At starte fodring allerede i det tidlige efterår er en fantastisk måde at hjælpe havens fugle på og samtidig skabe liv og aktivitet tæt på hjemmet. Når du fodrer dagligt, kan du tiltrække mange forskellige arter, der vil vende tilbage og blive faste vintergæster i din have.
Især i de strengeste vinterperioder er det vigtigt at sørge for, at fuglene har adgang til foder. Fodring stopper dog ikke nødvendigvis, når foråret kommer. Fuglene kan med fordel fodres hele året rundt. Om sommeren kan du være heldig at opleve mejser eller måske en flagspætte, der besøger foderbrættet eller foderautomaten med deres unger. Knuste nødder og frø kan i kølige og regnfulde sommerperioder fungere som en vigtig proteinkilde for redeunger, hvis insekter er svære at finde.
Vil du tiltrække flere fugle til din have og nyde et rigt fugleliv året rundt? Ved at variere foderet kan du lokke mange forskellige arter, der hver især har deres egne præferencer.
Her er nogle tips til at tilfredsstille forskellige fuglearter:
Om vinteren er fedtrigt foder en essentiel energikilde for fuglene. Her er, hvad du skal vælge:
Undgå billige blandinger med majs, hirse og korn, da de ofte skaber spild og tiltrækker færre fuglearter. Kvalitetsfoder med rene ingredienser giver det bedste resultat og størst fugleaktivitet.
Vil du gøre lidt ekstra for dine fugle? Prøv at lave din egen fedtfoderblanding. Det er nemt og giver fuglene et næringsrigt måltid:
Denne hjemmelavede fedtfoderblanding giver fuglene optimal næring og vil hurtigt blive et hit på foderbrættet.
At fodre havens fugle er en fantastisk måde at bringe liv og glæde tættere på hjemmet. Med det rette foderbræt eller foderhus kan du skabe optimale forhold for fuglene – og samtidig nyde synet af dem på nært hold.
Den rette placering af foderbrættet gør en stor forskel for både fuglenes tryghed og din egen oplevelse:
Et godt foderhus beskytter fuglene og gør fodringen til en fornøjelse:
Foretrækker du en nemmere løsning? Frøautomater er ideelle, da de beskytter foderet mod vind og vejr. De er også nemme for fuglene at bruge og kræver minimal vedligeholdelse.
Et velplaceret foderbræt eller foderhus giver ikke kun fuglene et trygt sted at spise – det giver også dig mulighed for at opleve naturen tæt på. Uanset om du vælger et klassisk foderbræt, et moderne foderhus eller en praktisk frøautomat.
Fugle trives ikke i alt for velplejede haver uden muligheder for skjul. Tætte buskadser og trætoppe fungerer som skjul, hvilested, udkigspost samt som føde- og redesteder i sommermånederne. Fugle søger helst føde i rolige og uforstyrrede haver uden katte. Ved at plante bærbuske, der tilbyder vinterføde, kan du samtidig reducere dine udgifter til foder.
I de kolde vintermåneder er fuglene tidligt på foderpladsen, især om morgenen. Et fyldt foderbræt hjælper dine faste vintergæster med at spare energi på fødesøgning. Redekasser og tætte bevoksninger giver gode overnatningsmuligheder for fugle som solsorte, rødhalse og mejser, der søger ly i stedsegrønne buske og træer. I hårde vintre kan de finde på at bruge redekasser til at søge ly i. Når du hænger redekasser op i haven eller skoven, skal mejsekasser placeres med ca. 10 meters afstand mellem hvert ynglende fuglepar. Mange redekasser giver plads til flere arter, der ofte foretrækker en ny kasse til hvert kuld.
Efteråret er optimalt til ophængning af redekasser, så fuglene kan vænne sig til dem inden ynglesæsonen. Men det er aldrig for sent at sætte kasser op – de gavner året rundt som ly og skjul for både fugle, smådyr og insekter.
For at beskytte fuglene mod rovdyr kan du fjerne grene foran kassen og vælge modeller med hulbeslag eller materialer som træbeton, der er mere modstandsdygtige over for f.eks. spætter.
Når jorden er dækket af sne, bliver fugle ofte mere aggressive ved foderpladsen. Især solsorte og sjaggere strides om æbler. Du kan mindske konflikterne ved at skabe små fodringsområder, hvor sneen er fjernet, og foderet spredes i hvert område. Det reducerer kampene og giver fuglene mulighed for at bruge deres energi på fødesøgning. I større haver kan man opnå samme effekt ved at placere foderet spredt.
Hvis du vil holde kragefugle væk, bør du undgå at fodre med brød, korn og billige fugleblandinger. Små, afmålte foderportioner reducerer spild, som ellers kan tiltrække mus, rotter og kragefugle. Lavt placerede foderhuse med spærrepinde eller net med maskestørrelser på ca. 7 cm kan forhindre adgang for de større fugle.
For at sikre mejsekugler mod kragefugle kan du ophænge dem på en lang, stiv ståltråd eller under en omvendt urtepotte. Mejserne kan nemt flyve til foderet nedefra, mens kragefuglene hurtigt vil opgive forsøget.
Med en varieret have og tilpassede fodringsmetoder kan du skabe optimale forhold for et rigt og harmonisk fugleliv.
Fugle kan bære bakterier som campylobacter, E. coli og salmonella, som i sjældne tilfælde kan overføres til mennesker. For at beskytte både fugle og pattedyr og mindske risikoen for sygdom er det vigtigt at holde foderpladsen ren.
For din egen sikkerhed bør du bruge handsker under rengøringen eller vaske hænderne grundigt bagefter. En ren og hygiejnisk foderplads fremmer sundhed og trivsel blandt havens fugle og mindsker risikoen for smittespredning.
Vand er lige så vigtigt som foder, især for frøædende fugle, der har brug for væske til at fordøje deres tørre kost. Fuglene har brug for adgang til frisk vand hele året – både i de varme sommermåneder og under de kolde vinterperioder. Et fuglebad bør rengøres og fyldes med frisk vand dagligt for at sikre hygiejnen.
For at imødekomme forskellige fuglearters behov er det en god idé at tilbyde forskellige vanddybder i fuglebadet. I frostperioder kan du gøre det lettere at fjerne is ved at lægge et lag plastic i bunden af badet. Et fuglebad med tilgængeligt vand i haven kan tiltrække op til 50 % flere fugle.
Rotter og fuglefodring – hvordan du undgår problemer
Rotter tiltrækkes af mad og kan finde vej til fuglefoder, som de betragter som en nem kilde til føde. Ud over at spise foderet kan de også tage æg, unger og til tider voksne fugle.
Rotter er primært nataktive, så de er svære at opdage. Hold øje med tegn som rottehuller, der ofte er omgivet af en bunke udskrabet jord. I frostvejr kan du bruge sporsne eller drysse mel omkring foderpladsen om aftenen for at afsløre eventuelle spor næste morgen.
For at minimere risikoen for rotter kan du:
Hvis du opdager rotter, bør du straks afbryde fuglefodringen og kontakte kommunens tekniske forvaltning, som er forpligtet til at bekæmpe rotter uden omkostninger for dig. Som borger har du pligt til at anmelde rotteforekomster.
Ved at sørge for vand og samtidig tage hensyn til potentielle problemer med rotter kan du sikre en sund og fuglevenlig have året rundt.
Hos Naturbutikken.dk finder du et bredt udvalg af kvalitetsfoder, foderbrætter, foderautomater med mere, der gør det nemt at skabe en attraktiv foderplads i din have. Uanset om du er nybegynder eller erfaren fugleven, har vi alt, hvad du behøver for at gøre din have til et fugleparadis.