Flere fuglearter har det bedre i Jylland

mandag 13. maj 2013 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Danmark er et lille land, og generelt er der små forskelle mellem fuglenes bestandsudvikling i Vest- og Østdanmark. Men nogle arter viser alligevel bemærkelsesværdige forskelle mellem Jylland og Øerne. 25 ynglefugle har det bedst i vest, mens kun 10 arter har det bedst i øst, skriver bladet Fugle og Natur.
Dansk Ornitologisk Forening, DOF, har siden midten af 1970erne fulgt de danske fugles bestandsudvikling gennem et omfattende program af såkaldte punkttællinger. Nu er materialet blevet analyseret for forskelle i udviklingen mellem Vest- og Østdanmark.

”Selv i et lille land som Danmark kan der nemlig være forskelle i fuglenes forekomst mellem landsdelene. De fleste fugleinteresserede ved nok, at topmejsen ikke findes øst for Storebælt, og der mangler spætmejser på Bornholm. Mange arter har dog ikke så distinkte forskelle i udbredelsen, men har måske blot forskel i tætheden af fuglene eller i udviklingen af bestandene”, fortæller biologen Henning Heldbjerg fra DOF.

106 arter undersøgt

Data fra punkttællingerne er analyseret ved at dele landet op i to, en vestlig del, der dækker Jylland og en østlig del, der dækker Danmark øst for Lillebælt. Dernæst er udviklingen i vest og øst blevet sammenlignet for 106 almindelige ynglefugle i de sidste 20 år.

For de fleste arter er udviklingen den samme i både vest og øst, hvilket også er forventeligt. Det er rimeligt at tro, at de samme faktorer som fx fødemængde og vejrforhold vil påvirke hele landet på samme vis. Når der alligevel kan være forskelle mellem udviklingstendenserne indenfor så korte afstande, kan det skyldes flere ting, fx forskelle i valg af yngleområde, trækruter og overvintringsområder, eller prædation eller konkurrence fra andre arter.

”Vi har konstateret, at fire arter har modsatrettede tendenser i vest og øst. Således er knopsvane, bysvale, skovpiber og stillits alle i fremgang i Jylland og i tilbagegang på Sjælland og øerne. Det modsatte er ikke tilfældet for nogle arter”, siger Henning Heldbjerg.

10 arter har en mere positiv tendens i øst end i vest, mens der er ikke færre end 25 arter, der har mere positiv tendens i vest end i øst. Til sammenligning har 47 arter samme tendens i begge geografiske områder.

Hvordan – og senere hvorfor

”Formålet med undersøgelsen er at se i hvor høj grad, der er forskelle på delbestandene i et så lille område som Danmark. Punkttællingerne skaber den grundlæggende viden om arternes bestandsudvikling, og forklarer hvordan, det går for de almindelige fugle. Dermed udgør tællingerne et værktøj, som vi kan bruge til at følge fuglenes ve og vel. Vi kan se, hvad vi skal undersøge nærmere, så vi også kan få viden om, hvorfor det går, som det går” siger biologen fra Dansk Ornitologisk Forening.

Yderligere oplysninger: Henning Heldbjerg 33283827