Sorte udsigter for solsorte

mandag 12. november 2018 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
En dødelig fuglevirus har i år bredt sig hurtigt nordpå gennem Europa. Især solsorte er udsat, og sygdommen frygtes at nå til Danmark næste år, skriver bladet Fugle & Natur.
Danmarks almindeligste fugl, solsorten, glæder mange med sin skønne sang. Nu er en dødelig virus måske på vej til at ramme Danmarks vel nok mest elskede fuglestemme. Optagelse: Uffe Rasmussen
 

Mindst 25.000 solsorte er døde af Usutu-virus i Tyskland i år. Så mange er indrapporteret til den tyske fuglebeskyttelsesorganisation NABU, BirdLife Germany. Men det virkelige antal døde fugle er formentlig langt større, og sygdommen rammer også andre fuglearter end solsorte. I løbet af 2018 har den dødelige fuglevirus spredt sig helt op til den danske grænse.

”Sygdommen spredes via myg, og derfor rammer den fuglene i myggesæsonen fra maj til september og især i sensommeren. Det er sandsynligt, at Usutu-virussen også kan komme til Danmark, og vi opfordrer derfor danske fuglevenner til at holde øje med solsortene ude i haven”, siger Henning Heldbjerg, som er Ph.d. og biolog i DOF, Dansk Ornitologisk Forening.

Smittede fugle sidder stille

Da sygdommen rammer solsorte, som i høj grad lever så tæt på os mennesker, vil vi finde syge solsorte, hvis sygdommen kommer til Danmark.

”Symptomerne på Usutu-virussen er blandt andet, at solsortene bliver apatiske og sidder helt stille på græsplænen uden at flyve væk, når man nærmer sig. Efter nogle dage vil fuglene dø af sygdommen”, fortæller Henning Heldbjerg.

I Tyskland er de fleste tilfælde i år konstateret omkring Hamborg. I de hårdest ramte områder er bestanden af solsorte reduceret med op til 21 procent. Også i Holland og Belgien er der de senere år konstateret udbrud med tusinder af døde solsorte.

”Det er små fuglemyg af slægten culex, som spreder Usutu-virussen”, forklarer Rene Bødker, som er epidemiolog på DTU Veterinærinstituttet.

”Selvom det også i Tyskland har været en tør sommer uden så mange myg, så har Usutu-virus altså spredt sig temmelig meget i år. Det skyldes formentlig det varme vejr, som gør, at virussen udvikles hurtigere i myggene. Varmen betyder derfor mere for spredningen end antallet af myg”, vurderer Rene Bødker.

”Usutu smitter tilsyneladende kun sjældent mennesker, men det kan ske, og derfor skal døde fugle håndteres med forsigtighed”, siger han.

Myggene fra slægten culex kan også overføre West Nile-virus eller nilfeber, en anden fuglevirus, som i modsætning til Usutu-virussen kan være dødelig for både dyr og mennesker. West Nile-virus er udbredt i Syd- og Østeuropa op til Tjekkiet, og den er i år fundet hos to døde lapugler i en zoologisk have i byen Halle i det sydøstlige Tyskland og hos en hest ved Berlin.

”Det er en udvikling, som overvåges nøje. Vi har allerede de arter myg i Danmark, som overfører sygdommen, ligesom vi i øvrigt har masser af malariamyg uden at have malaria. Spørgsmålet er, om klimaændringerne med varmere somre vil betyde, at West Nile-virus også kommer her til landet”, siger Rene Bødker fra DTU.

Hold øje med døde solsorte

Når det gælder Usutu-virussen, som altså ”kun” er farlig for fugle, så opfordrer DOF som nævnt de danske fuglevenner til at holde øje med sygdommen.

”Måske er der folk i Sønderjylland, som allerede i år har fundet døde solsorte eller andre fugle i deres haver eller ude i naturen. Men ellers er det altså til næste sommer, at man skal være opmærksom på sygdommen”, siger Henning Heldbjerg.

Hvis du har fundet døde solsorte, hvor årsagen ikke umiddelbart kan forklares, som for eksempel trafikdræbte fugle eller fugle, som er fløjet ind i et vindue, så kan du indrapportere fundet til Dansk Ornitologisk Forening på mailadressen dof@dof.dk

Kontakt:

Knud Flensted, biolog i DOF, 21 24 22 75

Video: Solsort - bissen, der leverer underholdning ved foderpladsen

Video: Uffe Rasmussen