Mistanke bekræftet: Havørne blev forgiftet
De fire havørne blev fundet døde inden for en uge og i samme område på Tåsinge. Foto: Niels Bomholt og Erhardt Ecklon.
Mistanken om giftdrab på flere havørne er blevet bekræftet. En drabelig uge på øen Tåsinge, hvor i alt fire havørne blev fundet døde, viser sig som ventet at skyldes giftstoffet carbofuran.
Det skriver Fyns Politi, der har modtaget resultatet af DTU's obduktion af de fire havørne.
Resultatet overrasker ikke Dansk Ornitologisk Forening BirdLife, men det er stadig lige forfærdeligt, at de fredede rovfugle er blevet forgiftet, siger formand, Egon Østergaard.
- Vores værste mistanke er blevet bekræftet, hele fem rovfugle, heraf 4 havørne, er forgiftet med carbofuran. Det er forkasteligt og helt vanvittigt. Vi kan kun appellere til, at politiet tager sagen meget alvorligt, og at man kontakter politiet, hvis man ved noget, der kan hjælpe efterforskningen, siger han.
For knap to uger siden blev den første havørn fundet forgiftet på Tåsinge. Mindre end en uge senere blev tre yderligere havørne fundet døde under deres redetræ i samme område.
Flere politiressourcer og hjælp fra offentligheden
I maj i år blev en rød glente også fundet død i samme område. Obduktionen viste også her, at der var tale om forgiftning med carbofuran, der har været forbudt i hele EU siden 2008.
Sagen om den røde glente er blevet henlagt af politiet, som det sker med de fleste lignende sager. Giftdrabene på de i alt fem rovfugle på Tåsinge er imidlertid så voldsom en hændelse, at indsatsen for opklaringer af faunakriminalitet må intensiveres, mener DOF BirdLife.
- Det vidner endnu engang om, at der er behov for flere ressourcer til at opklare kriminalitet mod naturen og miljøet. Vi har brug for specialister i politiet med erfaring, der kan efterforske og løse sager om faunakriminalitet. Samtidig beder vi om, at alle naturbrugere og naturelskere holder et vågent øje og går til politiet, hvis man har mistanke om, at nogle har og anvender carbofuran, siger Egon Østergaard.
Fyns Politi efterforsker lige nu sagerne og vil meget gerne høre fra borgere, der måtte have relevante oplysninger. Fyns Politi kan kontaktes på telefon 114.
Yderligere oplysninger:
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00
Egon Østergaard, formand i DOF
Tlf. 31 16 20 30
Knud Flensted, biolog i DOF
Tlf. 21 24 22 75