DEBAT: Landbrugsreform tæt på slutspil

mandag 26. november 2012 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
I et debatindlæg i Jyllandsposten opfordrer Egon Østergaard, formand for Dansk Ornitologisk Forening, Gitte Seeberg, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden og Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident for Danmarks Naturfredningsforening, politikerne til at arbejde for en grøn landbrugsreform.
AF Gitte Seeberg, generalsekretær, WWF Verdensnaturfonden, Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident, Danmarks Naturfredningsforening og Egon Østergaard, formand, Dansk Ornitologisk Forening
For første gang har Europa-Parlamentet noget at skulle have sagt om støtten frem til 2020.

400 milliarder kroner eller 35 pct. af EU’s budget – årligt. Det er det svimlende beløb, som EU’s landbrugspolitik koster borgerne.

Det ser det ud til, at den grønne landbrugsreform, som det danske EU-formandskab arbejdede for, bliver en stille dans på stedet. Landbrugets europæiske lobbyorganisation i Bruxelles trækker i en helt anden retning, end Europas skatteydere, erhvervet og naturen har glæde af.

Netop nu forhandles støtten frem til 2020, og for første gang har Europa-Parlamentet noget at skulle have sagt. Mange ser frem til parlamentets landbrugskomités rapport. Desværre ser det ud til, at komiteens rapport lægger op til udvanding af den grønne landbrugsreform, som de grønne organisationer havde håbet på.

Kommissionens udspil fra sidste år, lagde op til at indføre specifikke ”greening”-krav for at få del i EU’s landbrugsmidler: 30 pct. af hektarstøtten bliver kun udbetalt, hvis:

• Vedvarende græsarealer bliver beskyttet bedre.

• Mindst tre forskellige afgrøder bliver dyrket på markerne.

• Der bliver udlagt grønne korridorer på mindst 7 pct. af landbrugsarealet. Det var et godt skridt fremad.

Læs hele debatindlægget her