Totalfredet vandrefalk skudt og aflivet

onsdag 9. september 2015 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
En ung vandrefalk fra Viborg havde fået et øje skudt i stykker, og der sad fire andre hagl i kroppen på rovfuglen. Trods intensiv pleje lykkedes det ikke at få den anskudte vandrefalk på vingerne igen. Dansk Ornitologisk Forening tager kraftigt afstand fra, at nogen skyder efter vandrefalke.
Jan Skriver
Den havde fået sit ene øje punkteret af et haglskud. Og der sad et hagl i en af dens fødder, så den havde svært ved at gå. Tre andre hagl blev ved hjælp af røntgen afsløret i falkens haleregion.

Efter cirka to måneders pinsler måtte den anskudte unge vandrefalk forleden aflives som en trist afslutning på en flere uger lang lidelseshistorie.

Men det er en gåde, hvor i Midtjylland vandrefalken blev skudt, og hvem der står bag den illegale handling.

Historien begynder i juli på Viborg Sygehus.

- Vi fik en melding om en skadet vandrefalk, der sad på en af sygehusets altaner. Dens ene øje så dårligt ud, fik vi at vide. Men falken var stadig i stand til at flyve og flygte, og trods flere forsøg kunne vi ikke fange den, så vi kunne få den i pleje, fortæller Kristian Mosgaard, der for Dyrenes Beskyttelse driver Farstrup Vildtplejestation i Vesthimmerland.

- 5. august kommer Falck så og afleverer den skadede vandrefalk til os på vores vildtplejestation. Den unge hunfalk, der er fra i år, havde da holdt til på Viborg Sygehus i flere uger. Den havde udviklet en klumpfod, så den næsten ikke kunne gå. Hvis jeg skal give et bud, må falken være skudt i nærheden af sygehuset, for den var ikke på noget tidspunkt i stand til at flyve ret langt væk fra det område, hvor den blev opdaget i juli, fortæller Kristian Mosgaard.

Chanceløs jæger uden våben
Dyrehospitalet City Syd i Aalborg tilbød at røntgenfotografere falken og tage sig af den videre rekreation. Men efter ti dages pleje blev rovfuglen aflivet.

- En vandrefalk med kun et øje og med en ubrugelig venstre fod har ikke en chance i naturen. Det er altid tungt, når sådan en ung fugl ender sine dage på den måde, siger dyrlæge Thomas Larsen, der selv er ornitolog.

DOF tager afstand fra skud efter rovfugle
Dansk Ornitologisk Forening (DOF) tager kraftigt afstand fra, at nogen skyder efter vandrefalke, der i flere årtier har været totalfredet ligesom alle andre arter af rovfugle.

- Det er næsten helt sikkert, at der er tale om en dansk klækket vandrefalk, fordi den unge fugl er set allerede i første halvdel af juli. Meget taler for, at den er blevet beskudt ikke langt fra Viborg og sygehuset, hvor den holdt til en tid på den samme altan. Måske har forældrefuglene været i nærheden og har fodret ungen en tid. 26. juli blev den anskudte falk fotograferet af personale på sygehuset, og da så den forpjusket og synligt svækket ud, siger Knud Flensted, der er biolog i DOF.

Fakta om vandrefalk

• Den danske bestand af vandrefalke tæller i disse år op imod en snes ynglepar.
• Arten har været i fremgang siden 2002, da den efter 30 års fravær igen begyndte at yngle i Danmark. Møns Klint lagde scene til falkens genindvandring.
• De senere år har vandrefalken bredt sig til det meste af Danmark som en mulig ynglefugl, om end Møns Klint, Stevns Klint og Bornholms klippekyster fortsat er falkens danske kerneområder.

Yderligere oplysninger

Knud Flensted, biolog
Mobil: 21 24 22 75