Gigantisk gåsegrib svævede ind over København

onsdag 28. august 2013 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Tirsdag eftermiddag blev en gåsegrib fotograferet, mens den i svæveflugt befandt sig over Rødovre. Den kæmpestore rovfugl er sandsynligvis trukket over Øresund fra Malmø-området, og den befinder sig formentlig fortsat på Sjælland eller Sydhavsøerne
Jan Skriver
En gåsegrib med et vingefang på cirka tre meter blev tirsdag 27. august klokken cirka 14.30 fotograferet i himmelrummet over Rødovre Centrum.
Få timer forinden var samme fugl blevet observeret ved Havgårdssjön i den centrale del af Skåne.

Nu har længselen efter hjemlige sydlige himmelstrøg vækket trækdriften hos den ådselædende fugl, der sandsynligvis endnu opholder sig på Sjælland eller måske Lolland.

- Ligesom andre bredvingede svæveflyvere nægter gribbe at flyve over brede vandområder. Derfor er gåsegribben, som flere gange i løbet af sensommeren er set i Sydsverige, ikke fløjet ud over Øresund via Falsterbo. Her er farvandet for bredt for den. I stedet er den fløjet mod nord, og sandsynligheden taler for, at den måske via
Landskrona og Ven er nået til Danmark lidt nord for København, hvor den så tilfældigvis bliver spottet over Rødovre på sin vej mod sydvest, siger Michael Fink fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

Gribben blev fotograferet af Charlotte Thomsen, der først troede, at hun havde en havørn i sigte. Da hun så mødte en erfaren ornitolog i timerne efter sin fotografering, kom det for en dag, at ”havørnen” var en gåsegrib.

- Jeg spår, at gribben nu sætter kursen mod sydvest på Sjælland. Den trækker så over Lolland og forlader landet via Albuen, der er øens vestligste punkt, hvorfra den flyver mod Sydlangeland og videre mod Ærø og Als. Det er et gæt, men et kvalificeret sådant, for vi har nemlig en gang tidligere oplevet, at der er set gåsegrib på Sydlangeland og kort efter på Als, siger Michael Fink.

Gåsegribben over Rødovre var den blot sjette observation af en gåsegrib i Danmark gennem
tiderne.

Den første observation af denne mægtige spektakulære rovfugl i Danmark blev gjort ved Katholm Gods på Djursland i 1858, da et eksemplar blev fundet dødt på en mark, efter at fuglen var blevet beskudt.

Derefter gik der flere end 100 år, før arten på ny viste sig i landet. Igen var Djursland scene for den sjældne gæst.

22. og 23. maj 1985 blev en gåsegrib set ved Gjerrild, og 24. maj nåede den Skagen, hvor den tog en overnatning, inden den dagen efter trak sydpå igen og blev set over Dronninglund Storskov i Nordjylland.

Første oktober 1986 blev en gåsegrib observeret på Sydlangeland og nær øens sydspids ved Keldsnor, hvor den også blev set dagen efter. Godt en uge senere blev gåsegribben 10. oktober set ved Sønderskoven på Als.

En undsluppet gåsegrib blev i maj 1988 set nær Esbjerg og på Fanø, hvor den blev fanget og bragt tilbage til sit bur i en fuglepark ved Bayern i Sydtyskland.

I midten af juni 2013 blev en gåsegrib set i tre dage i et landbrugsområde nord for Skive.
Bestanden af de store ådselædende fugle er stigende i Spanien, og det er formentlig herfra, at strejfende individer i perioder flyver langt mod nord og bliver set udenfor deres normale udbredelsesområde. Også Finland og Sverige har enkelte forekomster af strejfende gåsegribbe.

Gåsegribben er en eminent svæveflyver, der kan udnytte opadstigende luftstrømme til at tilbagelægge hundreder af kilometer på kort tid.
Umiddelbart syd for den dansk-tyske grænse er gåsegribben en betydelig mere regelmæssig trækgæst, end det er tilfældet i Danmark.

I Holland blev der i årene 1980 til 2008 observeret 177 gåsegribbe. Alene i 2007 var der på det nærmeste invasion af arten, da 112 eksemplarer blev set det år.

Også i Tyskland er der set et stigende antal gåsegribbe de senere år.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
Tlf. 33 28 38 00.