Ørneunge trives som alene-unge i reden
Onsdag 5. marts klokken 14.39 blev æg nummer to lagt i havørnereden på Lolland, hvorfra DOF BirdLifes ØrneTV sender døgnet rundt. Men desværre ligger ægget der endnu, om end det er sunket ned og har skjult sig i redens bløde græs.
Ægget er ubefrugtet, og vil aldrig komme til at præsentere en ny dunet tv-stjerne i ØrneTV, så nu må alene-ungen, der kom til verden en af de første dage af april, tage tørnen som publikumsvenlig dunet rovfugl.
- Det er ikke usædvanligt at se golde æg i en havørnerede. Hvis ægget fortsat er intakt, når vi ringmærker den enlige unge omkring 25. maj, vil det blive indleveret til Ringmærkningsadministrationen, Statens Naturhistoriske Museum, hvorpå det vil blive undersøgt for kemikalier og sluttelig indgå i museets samlinger. Så man kan godt sige, at det derfor ikke er lagt forgæves, siger Kim Skelmose, der er leder af DOF BirdLifes Projekt Ørn, som står bag ØrneTV.
Vandfugle, fisk og små pattedyr
At dømme efter madresterne i reden har det ikke skortet på jævnlig og rigelig servering til den enlige havørneunge. Der ligger masser af levninger. Ungen har i sin første tid som Nordeuropas største rovfugl in spe fået en menu af harekillinger, vandfugle og fisk. Blandt andet har forældreørnene bragt hornfisk, ålekvabbe og en rimte, der er karpefisk, til reden. Fra fuglefaunaen er der blandt andet serveret bramgås, skarv, ringdue og grønbenet rørhøne. Også en brun rotte er gledet ned.
Flere seere til ØrneTV har ytret bekymringer omkring havørneungens temperatur. Men der er ingen grund til bekymring her, siger Kim Skelmose.
Vejret er i ørneungens favør
- Ungen har det varmt nok, og selv om havørnehunnen sjældent varmer den, kan den sagtens holde sig varm. Med det tørre og lune vejr vi generelt har for tiden, tegner alt godt. Problemet for få uger gamle ørneunger kan udover regn og kulde bestå i angreb af krager, som der er mange af nær reden, men de gamle ørne holder vagt, og en af dem er altid i nærheden, så heller ikke her synes der at være grund til bekymring på vegne af ørneungen, siger lederen af DOF BirdLifes Projekt Ørn.
Yderligere oplysninger:
Kim Skelmose, leder af DOF BirdLifes Projekt Ørn
Tlf. 27 73 40 70