Nu blændes der op for direkte tv fra havørnenes familieliv
Havørnene ved Hyllekrog er begyndt at fore reden med græs: Foto: Kim Skelmose fra WEB-kamera.
I disse dage er der ægteskabelig aktivitet hos havørneparret i Fugleværnsfondens reservat ved Saksfjed Inddæmningen ved Hyllekrog på Lolland, hvorfra DOF BirdLife siden 2013 har sendt direkte billeder i fuglenes ynglesæsoner.
Netop nu tegner alt til, at der nok skal komme direkte tv fra de store rovfugles privatliv de kommende måneder.
I 2023 gik transmissionerne i sort, og i 2024 valgte ørnene en rede, der en stor del af sæsonen lå uden for webkameraets rækkevidde.
- Vi har i år lavet en helgardering ved at sætte et ekstra webkamera op over ørnenes nyeste rede, som de valgte i 2024. Det vil sige, at der både sidder et webkamera over ørnenes gamle, oprindelige rede, som sendte levende billeder fra premieren i 2013 og ti år frem, og så den nyeste rede. I 2024 kunne kameraet over den oprindelige rede kun i en kort forårsperiode uden blade på træerne vise billeder fra den ny rede, der er bygget godt 60 meter fra kameraet over den gamle rede, siger Kim Skelmose, der er leder af Projekt Ørn i DOF BirdLife, som står bag ØrneTV.
Når der kommer solskin, som ved hjælp af solceller kan lade batterierne til kameraet op, kan der sendes billeder fra ørnereden.
Tidligt redebyggeri er et godt tegn
- Allerede i efteråret 2024 begyndte ørnene at lægge ekstra grene på den rede, som de nu har valgt at satse på. De senere dage har de foret redeskålen med græs. At der bygges til og lægges græs i bunden af reden er et godt tegn med hensyn til den ny ynglesæson. Havørne manifesterer deres territorier og deres parforhold tidligt på sæsonen. Om alt går vel, er der udsigt til æglægning kort ind i februar. Det tidligste, vi har konstateret æg hos havørnene er 10. februar, siger Kim Skelmose.
Giv et bidrag til ØrneTV her:
Webkameraerne over ørnerederne bliver hver sæson gjort klar i løbet af vinteren på en måde, så man ikke forstyrrer de store rovfugle. Når først kameraet er sat på plads, kan man ikke i februar eller marts flytte det, for så forstyrrer man ynglefuglene i en grad, så der vil være en risiko for, at rovfuglene forlader området.
Forskning og folkelig formidling
De levende billeder fra havørnens privatsfære er en af de største filmsucceser, den danske natur har fostret. Der er både tale om underholdning og forskning.
- ØrneTV har været voldsomt populært. Titusinder af danskere har kigget med, og der er seere, som flere gange dagligt har fulgt ørnene. Det er bogstaveligt talt naturformidling på højt plan, siger Kim Skelmose.
I løbet af 2022 var der godt 3,5 millioner visninger på foreningens reality-tv med live-optagelser fra havørnereden på Lolland.
- Projektet omkring ØrneTV har været øjenåbnende på mange fronter, både hos det brede publikum og blandt forskere. Alle optagelser er blevet båndet og tappet med jævne mellemrum, og de er blevet kigget igennem. Scenerne fra reden har gjort os klogere på mange nuancer i havørnens ellers skjulte familieliv og adfærd. Der har været dramaer med æggerov, en skudt ørn, ungedød og lykkelige slutninger mellem hinanden. Et år lykkedes det at zoome ind på et æg, hvor man kunne se ørneungens æggetand og dens kamp inde i skallen for at komme ud. Det var et unikt øjeblik med tv-transmission i verdensklasse. Det har været fantastisk at opleve, siger Kim Skelmose.
Yderligere oplysninger:
Kim Skelmose, leder af DOF BirdLifes Projekt Ørn
Tlf. 27 73 40 70