Ørnens dag: Store naturoplevelser og vilde vingefang

onsdag 19. februar 2025
På 24 steder landet over står DOF BirdLifes erfarne ornitologer søndag d. 23. februar klar til at udpege den danske naturs største flyvende jægere. Arrangørerne krydser fingre for koldt, klart vejr, og hvis ørnevejret ellers arter sig, er der (næsten) garanti for havørne på himlen.
af Jan Skriver

DSC00004 1.06 10 22I år er det 19. gang at DOF BirdLife inviterer til Ørnens Dag i det danske vintervejr. Foto: Johan Christian Homann. 

Der er havørne over stort set hele Danmark i disse uger, og det lover godt for mulighederne for at få de store vingefang at se, når DOF BirdLife søndag d. 23. februar inviterer hele Danmark på udkig efter ørne.

- I hårde vintre, hvor søer, fjorde og mange kystnære områder fryser til, kan større antal havørne stimle sammen på ganske få lokaliteter. Sådan er det ikke i år, hvor ørnene opholder sig meget spredt og så jævnt fordelt i landskabet, at der stort set er havørne i alle danske vådområder for tiden. Derfor tør vi godt love garanti for udsigt til ørne på langt de fleste af de 24 lokaliteter landet over, hvor Ørnens Dag finder sted, siger Kim Skelmose, der er leder af DOF BirdLifes Projekt Ørn, der står bag arrangementet med de store vingefang i hovedrollerne.

Vind vil give ørne på vingerne

Fra klokken 10 og fire timer frem vil der søndag 23. februar stå rovfuglekyndige ornitologer klar til at fortælle publikum om de store vingefang. Ved hjælp af teleskopkikkerter vil man kunne trække ørnene ind til nærstudier, selv om de opholder sig på nogen afstand af publikum.

Det er langt hen ad vejen vejret, der afgør, hvor gode ørnekiggene bliver. I perioder med diset og gråt vejr kan ørne sidde og gemme sig i terrænet, så man slet ikke bemærker dem. Men på dage med perfekt flyvevejr vil de i reglen ofte svæve over deres territorier eller jagtmarker midt på dagen.

- Koldt og klart vejr og gerne lidt vind vil få ørnene på vingerne. I Lille Vildmose i Østhimmerland vil der være chancer for at opleve både kongeørn og havørn, for begge arter yngler i området. På det seneste har også Hyllekrog og Saksfjed på Lolland haft en ung kongeørn på besøg, så også her er der chance for begge arter, siger Kim Skelmose, der opfordrer deltagerne på Ørnens Dag til at tage deres smartphone med i lommen. 

ØrneTV med mulighed for æg

Arrangementet handler ganske vist om frisk luft i det fri og store vingefang i naturen, men et kig på smartphonen i dagens løb vil måske kunne give et unikt indblik i de store ørnes privatliv.

- Noget tyder på, at havørnehunnen i reden på Lolland, hvor vi har sat WEB-kameraer op, og døgnet rundt transmitterer ØrneTV, kan finde på at lægge æg netop i weekenden 22/23. februar. Det vil da være lidt af et højdepunkt, hvis vi på Ørnens Dag kan byde på direkte, levende billeder fra første færd af den næste generation af havørne i Danmark, siger Kim Skelmose.

De senere år har flere end 3.000 danskere spejdet efter havørne og kongeørne i løbet af Ørnens Dag. Det er 19. gang, at DOF BirdLife inviterer til et vinterligt ørnekig over Danmark.

Ørnene har brug for din hjælp– Klik her for at støtte

Læs også: Naturtalenter med næb og klør på direkte tv

Yderligere oplysninger:

Kim Skelmose, leder af DOF BirdLifes Projekt Ørn
Tlf. 27 73 40 70