Kæmpeflok af finker har overnattet i sønderjysk skovområde
Det er sjældnere set, at jyske skovområder lægger scene til så store koncentrationer af finker. Foto: Jan Skriver.
I Årtoft Plantage syd for Aabenraa er der denne vinter set en kæmpeflok af kvækerfinker på skønsmæssigt op imod en halv million individer. Ja, måske har der været endnu flere i flokken, der dog er umulig at tælle præcist, fordi fuglene har bølget frem og tilbage over træerne, inden de som en sky af flaksende fugle er gået til ro i skovens dybe stille ro.
- Sceneriet er i januar begyndt ved 15-16-tiden, hvor flokke af kvækerfinker fra alle verdenshjørner er stimlet sammen, ligesom man ser stære gøre det, når de danner Sort Sol. Man har i grunden ikke lagt mærke til, at der er mange kvækerfinker i landskabet og i skovene, før fuglene er begyndt at flokkes i timen omkring solnedgang for at gå til overnatning i Årtoft Plantage, hvor de i to måneder har fundet sikkerhed i et tæt fællesskab, siger ornitologen Svend Anker Schwebs, der bor i Bylderup mellem Tønder og Tinglev. Han har flere gange denne vinter været forbi plantagen for at opleve kvækerfinkernes flokdannelse.
- Forestillingen har hver dag varet fra en halv til en hel time, og det er sket, at rovfugle har jaget finkerne, der så har dannet urolige mønstre på himlen over skoven, når de er flygtet. Både dværgfalk og vandrefalk har jaget kvækerfinkerne. Også musvåger har i ny og næ indfundet sig ved sovepladsen, men de er i reglen for langsomme til at fange de hurtige finker, fortæller Svend Anker Schwebs, der fortæller, at finkerne de senere dage sandsynligvis har skiftet sovested, for de er ikke set i præcist det skovområde, hvor de har været i december og hele januar.
I år kun kæmpeflok i Sønderjylland
Når Danmark tager imod invasioner af kvækerfinker fra Skandinavien og Rusland, er det i reglen primært de nordsjællandske løvskove, som tiltrækker de største ansamlinger, og frister finkerne til at etablere overnatningspladser med 10.000’er af fugle.
Det er mere usædvanligt, at jyske skovområder lægger scene til så store koncentrationer af finker, som tilfældet denne vinter har været i den sønderjyske plantage.
I januar 2020 var der i Danmark ekstraordinært store flokke af kvækerfinker efter århundredets største frøsætning i bøgeskovene i sommeren 2019. Det gav flokke på omkring en halv million finker i St. Hjøllund Plantage syd for Silkeborg og i Årtoft Plantage. I Sydsverige blev der den vintersæson registreret millioner af finker.
I år er det kun Sønderjylland, der i Danmark har kunnet mønstre en kendt overnatningsplads for store antal kvækerfinker. Men der er mindre flokke af kvækerfinker over det meste af Danmark i disse uger.
Bog baner levevejen for finkerne
Det er bøgetræernes produktion af fedtholdige frø, bog, der afgør, hvor store flokke af kvækerfinker, der slår sig ned i de danske skove i vinterperioden.
Frøsætningen bestemmer også, hvor længe fugleflokkene bliver. Når der er spist op i skovbunden, drager gæsterne videre mod nye fødekilder.
- Fra år til år er der meget stor forskel på bøgetræernes produktion af bog og de efterfølgende forekomster af kvækerfinker. Der er en direkte sammenhæng mellem produktionen af bog og antallet af kvækerfinker i vores skove den efterfølgende vinter. Hvis der ingen bog er i skovbunden, trækker mange af finkeflokkene videre mod sydvest. Er der derimod mange bog, bliver finkerne til der er spist op, siger Knud Flensted, der er biolog i DOF BirdLife.
I 2010, 2012 og 2020 var der ekstraordinært mange kvækerfinker i de danske vinterskove.
I DOFbasen, der er DOF BirdLifes database med dagsaktuelle fugleobservationer fra hele landet, kan man fra dag til dag følge med i forekomsterne af kvækerfinker.
I 2020 var hele februar præget af store flokke i særlige skovområder. I begyndelsen af marts begyndte flokkene at blive mindre og fordele sig i landskabet. Trækket mod nord var da så småt ved at begynde. Mod slutningen af marts satte finketrækket for alvor i gang med kurs mod ynglepladserne i nord og øst. Stort set det samme mønster vil formentlig blive gentaget i år.
Yderligere oplysninger:
Svend Anker Schwebs, ornitolog, DOF BirdLife Sønderjylland
Tlf. 23 38 81 14
Knud Flensted, biolog i DOF BirdLife
Tlf. 21 24 22 75