Spørg om fugle og få svar kort efter

mandag 21. april 2025
I begyndelsen af februar sendte DOF BirdLife en fuglebrevkasse på vingerne. Lige siden er spørgsmål om alt fra fuglekasser, adfærd, træklokaliteter over fodring til kendetegn på sangfugle landet i Fuglenes Hus. Et panel af fuglekyndige sender svar til spørgerne på hurtigt returtræk.
af Jan Skriver

finfuglEr det en løvsanger eller en gransanger? Svaret er gransanger. Foto: Jan Skriver. 

- Vi planlægger en tur til Sønderjylland, vil der være mulighed for traner?  Hvilken fugl er det, jeg har fotograferet? Jeg har set en stor rovfugl, kan det være en havørn? Hvad er det, der siger brølende lyde om natten fra rørskoven?

Sådan kan det lyde, når fuglebrevkassen i DOF BirdLife modtager spørgsmål med afsæt i Danmarks fugleliv på mailen: fuglebrevkassen@dof.dk 

Siden 6. februar har foreningen modtaget 2-3 daglige henvendelser med spørgsmål fra medlemmer eller andre med interesse for fuglene i naturen. Senest ti dage efter er et svar sendt retur til spørgeren.

Skærmbillede 2025 04 22 kl. 11.40.59Hvad er det for en mørk rovfugl. Svaret er en musvåge? Foto: Jan Skriver. 

- Da jeg gik på pension, meldte jeg mig som frivillig i Fuglenes Hus, hvor vi drøftede ideen om en fuglebrevkasse. Hidtil var generelle spørgsmål om fugle blevet besvaret af forskellige ansatte, der svarede, når de havde tid til overs mellem deres opgaver. I dag koordinerer jeg indsatsen i fuglebrevkassen, hvilket betyder, at jeg fordeler spørgsmålene til et panel, der tæller tre af DOF BirdLifes fuglekyndige medlemmer, nemlig Rolf Lehrmann, Jan Smidt og Henrik Wejdling, fortæller Lene Smith, der er initiativtager til brevkassen.

Spørgsmål om forårets fugle

Alle henvendelser med fuglespørgsmål kommer via mail til Fuglenes Hus. I et autosvar får spørgeren at vide, at der vil komme svar i løbet af ti dage.

- Indtil videre er det kun spørgeren, der får svar, men vi har drøftet at udgive både spørgsmål og svar på hjemmesiden, så alle kan læse med. Det er formentlig det næste initiativ, vi vil tage, siger Lene Smith.

Nu er foråret over os med nye trækfugle, der ankommer sydfra stort set dagligt, mens andre forlader os og drager nordpå mod ynglepladserne. Der er nok at spørge om, hvis man er bare det mindste i tvivl om arten, lokaliteten, adfærden eller noget helt fjerde..