Danmarks havørne rundede i 2024 flere end 2.000 unger på knap 30 år

onsdag 27. november 2024
Trods en regional tilbagegang i Nordjylland holder den samlede danske bestand af havørne skansen med 149 ynglepar, der har fået 186 unger i år. Det betyder, at mindst 2.073 unge havørne siden 1995 er fløjet fra rederne i Danmark.
af Jan Skriver

Havorn. Agger Tange 17.februar 2016. Fotograf Poul Holm PedersenBestanden af havørne i Danmark er i løbet af tre årtier blevet så stor, at der flere steder er opstået øget konkurrence om de bedste ynglepladser. Foto: Poul Holm Pedersen. 

For andet år i træk har 149 par havørne ynglet i Danmark, men der er store regionale forskelle på rovfuglenes ynglesucces.

Mens der er kommet godt med unger på vingerne i den sydlige og sydøstlige del af Danmark, har den regionale ynglebestand i Thy og Nordjylland haft ringe ynglesucces. Mere end halvdelen af landsdelens 15 ynglepar er mislykkedes med æg og unger.

- Vi ved ikke præcist, om der er en fællesnævner i tilbagegangen. Otte par i Thy, Himmerland og nord for Limfjorden har ikke fået en eneste unge på vingerne, selv om flere af parrene er veletablerede og har ynglet med succes i flere sæsoner, siger Kim Skelmose, der er leder af Projekt Ørn i DOF BirdLife.

Tre frugtbare årtier med havørne

Der er dog ingen grund til panik på vegne af havørnen i Danmark. På landsplan holder Europas største rovfugl skansen.

Landet over har der i 2024 i kraft af mange succesfulde ynglepar i den sydlige og sydøstlige del af Danmark ligesom i 2023 været 149 par havørne. De har tilsammen fået 186 unger på vingerne. Med årets facit har Projekt Ørn registreret mindst 2.073 havørneunger siden 1995, da havørnen efter 85 års fravær igen blev dansk ynglefugl.

Opture veksler med nedture

At 2023 og 2024 har resulteret i ringere ynglesucces end de foregående sæsoner hører til ’naturens orden’, påpeger DOF BirdLifes Projekt Ørn.

I 2023 var fugleinfluenza med til at svække ørnebestanden, men epidemien ser nu ud til at være forbi.

Rovfugle, der som havørnen kan leve i mange år, har ’råd’ til ynglesæsoner, der slår fejl, uden at det går ud over bestanden på langt sigt.

- Bestanden af havørne i Danmark er i løbet af tre årtier blevet så stor, at der flere steder er opstået øget konkurrence om de bedste ynglepladser. Det kan give kamp om de bedste redesteder og medføre en uro, som påvirker ynglesuccesen. Vi har oplevet en vis udskiftning af mager i nogle af parrene, hvilket også kan være med til reducere ynglesuccesen. Ørnebestanden udvikler sig på naturens præmisser, og næste år kan det være, at frugtbarheden igen stiger, så den dårlige ynglesæson i Nordjylland og Nordsjælland i 2024 bliver vendt til fremgang, siger Kim Skelmose.

Han påpeger, at der i Nordjylland i foråret kom et eksempel på, at forstyrrelse kan få ørne til at opgive en lokalitet.

- Der skete det, at en militærøvelse kom for tæt på Danmarks nordligste ynglepar, der opgav ynglesæsonen, fordi forstyrrelsen var langvarig og foregik alt for tæt på reden. Det er værd at understrege, at havørne skal have fuldkommen fred og ro i en radius af 300-500 meter af reden, særligt i den fase, hvor de etablerer sig som ynglepar, siger Kim Skelmose.

Revir til flere par i vest og nord

DOF’s Projekt Ørn, som overvåger udviklingen, og hvert år udarbejder en status over ørnebestanden, spår, at en dansk bestand på 200 ynglepar er realistisk i løbet af nogle år, selv om der i år har været tilbagegang.

Sydøstdanmark i almindelighed og Lolland, Falster, Sydfyn og Sydøstjylland i særdeleshed hører fortsat til havørnens danske kerneområder, men rovfuglene fordeler sig mere og mere i hele landet.

Generelt er havørnens indvandring mod nord op gennem Jylland gået mere trægt, end det var forudset, da arten vendte tilbage til Danmark.

- Fra Sønderjylland, marsken og Vadehavet vil havørne kunne etablere sig flere steder nordpå ved De vestjyske Fjorde. Også Thy og hele Limfjordslandet med Vejlerne som et kerneområde, vil kunne få flere ynglepar af havørn. Viborg-områdets mange søer vil sikkert også tiltrække ynglende ørne, ligesom Randers Fjord og Mariager Fjord synes oplagte som terræner for øget fremgang, siger Kim Skelmose.

Yderligere oplysninger:

Kim Skelmose, leder af DOF BirdLifes Projekt Ørn
Tlf. 22 73 40 70