Juletur til Rickelsbüller Koog og Saltvandssøen
Årets sidste tur går traditionen tro til marsk og vade lige omkring grænsen. Her finder vi foruden masser af overvintrende gæs og ænder sandsynligvis mange rovfugle. Vi har på tidligere ture set et tocifret antal Havørne på en gang, men også Vandrefalk, Fjeldvåge og Blå Kærhøg ser vi sandsynligvis.
Vi afsætter lidt tid til grænsehandel.
HUSK PAS!
Samkørsel:
Har du ikke bil, eller ønsker du blot at køre sammen med andre, henvender du dig til turlederen, der vil forsøge at arrangere samkørsel.
senest 10. december kl. 18 til Kim Mogensen
TURLEDER Kim Mogensen, 4059 2244 (kim.mogensen@mvb.net) og Per Fabricius, ()
KONTAKT Kim Mogensen, 4059 2244 (kim.mogensen@mvb.net)
MØDESTED
P-pladsen overfor Skovgrillen. Plantagevej 22, 6760 Ribe
GPS 55.3408, 8.77366
SE STORT KORT
Vi var 7 deltagere samt 2 turledere, som årstiden taget i betragtning fik en oplevelsesrig tur med en masse fantastiske fugleoplevelser, hvor specielt Havørnene fyldte meget. Vejret viste sig fra den bedste side med ingen vind og masser af sol, og man fik nærmest helt forårsagtige fornemmelser.
Vi startede ud ved Tingdal Plantage lige nord for Højer, da plantagen igennem en længere periode har været anvendt som overnatningssted for Vadehavets mange Havørne. Vi fik fornøjelsen af hele 25 Havørne, som langsomt kom flyvende i lav højde fra plantagen og ud mod deres spisekammer ved Vadehavet. Derudover var der en flok Storspover, som gav flyveopvisning og deres melankolske fløjten gav den perfekte lydkulisse i samarbejde med flere syngende Bomlærker. Der var også en enkelt Blå Kærhøg som fløj lavt hen over grøfterne i håb om at finde dagens første føde.
Næste stop på turen var Vidåslusen, hvor der på markerne ved siden af p-pladsen var flere flokke af Viber og Almindelig Ryler, som havde travlt med at indtage føde. Der var også Sangsvaner samt Pibesvaner på markerne. I kanalen lå en enlig aktivt dykkende Hvinand. På forlandet og vadefladen fløj og rastede der minimum 5 Havørne. Den ene af Havørnene gjorde sig specielt bemærket, da den i aktiv flugt slog en måge, som den i kort tid fløj med i fangerne, for til sidst at slippe den. Mågen faldt død ned på vandet, men Havørnen fandt den åbenbart ikke kødfuld nok til at tage med videre. På vandet rastede der store flokke af Gravænder, og på vaden gik der både Strandskader, Almindelig Ryler, Rødben og en enkelt Lille Kobbersneppe.
På vej mod Saltvandsøen lavede vi et kort stop, hvor vi i skjul fra diget kunne kigge indover Margrethe-Kog. Her rastede der op til 15 Havørne, som på bedste Gribbemaner sad sammen i større eller mindre flokke på diverse låger og led. Endelig bør nævnes at der var hele 18 Sølvhejrer, flere hundrede Pibeænder, en mindre flok Spidsænder samt 5 Lille Skallesluger.
På P-pladsen ved Saltvandsøen blev frokosten indtaget, mens vi kunne nyde synet af hele 50 Klyder, hvilket må siges at være mange på dette tidspunkt af året, og selvfølgelig var der også her Havørne til stede.
Efter frokost besluttede vi os at gå en tur ned langs forlandet på den tyske side. Her gik 3 Skestorke og fouragerede, og pludselig fik de selskab af en enkelt Silkehejre. Der var flere Skærpibere i luften, og vi blev passeret af en flok Bjerglærker. På vej tilbage til P-pladsen gik vi på toppen af diget og kiggede indover Rickelsbüller Kog, hvor der rastede ikke mindre end 400 skeænder. I sivene fik vi øje på en lille flok på 5 Skægmejser og kunne høre en Vandrikse. I det fjerne kunne vi se, at der rastede en Vandrefalk, som lige pludselig kom på vingerne, men desværre forsvandt den hurtig ud af vores synsfelt.
Tilbage på P-pladsen var vi så heldige, at en flok bestående af Bjerglærker og Bjergirisk valgte at slå sig ned og fouragere – så de smukke fugle kunne ses på tætteste hold. Der holdt ligeledes en flok Stillits til på P-pladsen. Efter at have beundret fuglene kørte vi omkring Grænsekioskerne, hvor vi fik mulighed for at handle og spise pølser.
Turen blev afsluttet i det helt fantastiske vejr med en lille gåtur i skydeterrænet nord for Højer i håb om at finde en rastende Mosehornugle, men desværre blev det ved håbet.
Artsliste:
Knopsvane
Pibesvane
Sangsvane
Bramgås
Kortnæbbet Gås
Grågås
Hvinand
Lille Skallesluger
Gravand
Skeand
Knarand
Pibeand
Gråand
Spidsand
Krikand
Lille Lappedykker
Ringdue
Vandrikse
Fiskehejre
Sølvhejre
Silkehejre
Skestork
Skarv
Strandskade
Klyde
Vibe
Storspove
Lille Kobbersneppe
Almindelig Ryle
Dobbeltbekkasin
Hættemåge
Sølvmåge
Svartbag
Blå Kærhøg
Havørn
Musvåge
Tårnfalk
Vandrefalk
Sortkrage
Gråkrage
Bjerglærke
Sanglærke
Sjagger
Skægmejse
Stær
Engpiber
Stillits
Bjergirisk
Bomlærke
Gulspurv
Rørspurv
Tekst: Kim Mogensen
Foto: Karin Gustausen
Artsliste: Per Fabricius