Ornitologer på fugletur fik en ulv i sigte

onsdag 17. oktober 2012 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Skepsis og begejstring veksler på den danske naturscene i disse dage, efter at et hold ornitologer på en DOF-tur i Thy spottede en ulv. Kan det nu passe, at dyret virkelig er vildt og en rigtig ulv helt ind i generne, spørger skeptikerne? Ulven på bredden af Nors Sø var ligeså virkelig som den nordiske lappedykker, der lå ude i søen, svarer ornitologerne
Jan Skriver

Den nordiske lappedykker, der i sin diskrete vinterdragt rastede i Nors Sø, blev prompte sat i observationsmæssig venteposition, da et hold på otte ornitologer, som deltagere i en af Dansk Ornitologisk Forenings organiserede ture pludselig fik en ulv i kikkerterne.
Teleskoperne blev straks vendt i retning af rovdyret, der opholdt sig i klitterne nær bredden af Nors Sø i den sydøstlige udkant af Hanstholm Vildtreservat, der er en del af Nationalpark Thy.
Fra fugletårnet ved Nors Sø kunne ornitologerne i en halv time med overblik betragte ulven i noget af Danmarks mest mondæne og vilde natur.
Men det var lige før, at holdet ikke troede deres egne øjne, selv om de havde en øjenlæge lige ved hånden i skikkelse af kirurgen Kim Frost, som ikke rystede det ringeste på hænderne, da han tog fotos af ulven som dokumentation.
Trods en afstand på mindst 500 meter fra tårnet til rovdyret, lykkedes det Kim Frost at få fotos, der ifølge de fleste betragtere beviser, at der virkelig er tale om en ulv på frie trædepuder og i vild vigør i Danmarks første nationalpark.
- Jeg har set ulve i naturen i Bialowieza-skovene i Polen. Og jeg har oplevet ulven tæt på i Skandinavisk Dyrepark på Djursland. For mig at se er der ingen tvivl; der lever en ulv i Nordvestjylland i denne tid. Vi så tydeligt dens tynde ben, tunge krop og store buskede hale. Og vi så den løbe pasgang, som ulve gør. Og så var dyret halvanden gang så stor som en schæfer, siger Kim Frost.
- Vi stod i fugletårnet otte personer, der i vores teleskoper havde god tid til at betragte ulven. Vi så den flere gange fra forskellige vinkler, og ingen af os var i tvivl om, at vi stod over for en ulv, siger øjenlægen og ornitologen.
Kim Frost påpeger, at både norske og svenske ulveeksperter, som de seneste dage har set hans fotos fra Thy, føler sig overbeviste om, at dyret er en ulv.Første danske ulv i 199 årOgså Naturstyrelsens vildtkonsulent i Thy, Tommy Hansen, har set de fotos, som Kim Frost tog på DOF-turen søndag 14. oktober. Og han synes, at motivet umiddelbart ligner Danmarks første vilde ulv siden 1813, da det sidste eksemplar fra vores oprindelige bestand officielt blev skudt ved Estvadgård nær Skive.
- I naturen har jeg set ulve i Norge, og jeg må indrømme, at ulven fra Nors Sø i hele sin fremtoning på billederne ligner en vild ulv, siger vildtkonsulenten fra Naturstyrelsen.
- Som naturmyndighed må vi dog forholde os kritisk og objektivt til en sådan observation, for gennem tiderne har vi været vidner til adskillige tilfælde på meldinger om ulve og losser for den sags skyld, som har vist sig at være noget andet, end det man først troede. Ulven kan være en krydsning, og den kan stamme fra fangenskab, selv om det ikke umiddelbart ser sådan ud. Nu må vi observere rovdyret, og hvis det begynder at optræde regelmæssigt i et bestemt område, kan vi overveje at indfange det, så vi kan få taget en blodprøve, der ved hjælp af DNA kan afsløre, om vi virkelig står overfor en renlivet vild europæisk ulv, siger Tommy Hansen.
Vildtkonsulenten oplyser, at rovdyret fra bredden af Nors Sø også er set i en anden del af Hanstholm Vildtreservat for få dage siden, hvor det er blevet fotograferet.Enten fredet eller fredløs
Ifølge Tommy Hansen er der to scenarier omkring dyret. Enten er det vandret over den dansk-tyske grænse som en strejfer sandsynligvis fra den nærmeste vilde bestand i Mecklenburg-Vorpommern i den østlige del af Tyskland. Da er ulven fredet og beskyttet af EU’s habitatdirektiv, og Danmark har så fået en ny pattedyrart, som er indvandret naturligt af egen drift og lige efter den store naturbog, om man så må sige.
Eller også er rovdyret en krydsning mellem en hund og en ulv, og hvis det har en ejer, kan det med Mark- og vejfredsloven i hånden skydes, når det færdes i den frie natur.
Mens vi venter på ulvens næste træk og gerne et nærfoto, vil debatten for og imod Danmarks første vilde ulv i nyere tid gå over de klitheder og skove, hvor rovdyret formodentlig vil jage rådyr og krondyr og tage til takke med ådsler eller affald.
Deltagerne på DOF-turen er enige om en ting:
Det grå rovdyr fra klitheden er det vildeste, de nogensinde har set på en fugletur.

 

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF),
tlf. 33 28 38 00.

Kim Frost, ornitolog.
tlf. 86 27 69 06 – 20 27 34 86.