Lad skovens dunede ugleunger sidde i fred

torsdag 12. april 2012 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Natuglerne har i år fået unger tidligt, og netop i disse dage har mange af uglernes hvide dununger forladt redehullerne, så de sidder frit fremme i forårsskoven. Ugleungerne er dog sjældent forladte, så der er ingen grund til at tage dem i pleje i misforstået barmhjertighed, lyder det fra Dansk Ornitologisk Forening.
Jan Skriver
Hvis nuttethed ellers kan måles, vil der være maksimalt udslag på sødmebarometerets skala, når vi taler om natuglens nysudfløjne unger.
Som hvide dunede bolde med sorte øjne, som vi kan få kontakt med, sidder natugleunger ofte frit fremme i den nøgne forårsskov.

De er yderst lette at få øje på, men det er meget sjældent, at ungerne er forladte af de gamle ugler. Derfor bør man lade uglerne sidde i fred; forældrene skal nok dukke op på et tidspunkt for at fodre.

- Hvert år, når natuglerne har unger, er der folk, som henvender sig i misforstået barmhjertighed for at få de små ugler ”indlagt” på en vildtplejestation. Men det er yderst sjældent, at der er behov for det, siger Knud Flensted, biolog i Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

- Selv om ganske unge natugler kan virke hjælpeløse, så er de selvhjulpne i deres terræn, og de kan klatre op ad lodrette træstammer ved hjælp af kløerne. Der går en uges tid fra ugleungerne forlader redehullerne, til de selv er i stand til at flyve, men de kan godt svæve korte afstande fra træ til træ, siger biologen.

Mens en udvokset natugle får en masse skæld ud af husskader, krager, solsorte og andre af skovens småfugle, fordi ugler nu engang lever af kød og har kløer og krumt næb som våben, så er de unge hvide dununger tilsyneladende fredede.
De får aldrig skæld ud af skovens fugle, for krager og drosler ser åbenbart ikke de små ugler som en del af deres fjendebillede.

- Man kan forestille sig, at ugleungerne forlader deres trygge redehul og sætter sig ud i skoven, netop fordi de så slipper for at lægge ører til de skæld ud, som deres forældre modtager, når de indfinder sig ved hjemmet, siger Knud Flensted.


Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF),
Tlf. 33 28 38 00.

Knud Flensted, biolog.
Tlf. 33 28 38 33.
Mobil: 21 24 22 75