Vindenergi og vingesus: EU-kommissær Dan Jørgensen skal på fugletur

onsdag 9. april 2025
Bella Center Copenhagen er i denne uge scene for den årlige konference i organisationen WindEurope, der arbejder i vindenergiens tjeneste. DOF BirdLife og BirdLife Europe er fuglenes stemme på konferencen, og vil torsdag morgen gå i spidsen for en tur med vingesus over Kalvebod Fælled. Indbudte gæster vil have en chance for at opleve havørnen bare syv-otte kilometer fra centrum af København.
af Jan Skriver

EO0A3579 havornFugleturen til Kalvebod Fælled vil med lidt held byde på havørne. Foto: Flemming Eskildsen. 

Dan Jørgensen, der er EU-Kommissær for energi og boliger, må tidligt ud af fjerene torsdag morgen, hvor han skal på fugletur i selskab med DOF BirdLife og BirdLife Europe.

Det sker som et led i konferencen WindEurope, der finder sted i Bella Center Copenhagen på Amager med deltagelse af flere end 15.000 gæster, der har vindenergien i Europa som arbejdsfelt og interesseområde.

Fugleturen til Kalvebod Fælled i Naturpark Amager vil med lidt held byde på et kig til det havørnepar, som har deres rede bare 7-8 kilometer Rådhuspladsen.

- Vi har teleskoper med, så der er en chance for, at Dan Jørgensen kan opleve en havørn. På turen vil der også være gode chancer for at se tårnfalk, grågås, fiskehejre, gråstrubet lappedykker og høre en vandrikse, siger Stefan Stürup, næstformand i hovedbestyrelsen i DOF BirdLife, der er guide på turen. 

Fuglene med ved forhandlingsbordene

BirdLife Europe, som DOF BirdLife er en del af, er blevet såkaldt biodiversitetspartner i WindEurope.

Det betyder, at fuglenes organisation sidder med ved bordet, når der skal træffes beslutninger om vindenergi.

Tarnfalk han Staunings O 10042023 DPE 4Udover havørnen ses også tårnfalken på Kalvebod Fælled året rundt. Foto: Daniel Palm Eskildsen. 

- DOF BirdLife går 100 procent ind for vindenergi og den grønne omstilling, men det er vigtigt at planlægge placeringerne af vindmøller og havvindmølleparker så de tager størst muligt hensyn til fuglelivet. At BirdLife Europe er blevet biodiversitetspartner, så vi nu sidder med ved bordet i selskab med politikere, teknikere og kapitalfonde, der er med til at afstikke kursen for fremtidens vindenergi, er uhyre vigtigt. Fuglene har på den måde fået et talerør, som kan argumentere for, at den grønne omstilling ikke må få negative blå konsekvenser. Med andre ord: Havvindmøller må ikke placeres, så de kommer i konflikt med store vandfugleforekomster, siger Stefan Stürup.

Konferencen WindEurope har deltagelse af BirdLife-afdelinger fra 11 lande i Europa. Det giver de nationale fugleorganisationer gode muligheder for at mødes og samarbejde om beskyttelse af de fugle, der ikke kender grænser.

Organisationen WindEurope, der har base i Bruxelles, har over 500 medlemsorganisationer, som arbejder for at fremme vindenergi. Organisationen, der blev grundlagt i 2012, er repræsenteret i flere end 50 lande.

Yderligere oplysninger:

Stefan Stürup, næstformand i DOF BirdLife
Tlf. 30 82 81 92 

Jacob Jensen, chef for DOF BirdLifes naturafdeling
Tlf. 51 22 85 95