Vadefugletræk med melankoli som blind passager

tirsdag 23. juli 2024
Højsommer er for mange arter af vadefugle, der yngler højt mod nord, signal til afgang mod sydlige vadeflader og en vinter forude. For mange mennesker er flokkene et vink med en fuglevinge om, at dagens længde har toppet, og de mørke nætter venter forude. Det gryende efterårstræk får i juli luft under vingerne.
af Jan Skriver

Strandskade Fano 270218 Steen E Jensen
Efter en kort og hektisk ynglesæson med rigelig føde nordpå har flere vadefugle sat kursen mod syd, blandt andet strandskaden. Foto: Albert Steen-Hansen. 

Mange af de vadefugle, der i disse uger flyver over os, har ynglet i øde arktiske områder, på den sibiriske tundra eller måske langs Norges lange kystlinje mod vest. Ja, også Island og Grønland sender ud på sommeren vadefugle mod Nordvesteuropas og Danmarks kyster.

Efter en kort og hektisk ynglesæson med rigelig føde nordpå har fuglene sat kursen mod syd. Her i højsommeren får flokke af arktiske og nordskandinaviske vadefugle landkending langs mange af de danske kyster, inden det helt store efterårstræk sætter ind.

Ofte optræder vadefuglene i deres farvestrålende sommerdragter. De voksne vadefugle er først til at indlede deres lange rejse mod syd, senere ankommer årets ungfugle i deres mere diskrete dragter.

Titusinder af vadefugle har Vadehavet, der strækker sig 500 kilometer fra Blåvand og Ho Bugt i nord over Tyskland til Den Helder i Holland, som mål. Måske som opholdssted for hele vinteren. Måske som føderig mellemstation inden rejsen går videre mod Vestafrikas frostfri tidevandszoner ud mod Atlanterhavet.

Lille kobbersneppe Bornholm 4 august 2021 Erik Biering DSC08167 B
Danmark er også et transitland for lille kobbersneppe. Foto: Henrik Hougaard Larsen. 


Danmarks vestligste punkt Blåvandshuk er en suveræn lokalitet, hvis man vil opleve vadefuglenes højsommertræk på nært hold. ’Hukket’ rækker ud i Nordsøen, og i vinde fra syd og øst er chancen for nærkontakt størst. Vadefuglene opleves bedst i modvind, for da flyver de i reglen i lav højde. Flest om morgenen eller sidst på dagen. Men ingen regler uden undtagelser. Vejrliget er den afgørende rejseleder. Uvejr kan skabe trafikpropper på fuglerejsen. Hvis det så pludselig sætter ind med magsvejr og optimale forhold til fugleflugt, kan trækket blive særligt intenst. Proppen bliver taget af, og en ornitologisk ketchup-effekt går på vingerne.

Særligt strandskaden gør sig bemærket ved Blåvandshuk, hvis man er heldig at ramme dagen, hvor flokkene flyver over havet tæt forbi stranden.

 Islandske ryler viser buge foto Jan SkriverIslandske ryler viser buge på deres træk mod sydlige vadeflader. Foto: Jan Skriver. 

Er man heldig at opleve flokke af islandske ryler eller kobbersnepper i tindrende sommerdragt, kan man næppe få et smukkere syn i kikkerten i den danske kystnatur. Også arter som strandhjejle, krumnæbbet ryle og stenvender viser smukt design og farvepragt.

Danmark er transitland for titusinder af vadefugle, og en stormagt i lavvandet kystnatur med strande, vadeflader og tidevandszoner. Det er bare med at komme ud til kysten, så kan der være vadefugle i sigte.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF) 
Tlf. 33 28 38 00