Sjældne terner ankom med varme vinde

fredag 1. juni 2012 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Det hidtil største antal hvidskæggede terner i Danmark blev mod slutningen af maj registreret i Jylland. I Kongens Kær ved Vejle blev et par hvidskæggede terner set parre sig. Det er dog tvivlsomt, om arten vil få ynglesucces i Danmark, og ternerne kan være væk ligeså hurtigt, som de kom, oplyser Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Jan Skriver
De er set i marsken i den sydvestlige del af Danmark, ved Vilsted Sø i Vesthimmerland, i Vejlerne i Nordjylland, ved Brabrand Sø ved Aarhus og i Kongens Kær nær Vejle, hvor hele seks hvidskæggede terner blev noteret.
Hvor nomadeternerne kommer fra, bliver næppe nogensinde opklaret, og de kan være væk ligeså hurtigt, som de dukkede op.
- Jeg tror, at de hvidskæggede terner er blevet båret til Nordvesteuropa og Danmark af den varmebølge fra syd og sydøst, der gav os høje temperaturer i pinsedagene. Noget tyder på, at ternerne laver en slags nomadeagtigt sløjfetræk i stil med det, vi tidligere har set østlige arter som hvidvinget terne og aftenfalk foretage. Fuglene trækker så at sige op gennem Jylland for at returnere og forsvinde ligeså hurtigt, som de kom, siger feltornitologen Alex Sand Frich, der opdagede fire hvidskæggede terner i Kongens Kær ved Vejle.

Senere blev endnu to af de sjældne moseterner set på lokaliteten, der hermed kunne notere Danmarks hidtil største forekomst af den sjældne art.
To af fuglene i Kongens Kær blev set parre sig, men Alex Sand Frich finder det tvivlsomt, om det vi lykkes den hvidskæggede terne at fostre unger i Danmark.
- Arten er mindre klimatolerant end for eksempel hvidvinget terne, der tidligere har ynglet uden for sit normale udbredelsesområde efter invasioner. Middeltemperaturen i juli skal være mindst 20 grader, før hvidskægget terne yngler. Derfor tvivler jeg på, at fuglene vil have held med et eventuelt yngleforsøg, siger ornitologen.
Ifølge Alex Sand Frich yngler hvidskægget terne ofte i områder, hvor der er mange lappedykkere. I Kongens Kær er der talt op imod 130 sorthalsede lappedykkere dette forår, og det kan være denne store forekomst af lappedykkere, som har fristet de hvidskæggede terner til at se nærmere på lokalitetens muligheder.

Også Holland og Nordtyskland har haft et rykind af hvidskæggede terner. I Holland er der set en flok på 17 individer, mens et område i Mecklenburg i Tyskland har huset hele 750 hvidskæggede terner bare 100 kilometer i luftlinie fra Gedser Odde.
Det er dog kun det jyske, som har haft besøg af de hvidskæggede terner.
Arten har en sydøstlig udbredelse med bestande i Ukraine og flere af landene omkring Sortehavet.
Også i Frankrig, Spanien og Portugal yngler den hvidskæggede terne.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
Tlf. 33 28 38 00.

Alex Sand Frich.
Tlf. 26 28 03 90.