ørne på kortet efter de 5 unge ørnes færden rundt om i det danske land blev tilgængelige for alle her den 21. september. Det betyder også at de kendte ’ansigter’ fra ørne-tv (altså Romme og Kim) nu igen kan følges ude bag skærmene når de som unge ørne skal ud og ’flyve på egne vinger’.

Det bliver spænende at følge med i hvor især de helt nye ørne ender henne. Bliver de i området hvor de klækkede? Flyver de langt for at finde deres helt eget område? Støder de ind i andre af GPS-ørnene? Eller havner de måske i et helt andet land? – det er kun én måde at finde ud af det på. Nemlig ved at kigge med her på kortet!

Vi følger med i spænding til næste gang…..

18-08-2020

Vi venter stadigvæk spændt på, at kunne offentligøre de nye GPS-ørne på kortet, men det gøres som sagt først når de har forladt området ved deres reder. Mon ikke snart de unge ørne bliver eventyrlystne og selvstændige?

I mellemtiden kan i jo følge de andre ørne på vores ørne-kort. Det er faktisk ikke så kedeligt igen. For der sker nemlig en masse spænende ting. Hvis i sætter tiden på kortet til at vise for en måned ad gangen, kan i følge ørnenes bevægelser i løbet af hele den valgte måned. Det giver et godt indtryk af hvor meget ørnene faktisk flyttter sig, men også at de ofte vender tilbage til deres 'yndlingsområder'. - så det er bare med at prøve sig frem på kortet!

Flere af vores ørne er også siden sidst set i felten rundt om i landet. Har du noget sommerferie tilbage?, så kunne det da være en god dagsaktivitet at prøve på, at finde en havørn, måske én med GPS på ryggen? 

Forsættelse følger...... 

10-07-2020

ÅRETS STORE BEGIVENHED 

I de sidste uger af juni skete dét! Årets store begivnhed. Årets nye unge havørne skulle ringmærkes og GPS-tagges.

Mærkningen blev udført af trænede folk med tilladelse fra ringmærkningscentralen. I år var det helt speicelt idet ørnene fra ørne-TV også blev mærket. 

I alt blev hele 5 unger fra 3 forskellige reder mærket. Her kommer en liste over ungernes nye navne samt deres fødested:

Hyllekrog 2: Kim (hun) + Romme (han)

Vilsted Sø 1: Tove (hun)

Silkeborg 2: Steen (han) + Martin (han)

Alle 5 unger har fået GPS'er på. Derfor vil det blive muligt at følge dem alle (og derved også de kendte ørne fra tv!) når de bliver gjort tilgængelige på vores ørne-kort. Det vil de blive når vi er sikre på, at fuglene har forladt deres reder. 

Jeg håber i kommer til at nyde, at følge vores 5 nye ørnes færden omrking i Danamrk (og måske andre lande?)

29-06-2020

Det er altid dejligt at hører fra ’familie’ man ikke har set længe. Netop den følelse sidder vi med nu, idet havørnen August er blevet observeret ved Nellesø på Sjælland den 17. juni. Augusts sender løb tør for strøm sidste år og vi har derfor ikke hørt meget fra ham siden. Det lavede Jørgen Hjort Larsen heldigvis om på. Det lykkedes ham både at spotte havørnen samt at få fine billeder. Ud fra billederne har vi kunne identificere ørnen til at være August, som ser ud til at trives i bedste velgående! Det er vi glade for.

Udover Jørgens observation er August også set ved hendholdsvis Strødam Engsø og Solbjerg Engsø den 19-02 og 25-02 af opmærksomme fuglekiggere og fotografer. Er du i området er det bare med at holde øje! Måske du også er hedlig og løber ind i August??

Ser du en havørn med GPS-sender på ryggen må du meget gerne skrive det i kommentaren, når du indtaster din observation på DOF-basen. Skriv ”GPS-sender” i kommentarfeltet. Det vil hjælpe os meget med at holde styr på hvor ørnene befinder sig. Tak på forhånd.

 bbilD724594 ME

Billede af August ved Nellesø 17-05, læg mærke til GPS-senderen på ryggen. Foto: Jørgen Hjort Larsen 

27-05-2020

Der er forsat ikke signal til 3 af ørnene. Årsagen dertil er ukendt idet lyset efterhånden burde have sat gang i ørnenes GPS-sendere. Vi må væbne os med tålmodighed og se om vi før eller siden får kontakt til dem igen.

Dog kan vi glæde os over, at kunne følge de 5 ørne som stadigvæk sender signal til os hver eneste dag! Ét er at følge med bag skærmen hjemmefra, noget helt andet er at møde vores GPS-ørne ude i felten! Der er heldigvis efterhånden mange havørne i Danmark, så chancen for lige at løbe ind i en vores 5 unge ørne er lille, skulle man da tro. Ikke desto mindre er det præcis dét som Ole Fredslund Gudmundsen og Karin Gustausen har gjort flere gange her i løbet af maj.

Ikke kun har de formået at spotte en af vores ørne i felten, de har nemlig også dokumenteret deres møde med super fede billeder. Dét er bare kanon feltarbejde! Derfor kan vi her på GPS-havørne-bloggen i dag bringe de eksklusive og ikke mindst dramatiske billeder af havørnen Svend, som i løbet af maj har opholdt sig ved Filsø. Der er flere havørne i området og det er ikke altid at et møde mellem to ørne går stille for sig. Se selv billederne nedenfor. 

Svend maske Ole Fredslund Gudmundsen 002

Foto: Ole Fredslund Gudmundsen, Svend ses i flugten over Filsø. Kigger man godt efter kan man se GPS-senderen på ryggen af Svend.

Svend maske Filso 10 maj Karin Gustausen3

Foto: Karin Gustausen, Svend ses til venstre på billedet i nærkamp med en voksen ørn. Prøv at lægge mærke til forskellen mellem Svends brune hale og den voksne ørns hvide hale. Voksne havørne har nemlig helt hvid hale.

13-05-2020

Bare rolig! I er ikke glemt! Projektet kører stadigvæk og ørnene er stadigvæk i luften. Nu indsættes der nye kræfter i form af mig (Joakim Matthiesen), som ny studentermedhjælper i DOF. Jeg vil forsøge at opdatere bloggen jævnligt så i altid er opdateret på det helt nye inden for GPS-havørnene!

Vi mangler desværre stadigvæk signal fra 3 af ørnene (Eskild, August og Mette). Lyset er vendt tilbage i form af forårets kommen. Derfor håber vi stadigvæk på at solen vil få sat gang i senderne fra de 3 ørne, gerne snart! Så det er bare med at holde øje derude bagved skærmene!

Hvad er der sket siden sidst?: Det er sjovt at følge ørnenes bevægelser rundt på danmarkskortet! Nogle af ørnene er meget stationære hvor andre er noget mere eventyrlystne. (Husk at du altid selv kan vælge dato og se hvor ørnene befinder sig på kortet!)

I perioden 04-04 til 17-04 vil jeg fremhæve et bytte af jagtmarker mellem ørnene Asvi og Frode. Asvi har i noget tid holdt til omkring vadehavet, Rømø og Ribe. Omvendt havde Frode opholdt sig i Nordvestjylland. I den fjortens-dags periode byttede de dog plads og ses stadigvæk i hinandens gamle områder. Lidt sjovt synes jeg.

Malthe-Ludvig er meget stationær på begge sider af den dansk-tyske grænse og det sydlige Fyn, Svend i det midtjyske omkring Varde og Skjern og Gunhild holder skansen på Sjælland, men kommer dog lidt omkring.

Det bliver spændende at se om foråret sætter gang i fuglenes bevægelser eller om de er glade og tilfredse hvor de er! Følg selv med kortet!

17-02-2020

Manglende signal: Vi mangler fortsat signal fra tre ørne. Sendernes batteriniveauer har været så lave i løbet af vinteren at vi ikke har hørt fra ørnene i lang tid. Når vi kommer længere hen på året, vil der igen være så meget lys, at senderne forhåbentligt igen kan sende data til os. Indtil da må vi væbne os med tålmodighed.

Maria-Anna død: Maria-Anna, der klækkede som unge på Lolland i 2019, endte sine dage i Tyskland sydvest for Rostock i December. Tyske frivillige ørneeksperter forsøgte at indfange Maria-Anna, der viste tegn på sygdom. Desværre lykkedes det ikke at indfange ørnen inden den døde. I skrivende stund venter vi på obduktionsrapporten fra Berlin, som forhåbentligt kan kaste lys over dødsårsagen. 

22-11-2019

Manglende signal: Vi har ikke haft signal fra flere af ørnene i en længere periode. Det skyldes det usædvanligt mørke vejr vi har haft i november og december. Batteri-niveauet på deres sendere har derfor været lavt, så vi håber, at det blot er et spørgsmål om tid, før solcellerne får genereret nok strøm til at sende data fra ørnene igen.

04-11-2019

Nærkontakt med GPS-havørn: I starten af oktober bliver to heldige naturfotografer vidner til noget af det fedeste man opleve i den danske natur: en havørn på jagt! Se fotos af episoden her og læs Anne Blottings beskrivelse af mødet med havørnen: 

Anne Blotting og Susanne Marianne Knudsen
Foto: August fotograferet under andejagt ved Holløse Bredning, oktober 2019. Fotografer: Susanne Knudsen, Anne Blotting

"5. oktober står vi 2 fotografer ved Holløse Bredning, da "havørnealarmen" lyder - det kalder vi det, når alle gæs går i luften på en gang - de suser rundt i luften, og vi er klar over, at der må være en havørn et sted. 
Mellem gæssene spotter vi en ung havørn, den flyver en lille runde langs modsatte bred for så pludselig at flyve ind over søen og slå ned på en and i søen - det hele sker næsten før vi når at registrere det, og selvom det er et stykke ude, så er det alligevel så tæt på, at vi tydeligt kan få indtryk af den unge ørn, der nu ligger i vandet og kæmper med anden - til sidst må den slippe anden og padler mod land - først næsten inde ved land kan den lette fra vandet.
Den flyver nu en runde og sætter sig så på en pæl på modsatte bred, så desværre lidt for langt væk til fotos, men vi kan sagtens iagttage den - jeg syntes at noget stak ud på ryggen, da den fløj rundt, men troede, at det var noget med nogle fjer, der stak op, først da jeg kommer hjem, ser jeg på fotos, at det er en gps-sender, den har på ryggen - jeg taler med Susanne, som er den anden fotograf, og det var vi enige om, var med til at gøre oplevelsen endnu mere spændende, for nu kan vi holde øje med August på nettet.
En super god oplevelse!"

24-09-2019

Følg tre nye ørne i projektet! Igen i 2019 har vi monteret GPS-sendere på unge havørne, denne gang ved to reder. Det drejer sig om et søskendepar fra Vilsted Sø ved Løgstør, han og hun, med navnene Asvi og Mette og en enlig unge i en rede på det nordvestlige Lolland, der har fået navnet Maria-Anna.

Især de to nordjyske unge havørne er kommet godt omkring i løbet af deres første måneder og har besøgt nogle af det nordlige Jyllands allerbedste naturområder, foruden selvfølgelig Vilsted Sø-området i sig selv. Især Nationalpark Thy, Vejlerne og Lille Vildmose har været velbesøgt af de to ørne. Maria-Anna er fløjet til Lollands vestligste ende og har altså ikke været ret langt væk fra redeskoven, hvor den voksede op.

Det er fantastisk spændende at følge de unge ørne på deres første langture ud i landet, og det bliver spændende at se, hvad der ender med at blive deres mere permanente opholdssteder. Vi er i projektet glade for, at have mærket unger fra to områder i landet, som vi ikke tidligere har dækket. Dermed kan vi med endnu større sikkerhed udtale os om den samlede bestand af havørne i Danmark. Og forhåbentligt kan vi, med baggrund i projektets indsamlede data, derfor bedre forvalte og beskytte det store rovdyr herhjemme. 

03-06-2019

Viola er død: Projektledelsen har efter weekenden kunnet konstatere, at Viola, der blev mærket som unge ved Hostrup Sø i Sønderjylland, er død på Falster. Viola blev fundet under en vindmølle, manglende næsten hele den ene vinge. Viola har haft en ellers lidt omtumlet tilværelse i det den, som man kan læse længere nede i bloggen, f.eks. har været i pleje hos Dyrenes Beskyttelse for en infektion. Alt tyder på, at Viola har været sund og rask ind til den fredag d. 31. maj, kolliderede med vindmøllen. I dagene op til har Viola nemlig krydset landet fra redeområdet ved Hostrup Sø, henover Fyn, Langeland og Lolland, inden den endte sine dage på Falster. Næsten hele turen er blevet registreret med det såkaldtre FlightMode, der aktiveredes, fordi Viola fløj forbi et af vores 'geofences' i Sønderjylland. Man kan læse om geofences længere nede i bloggen. 

Vi er ærgelige i projektet over, at have mistet endnu en ørn i projektet, men vi er samtidigt glade for, at kunne dokumentere, hvordan en ørn færdes op til en vindmøllekollision og dermed bidrage til forskning, der på sigt kan hjælpe med at undgå lignende situationer. 

19-05-2019

Sendere på sommerindstillinger: Vi har nu så mange lyse timer herhjemme, at vi har kunnet skrue op for mægnden af positioner igen. De næste måneder vil senderen foretage en måling en gang i kvarteret, og vi vil få sendt data dagligt, hvis senderne ellers har kontakt til en mobilnetværket.

Frode tilbage i Danmark: Efter 9 dage i Sverige, er Frode nu tilbage i Danmark. De sidste positioner er fra Fyn, ikke langt fra, hvor Frode tidligere har haft territorium. På sit besøg i Sverige var Frode bl.a. omkring de to store svenske søer, Väneren og Vätteren, inden den igen fulgte den svenske vestkyst sydpå og trak over ved Kronborg, hvorfra den også forlod Danmark inden turen rundt i vores naboland. Sæt kortet nedenfor til at vise positioner fra hele maj, for at få vist hele turen. 

 13-05-2019

Frode på svensk eventyr: Frode, der blev mærket nær Haderslev i sommeren 2018, er efter visit nord for Limfjorden og på Samsø nu fløjet via Kronborg til Sverige. Den har tilsyneladende fulgt E4 noget af vejen. Det er ikke et ukendt fænomen, at svævende rovfugle følger ledelinjer i landskabet. Det er ikke tidligere dokumenteret at unger fra den danske havørnebestand er trukket så langt, så dermed udgør turen en danmarksrekord! 

Det bliver spændende den næste tid at følge med i, hvor Frode flyver hen. Følg selv med i Frodes bevægelser i kortet nedenfor. Sæt f.eks. kortet til at vise bevægelser fra hele maj måned 2019. 

16-04-2019

Første GPS-havørn i Sverige: August fra Amager fløj fra nordkysten af Sjælland til Sverige midt på dagen d. 7. april. Da den forlod Sjælland var det i en højde af ca 340 m, så den har haft god udsigt til kysten på den anden siden af Øresund. Efter et par dages visit ved bl.a. de store søer Västra og Östra Ringsjön, fløj August tilbage på dansk territorium og de sidste positioner vi har fra ørnen er fra Saltholm, som August tidligere har besøgt. Se selv Augusts tur til Sverige, ved at vælge april måned i kortet nedenfor.

Masser af bevægelse i marts og april: De mærkede ørne har bevæget sig meget rundt den seneste tid, tilsyneladende lidt mere end de foregående måneder. Måske skyldes det, at ørnene lokkes til at flyve med de trækkende rovfugle, især musvåger, som trækker over landet i disse dage. 

25-03-2019

Mistet kontakt med Svend: Vi har i øjeblikket ikke forbindelse til senderen, der sidder på ryggen af Svend. Det sidste vi ved om ørnen var, at den i et gevaldigt blæsevejr fløj sydpå fra Læsø mandag d. 18. marts og fløj mindst 70 km over åbent vand. Den seneste position lå 8 km ud fra Anholts kyst. Vi håber at Svend sidder på Anholt et sted med dårlig mobildækning, men det kan også tænkes, at den er omkommet på havet. Vi venter spændt på, om der kommer mere data ind fra senderen. 

Opdatering 25/3 13.10: Svend er i live. Vi har nu fået signal fra senderen igen. Svend har rastet på Anholt, men er nu tilbage i Lille Vildmose igen efter et par dages fravær. Hvis man vælger uge 12 på kortet nedenfor kan man se Svends flyvetur over Kattegat. 

12-03-2019

Nærkontakt med GPS-Havørn: Søndag d. 10 marts 2019 opdagede fotograf Peter Madsen en GPS-mærket havørn ved Limfjordens østlige udmunding. Det viste sig at være havørnen Svend fra reden ved Skanderborg, der i længere tid har opholdt sig i og omkring Lille Vildmose. Tak til Peter for at dele billederne med os i projektet.

Følg med i Violas bevægelser: Man kan nu følge ørnen Viola fra reden ved Hostrup Sø. Viola blev et par måneder efter udflyvning fra reden bragt til Dyrenes Beskyttelse og fik i den forbindelse behandling for en ukendt intern infektion. Den har derfor været sløret fra kortet indtil vi var sikre på, at den var kommet helt til hægterne igen, men nu kan i altså følge med i dens færden.

svend lille vildmose med kort fra marts

Svend blev fotograferet 10. marts 2019. På det indsatte kort ses dens bevægelser i og omkring Lille Vildmose fra 1. til 10. marts. Fotograf: Peter Madsen. 

06-02-2019

Nyt kort i GPS-projektet: Forleden gik vi i luften med vores nye GPS-kort. Kortet er i høj grad baseret på nogle af de ønsker og kommentarer, som projektets følgere har haft til det gamle kort. Det nye kort byder bl.a. på:

  • Mulighed for at vælge hvilken periode man vil have vist data fra.
  • Få vist linjer mellem punkterne. 
  • Klik på punkterne og få vist tidspunkt. 

Brug f.eks. den nye dato-funktion til at bladre tilbage til d. 1. februar, og se, hvordan de to ørne Malthe-Ludvig og Eskild var lige ved at mødes i det nordlige Tyskland, men tilsyneladende lige akkurat undgik hinanden med minutters mellemrum. Vi håber i projektet at i er glade for kortet, som gerne skulle give rig mulighed for, at interesserede kan følge ørnenes færden. 

Mvh Projektledelsen

15-11-2018

Satellitsendere på vinterindstillinger: Satellitsenderne, der registrerer ørnenes bevægelser, er afhængige af solens energi, når de skal lade batterierne op. Det betyder, at vi i vinterhalvåret, hvor antallet af lyse timer svinder ind, må ændre på indstillingerne for senderne. Fra 1. november 2018 har senderne målt ørnenes placering, hastighed, mm en gang hver halve time i stedet for en gang i kvarteret. Ligeledes sendes det indsamlede data ikke dagligt, men i stedet kun tre gange om ugen. 

Nogle ørne kan mangle fra kortet i perioder, hvis det er længe siden, der sidst har været forbindelse til senderen. Det kan f.eks. være fordi en ørn har siddet skjult eller fjernt fra telefonmasterne, som skal bruges til at overføre de indsamlede informationer.

Eskild i Tyskland: Havørnen, Eskild, fra Skanderborg har nu i en længere periode opholdt sig i det nordlige Tyskland. Den lader til især, at følge større floder og de tilhørende fugtige dale i området. 

19-09-2018

Endnu en havørn tilføjet til kortet: I kan nu følge med i den unge havørn, Augusts, færden på kortet nedenfor. August er vokset op som enebarn i en rede på Amager tæt ved København, og den har benyttet redeområdet ganske længe. Derfor har vi ikke offentliggjort Augusts placering før nu. August har fra sin base på Amager besøgt store dele af Sjælland og er for tiden på besøg i Vestsjælland. Det bliver spændende at se, om den vender tilbage til Amager. 

Nærkontakt med GPS-Ørn: Sidst i september blev to heldige fuglefotografer vidne til en fantastisk opvisning, da vores GPS-havørn, Ditte fra Hostrup Sø i Sønderjylland, fange en stor fisk for øjnene af dem. Læs om fotografen, Christine Nielsens, oplevelse med ørnen nedenfor i bloggen og se et af de mange gode billeder hun fik den dag. 

Hvis du selv vil opleve havørne, kan du i linket neden for kortet se observationer af havørn fra den sidste uge i DOFbasen, eller du kan søge på "Havørn" i den gratis app til iPhone og Android, DOFs Fuglebog. 

Christine Nielsen beskrivelse af mødet med den unge havørn:

"... Pludselig dukkede en ung havørn op på jagt fra det modsatte skovbryn; tog sigte på et emne under vandoverfladen, dykkede..og blev siddende (på en gren?) i lavvandet---øhh- op igen i træet på brinken og vi ventede igen alt imens grejet blev fintunet til et -forhåbentligt- nyt forsøg på jagt efter aborre.

Finregnen blev tættere og humøret dalede lidt INDTIL… ”Den jager, den jager” -næsten råbte- vi til hinanden.

Pulsen og autofokus og kameraets lukker kom på overarbejde i hektiske sekunder og vi var helt oppe at ringe over dette sjældne og vidunderlige syn  af den imponerende fugl på jagt.

Den store aborre krævede megen energi for havørnen at arbejde med og dele af fisken røg ned i vandoverfladen til skarverne; vi ventede igen i laaang tid- men ørnen var øjensynligt tilfreds og blev siddende i det udgåede træ og pudsede sig efter et solidt måltid af en ordentlig krabat til fisk…."

Havorn Grasten 230918 1 of 1 33

Sidst i september, forevigede et heldig fotograf, projektets unge ørn, Ditte, midt i jagtøjeblikket. Foto: Christine Nielsen. 

14-09-2018 

Nu skulle kortet gerne virke igen, tak for tålmodigheden!

Vi har nu tilføjet næsten alle de nytilkomne ørne i projektet. Enkelte er dog stadig slørede, men vi forventer at kunne vise dem på kortet snarest. Vi har for overskuelighedens skyld nedlagt animationsfunktionen, da den forvirrede billedet efter tilføjelsen af de mange nye ørne.

20-08-2018

Problemer med visning af data: Vi oplever desværre lidt problemer med at få vist data fra Gunhild på kortet her på siden. Der arbejdes på at finde en løsning. I mellemtiden kan vi berette, at Gunhild fortsat flyver rundt i Nordvestsjælland, hvor hun tilsyneladende har etableret en form for sommerterritorium. Glæd jer også til vi snart kan følge flere nye mærkede GPS-ørne, som er blevet mærket henover sommeren. 

Mvh Projektleder, Daniel Palm

24-04-2018

Aktivering af geofence: I lørdags d. 21. april passerede Gunhild et af vores nyligt udlagt "geofences" mellem Høng og Dianalund i Vestsjælland. Det betød, at hendes nøjagtige positioner blev registreret hvert sjette sekund fra lige omkring middag til ud på eftermiddagen. I alt blev det til næsten 1400 positioner. Undervejs demonstrerede ørnen flere gange, hvordan den kan stige adskillige hundrede meter i højden ved at kredse på lune opadgående vinde. I figuren nedenfor i bloggen ses et udsnit af lørdagens positioner, hvor Gunhild kredser fra 300 meter til mere end 800 meters højde på ca. 6 minutter. Det er næsten 1,5 m i sekundet. Undervejs i lørdags blev der også sat højderekord i det den - nu næsten et år gamle ørn - kom op på lige under 1000 meters højde. Samme lørdag forlod Gunhild tilsyneladende Vestsjælland og fløj til området ved Præstø Fjord, meget nær, hvor den voksede op. Det bliver spændende at følge Gunhild i den kommende tid. 

geofenceaktivering 21 april 2018

 21. april passerede Gunhild et såkaldt geofence og hendes position lagredes derfor hvert 6. sekund. Her viste ørnen, hvordan den kan kredse på termiske vinde og dermed stige flere hundrede meter i højden (her fra 300 m til 800 m højde på ca. 6 minutter). 

18-04-2018

Forår i GPS-projektet: Den stigende mængde lyse timer som foråret bringer med sig betyder, at vi nu igen kan skrue op for antallet af positioner, som GPS-senderen på havørnen, Gunhild, lagrer. Fra nu af vil der i alle døgnets lyse timer blive taget en position en gang i kvarteret. Ligeledes er der igen åbnet op for de såkaldte geofences, der, i særligt udvalgte områder, kan give projektet super detaljeret information om ørnens bevægelser. Gunhild er stadig i Nordvestsjælland, hvor den tilbragte store dele af vinteren. Især området ved Saltbæk Vig og ådalen mellem Tissø og Skarresø bliver besøgt ofte.

Nye sendere: Vi har i projektet bestilt 8 nye sendere, og de indledende forberedelser til den næste feltsæson er gået i gang. Vi er derfor i dialog med flere af Projekt Ørns fantastiske frivillige redekoordinatorer, som har ansvar for de havørnereder vi gerne vil benytte os af til projektet.

02-03-2018

Havørnen, Elna, der døde ca. 10. februar i år i skovene øst for Slagelse, viste sig at være ramt af fugleinfluenza af typen H5N6, der ikke før er set i Danmark. Det kunne Veterinærinstituttet ved DTU konstatere efter obduktionen.

Det er et stort tab for projektet, at vi har mistet en af vores ørne, men det viser, hvad teknologien med GPS-sendere også kan bruges til. Uden senderen på ryggen var Elna måske aldrig blevet fundet, og så havde vi ikke haft den samme viden om sygdommens forekomst i Danmark. Elnas bevægelser fra den sidste tid vil nu indgå i Fødevarestyrelsens overblik over sygdommens udbredelse herhjemme og kan give fingerpeg om, hvor der kan være andre smittede fugle. Vi ved for eksempel, at Elna ikke har været uden for Danmarks grænser, hvorfor den må være blevet smittet her i landet.

Den anden havørn, Gunhild, slår fortsat sine folder i Vestsjælland, og der er ikke nogen tegn på, at den skulle være smittet. 

Læs Fødevarestyrelsens pressemeddelelse om fundet her: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Nyheder/Aktuelt/Sider/Pressemeddelelser_2018/Fugleinfluenza_fundet_i_d%C3%B8d_%C3%B8rn.aspx 

13-02-2018

Trist nyt: Vi har desværre måttet konstatere, at den unge havørn, Elna, er død. Efter en periode med inaktivitet blev hun i dag fundet død for foden af et træ i det store skovområde øst for Slagelse. Vi er ved at få undersøgt dødsårsagen. Fundet følger i rækken af flere dødfunde havørne i den seneste tid. Søsteren, Gunhild, har som sædvanligt tilbagelagt store afstande de sidste dage og bevæger sig stadig rundt i området ved Tissø. 

01-02-2018

Luft under vingerne: Det lader til, at de to havørne har udnyttet blæsevejret i den seneste tid. De to ørne har nemlig bevæget sig en del mere end de plejer. Især Elna har tilbagelagt længere flyveture og hun var fra d. 27. -30. januar 2018 på sin hidtil længste ekskursion. Se kortet over hendes bevægelser nedenfor i bloggen. På turen var hun bl.a. ud og vende på Stevns, ligesom hun næsten var helt oppe ved de midstjællandske fjorde. Undervejs måltes hastigheder på lige under 60 km/t, så Elna må have fået prøvet vingerne af i den kraftige vind. I samme periode har Gunhild mest bevæget sig rundt på sine vante jagtmarker i Vestjælland, dog med en enkelt afstikker til Isefjorden.

Forberedelser til næste sæson: De gamle havørne er ved at indfinde sig på ynglepladserne i denne tid  og vi er derfor i gang med at forberede forårets feltarbejde. Vi glæder os enormt meget til, at arbejde med flere unge havørne!

01-02-2018

elna 20 30 01

Elnas ekskursion fra 27.-30. januar 2018 er vist med gul. Undervejs måltes hastigheder på lige under 60 km/t. 

02-01-2017

Godt nytår fra GPS-projektet. Mange tak til jer, der har fulgt med i 2017. Vi ser frem til et spændende år i 2018, hvor projektet fortsætter og hvor vi vil komme til at følge nye unge havørne i andre dele af landet også. De to havørne, Gunhild og Elna, er nu ca. 240 dage gamle. Gunhild fejrede nytår i Vestsjælland, mens Elna var ved Bækkeskov, hvor hun har holdt til siden i sommers.

Ny rekord på falderebet af 2017: D. 29. december var Elna på besøg på øen Sækkesand, der ligger ud for nordspidsen af Møn. Undervejs har hun krydset mindst 5 kilometer vand, hvilket er det længste stykke vand nogen af de to havørne endnu har krydset. På vej tilbage landede Elna på øen Ægholm, der er et af Fugleværnsfondens reservater. Nedenfor i bloggen findes et billede af Elnas rute fra d. 29. december. Læs mere om Ægholm her: https://www.fuglevaernsfonden.dk/fuglereservater/aegholm 

Lysere tider på vej: D. 21. december passerede vi vintersolhverv, hvilket betyder, at vi nu får flere lyse timer. Det betyder også, at de to GPS-sendere kan lade mere strøm, og måske kan vi derfor allerede i februar vende tilbage til de oprindelige GPS-indstillinger med 15 minutter i mellem positionerne.  

elna pa AEgholm og Saekkesand

Elnas rute fra d. 29. december, hvor hun bl.a. besøgte Fugleværnsfondens reservat, Ægholm. 

11-11-2017

Update fra ørnene: Gennem den sidste tid har begge ørne været ganske stationære. Elna bruger stadig det meste af sin tid ved Bækkeskov, men flyver jævnligt ud til Præstø Fed, hvor der er masser af føde i form af ænder, blishøns mm. Måske ses Elna stadig med forældrefuglene? Gunhild er fortsat i Vestsjælland, bl.a. ved skovene og søen ved Løvenborg slot.

Vinterindstillinger på GPS-senderne: Vinteren er over os med færre lyse timer og da GPS-senderne på de to havørne, Elna og Gunhild er solcelledrevede, er det vigtigt at energiforbruget er tilpasset hvor meget lysenergi de kan optage. Derfor må vi henover vinteren skrue ned for mængden af data GPS-senderen indsamler og vi må også modtage det indsamlede data lidt sjældnere via mobilnetværket. Henover vinteren vil GPS-senderen tage en måling hver halve time fra solopgang til solnedgang, ligesom at vi vil modtage data fra senderen et par gange om ugen. Derfor vil man opleve, at kortet ikke opdateres hver dag.

23-10-2017

Spændende opdatering! Gunhild har forladt området hvor hun voksede op og har været på en længere tur rundt på Vestsjælland. Nedenfor i bloggen kan du se Gunhilds tur fra d. 19. oktober til d. 22. oktober (lyserød). Undervejs kom hun bl.a. forbi Tystrup Sø, Slagelse by og Reersø. Hun havde flere stop undervejs og brugte bl.a. det meste af d. 21. oktober i området omkring Rørby, som ligger sydøst for Kalundborg. Nu lader Gunhild til at have fundet sig til rette omkring Løvenborg Gods og Tuse Å. I samme periode har Elna ikke flyttet meget på sig (orange på kortet nedenfor i bloggen), hvis man sammenligner med hendes søster. 

Gunhilds tur 19102210

Gunhild og Elnas bevægelser i perioden 19.-22. oktober. Gunhild (lyserød) fik set store dele af Vestsjælland inden hun slog sig ned omkring Løvenborg Gods. 

10-10-2017

Begge havørne tager stadig på lange ture ud i området nord og øst for redeskoven. Elna har bl.a været på besøg ude på Præstø Fed, der i mange år har været kendt som et godt sted at se havørne. Hun er tilsyneladende fløjet rundt om fjorden, fremfor at krydse henover fjorden. Begge ørne besøger stadig meget godsernes skove i området nord for reden, men de er næsten dagligt tilbage i skoven ved Even Sø. 

30-09-2017

Havørnene, Gunhild og Elna, får set mere og mere af landskabet! De seneste par uger, har ørnene vist stigende mod på at undersøge deres omgivelser, og begge unger har været på længere udflugter. På kortet nedenfor kan man se begge ørnes bevægelser siden d. 14. september. Elna har været en tur mod syd og nåede d. 18. september helt ned til den sydvestlige del af Møn. Elna har dermed vist, at hun ikke er bange for, at krydse større åbne områder med vand. Søsteren Gundhild har være på udflugter mod nord og nordøst og har bl.a. været ude og vende på Stevns. Her opnåede hun højder på over 500 meter, så måske har hun kunnet se til Sverige. Mellem udflugterne har begge ørne fundet hjem til Even Sø med jævne mellemrum, så de har endnu ikke sagt farvel til skoven, hvor de voksede op.

14til30september

Oversigt over ørnenes bevægelser 14.9.2017-30.9.2017. Elnas rute vises med orange og Gundhilds med lyserød. På kortet ses bl.a., at begge ørne har været på længere udflugter.

11-09-2017

De to ørne pendler dagligt frem og tilbage mellem redeskoven og skovene nord for Præstø Fjord.

10-09-2017

Begge unge ørne fløj midt på dagen d. 10 september tilsyneladende sammen mod nord til skovene omkring Bækkeskov Gods. Undervejs måltes hhv. 62 km/t og 64 km/t. Se ruten på billedet nedenfor. 

flyvetur 10092017

04-09-2017

Havørnen, Gunhild, har nu været på en længere ekskursion. Omkring middag d. 3. september, tog Gunhild højde og fløj mod nord indtil den nåede Hesede Skov ved Holmegårds Mose. Her er den måske støt på det lokale ynglepar af havørne, der yngler nær Gødstrup Sø. Efter et tilsyneladende kort visit fløj den igen mod sydøst til Bækkeskov, hvor den har tilbragt et par dage i området omkring skoven. 

Elna, der ellers var den modigste af de to ørne førhen tilbringer det mest af sin tid ved Evensø, men den er dagligt ude og få godt med luft under vingerne. 

29-08-2017

Begge ørne opholder sig stadig mest ved skoven, men de rører mere og mere på sig.

27-08-2017

Spændende nyt fra projektet: Havørnen Elna var om eftermiddagen d. 27. august for første gang mere end et par kilometer væk fra skoven, hvor hun er opvokset. Undervejs passerede hun igennem en af projektets særligt udlagte zoner på landkortet, som kaldes et geofence. 

Når GPS-senderen registrerer, at den har krydset ind i denne zone, øges antallet af positioner til en gang hvert 6. sekund, indtil den igen er ude af zonen. Derfor kan man se Elnas helt præcise rute i ca 45 minutter.

På turen har Elna for første gang bl.a. passeret over tre vindmøller, dog adskillige hundrede meter over. Som man kan se på de mange prikker, har hun også rundet Præstø og Skibinge, inden hun fløj tilbage til skoven, hvor hun er vokset op. 

Det er super interessant fordi vi netop er interesserede i at undersøge, hvordan havørne navigerer, når de nærmer sig vindmøller. De meget nøjagtige positioner omkring møllerne giver et helt unikt indblik i dette.

På billedet nedenfor kan man se en lille bid af Elnas flyvetur d. 27. august 2017. Pindenes højde og prikkernes farve angiver hvor højt Elna fløj. Der er ca. 6 sekunder mellem hver prik. På billedet ses også det såkaldte geofence, som omkredser tre mellemstore vindmøller (hvide prikker). 

flyvetur m geofence

24-08-2017

Ørnene opholder sig stadig mest ved yngleområdet. Her fodres de af forældrefuglene. 

23-08-2017

Begge unge ørne er på vingerne. Elna er den mest modige af de to ørne, og hun har ved flere lejligheder krydset Evensø.