Danske haveejere rapporterer om færre småfugle

fredag 6. december 2024
DOF BirdLife har de seneste måneder fået ekstraordinært mange henvendelser fra fugleinteresserede haveejere, der fortæller om stor nedgang i antallet af fuglearter på foderbræt og i haver. DOF BirdLifes såkaldte spontantællinger af de almindelige danske fugle bekræfter en nedadgående tendens. Det er ganske vist, at der er færre skovspurve, musvit, blåmejser og bogfinker i Danmark i 2024 sammenlignet med sidste år.
af Jan Skriver

 Dompap han foto Jan SkriverDompappen er bare en af de fugle, som er sværere at opdage i de danske haver i år. Foto: Jan Skriver.

Siden juni er der set markant færre individer af de almindelige fuglearter, som de fleste danskere kender fra foderbrættet, haven og deres nærmeste nabolag, sammenlignet med situationen i 2023.

De senere måneder har ekstraordinært mange fugleinteresserede haveejere kontaktet DOF BirdLifeog sagt:  Vi har ingen eller kun få småfugle i vores have i år. Hvad er forklaringen?”.

- Siden sommeren har vi modtaget overraskende mange henvendelser fra folk, som har bemærket, at antallet af fugle er faldet. Vi kan ikke give en entydig forklaring på nedgangen for mange af de almindelige arter af mejser, finker og drosler, men vores såkaldte spontantællinger bekræfter tendensen. Der er øjensynlig færre småfugle i landet i år sammenlignet med sidste år, siger Knud Flensted, der er biolog i DOF BirdLife.

Solsorte og skovspurve på nedtur

Det er dokumenteret, at bestanden af solsorte i 2024 har været hårdt ramt af Usutu-virus ned massedød til følge, men hvorfor er der færre skovspurve, blåmejser og flagspætter?

- Der kan godt være tale om naturlige udsving i bestandealt efter om ynglesæsonen har været gunstig eller ej. Det er også naturligt nok, at man i sensommeren synes, at der er færre småfugle i haverne, for på den tid af året skifter mange fuglearter deres fjer og lever derfor mere skjult i vegetationen. I år er der dog påfaldende og usædvanlige nedgange i antallet af flere observerede arter. Måske er nogle af de trækfugle, som normalt indfinder sig nordfra i løbet af efteråretblevet nærmere deres yngleområder, som følge af mildere klima. Dermed kommer disse fuglearter ikke til Danmark i samme omfang som tidligere. Det gør sig dog ikke gældende for en standfugl som skovspurven, som har haft en markant nedgang i sensommeren og efteråret sammenlignet med sidste år, siger Knud Flensted.

Tællinger tager pulsen på fuglelivet

Siden1. marts 2023 har ornitologer landet over lavespontantællinger, som populært sagt tager pulsen på de almindelige fuglearters aktuelle situation

- Vi kan se, at der overordnet set er færre individer af havearterne i 2024 sammenlignet med 2023. Fuglene er ikke forsvundet, men de er blevet mere fåtallige. Hos nogle af de meget almindeligarter er der op til 50 procent færre individer i nogle månederDet er særligmarkant hos arter som blåmejse, bogfinke, dompap, musvit, solsort og stor flagspætte, siger Daniel Palm Eskildsen, der er biolog i DOF BirdLife og som koordinerer spontantællingerne og drager viden ud af dem. 

Solsort

Graf som viser antallet af solsort pr. spontantælling. 

image

- Tællemetoden gør det muligt at følge de almindelige fuglearter året igennem, og når der er lavet tilstrækkeligt med tællinger, kan der for eksempel udarbejdes kort over trækfuglenes ankomst hen over Danmark. Også kort over fuglenes tæthed i landet kan give os mere nuanceret viden om de enkelte arters forekomst gennem året, siger Daniel Palm Eskildsen.

Belgien er kilde til inspiration

I flere lande i Europa udføres fugletællinger, der svarer til de spontantællinger, der laves i Danmark.

Inspirationen til denne metode til fugleovervågning i det danske landskab stammer dog især fra Belgien, oplyser Daniel Palm Eskildsen.

I Belgien viste tællingerne for eksempel et dyk i antallet af solsorte fra uge 26 i 2017.Og der blev i en periode fundet mange døde solsorte i landskabet. Det viste sig, at mange af droslerne var ramt af usutu-virus. I 2018 var alt stort set normalt igen. 

Belgiens pendant til spontantællinger viste både dykket i antallet af solsorte og situationen, da forekomsten af solsorte i Belgienpå ny var normalt.

På den måde kan spontantællinger være med til at tage pulsen på almindelige fuglearter på alle tider af året.

Hjælp os med at beskytte havens fugle og resten af Danmarks fuglearter ved at donerere et valgfrit beløb. Støt her: 

Yderligere oplysninger:

Knud Flensted, biolog i DOF BirdLife
Tlf. 21 24 22 75

Daniel Palm Eskildsen, biolog i DOF BirdLife
Tlf. 33 28 38 50