Røde glenter glimrede trods pludseligt vintervejr
Rød glente på udkig efter ådsler. Foto: Jan Skriver.
Rekorden udeblev, men det var tæt på, da Dansk Ornitologisk Forening / BirdLife Danmarksårlige midvintertælling af røde glenter gik over landet i weekenden 4-5. januar.
Facit kom til at lyde på 706 røde glenter. Med andre ord kun et halvt hundrede fugle fra rekordåret 2023, da 759 af de røde rovfugle blev registreret i løbet af den nationale tælling.
- I december 2024 var vejret mildt og uden sne, og der var stort set glenter overalt i landet. Kort før januars tællingslog vejret om fra grøn vinter til frost og sne flere steder i landet, men det betød tilsyneladende ikke det store for glenterne, som blev i Danmark. Der skal åbenbart længere perioder med hård vinter til., før fuglene trækker mod sydvest til mildere egne. Jeg tror dog, at fuglene flytter sig mere og måske skifter overnatningspladser, hvis vejret ændrer sig radikalt. Jeg har ogsåpå fornemmelsen, at de røde glenter spreder sig mere i terrænet, hvis det sætter ind med sne og frost, fordi en større geografisk spredning øger ådselædernes chancer for at finde føde, sigerden fynske ornitolog Per Rasmussen, der er DOF BirdLifes artscaretaker for rød glente.
Selv om det nationale facit var en smule lavere end i rekordåret 2023, bød weekenden på regionale rekorder. DOF-afdelingerne på Fyn og i Nordvestjylland og Nordjylland noterede de hidtil højeste antal vinterglenter i deres respektive områder.
- I DOF Fyns område bød Langeland som noget nyt på en overnatningsplads for rød glente. Også DOF Nordjylland og DOF Nordvestjylland satte rekord, sidstnævnteprimært på grund af mange glenter på en lokalitet mellem Viborg og Randers. Traditionen tro var Vestsjælland regional topscorer med 215 røde glenter, siger Per Rasmussen.
Flest i Danmarks østlige egne
Rundt regnet 100 ornitologer deltog i den landsdækkende glentetælling, som DOF BirdLife gennemførte for 11. år i træk.
Et halvt hundrede lokaliteter i Danmark huser i reglen rød glente i januar, hvor mange af fuglene samles til kollektiv overnatning.
Det erprimært nær rovfuglenes sovegemakker, at man får det bedste overblik over artens antal i leveområdernei de mørke måneder.Ud på eftermiddagen stimler glenterfra alle verdenshjørner sammen, mens de forbereder sig på at gå til ro i en mindre gruppe træer. Det er denneflokadfærd, der gør det muligt for ornitologer at få præcise tal på fuglene, når man vel at mærke finder rovfuglenesforetrukne sovesteder.
Den røde glente er en ådselæder, som helst holder til i et kuperet terræn, hvor småskove veksler med dyrkede marker og husdyrhold. Det er kendt, at mange danske glenter søger føde langs motorveje og stærkt trafikerede landeveje, hvor biltrafikken dagligt serverer døde dyr og fugle til ådselæderne.
Yderligere oplysninger:
Per Rasmussen, DOF’s artscaretaker for rød glente
Tlf. 27 11 37 13
E-mail: vandmoellen@gmail.com