Gåsegrib yngler i Danmark

tirsdag 1. april 2014 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
En Aprilsnar. Sådan beskriver fuglekiggere, at den mægtige gåsegrib, som normalt lever i Afrika og Spanien, har fået unger i Danmark. Vi ser de første tydelige konsekvenser af klimaændringer, siger DOF.
Uffe Rasmussen
Gåsegribben har slået sig ned i Danmark.

Den gigantiske fugl har et vingefang på op mod tre meter, bliver omkring én meter høj, vejer op til ti kilo og lever normalt blandt andet på den afrikanske savanne, hvor den slås med løver og hyæner om døde zebraer, antiloper og andre ådsler.

Men nu skal vi til at vende os til at se den store ådselæder på de grønne danske enge og marker.

Det første fund er gjort et hemmeligt sted i Danmark sidste år, hvor et par fik hele to unger på vingerne.

- Det her ynglefund er den vel nok største ornitologiske overraskelse, vi i DOF har set i mange, mange år. Det er en fugl, der ses i Danmark med mange års mellemrum, så at den skulle yngle her er jo helt uventet, siger Hans Meelsen, som er biolog i DOF og udpeget til at holde særligt øje med den nye danske ynglefugl.

Fundet er gjort sidste år, men DOF offentliggør det først nu for at undgå, at redestedet bliver invaderet af nysgerrige fugleinteresserede.

Desuden vil DOF gerne give fuglene ro til at yngle igen i år.

- Gåsegribben er jo ikke vant til, at mennesker færdes nær dens rede, så derfor har vi valgt at holde stedet hemmeligt for at sikre, at den har ro. Men vi vælger at fortælle det i dag, fordi mange måske efterhånden vil se de meget store fugle, som er større end for eksempel havørn, siger Hans Meelsen.

Spreder sig nordpå
Det var i forvejen en sensation, da en gåsegrib svævede ind over København i august sidste år, og da en gåsegrib opholdt sig i Jylland ved Skive i juni.

Hans Meelsen regner med, at det kan være de samme fugle, der har slået sig ned i Danmark i stedet for at trække hjem til Afrika.

Gåsegribben er en eminent svæveflyver, der kan udnytte opadstigende luftstrømme til at tilbagelægge hundreder af kilometer på kort tid.

- Når vi tænker efter, har vi set tegn på, at gribbene var på vej mod Danmark i flere år. I Tyskland er der set et stigende antal gåsegribbe de senere år. Alene i 2007 var der på det nærmeste invasion af arten, da 112 eksemplarer blev set. Umiddelbart syd for den dansk-tyske grænse er gåsegribben en betydelig mere regelmæssig trækgæst, end det er tilfældet i Danmark. I Holland blev der i årene 1980 til 2008 observeret 177 gåsegribbe, siger Hans Meelsen.

Klimaforandringer giver nye arter
Selv om han er vildt begejstrede over fundet, er der også pletter på kikkertlinsen.

- Klimaforandringerne viser nu sin tydelige konsekvens. Årsagen er ganske givet det varmere klima, det mere tørre vejr i Afrika med mindre føde. Fuglene har simpelthen fundet et velegnet sted at slå sig ned i Danmark, fordi det minder mere om dens oprindelige yngleområder i Afrika og Spanien, siger Hans Meelsen.

Problem for landmænd?
Nogen kan måske frygte, at en ådselæder kan blive et problem i den danske natur og for de danske landmænd med husdyr på markerne.

- Det er selvfølgelig en mulighed, at gåsegribbene vil gå efter døde husdyr på markerne, måske især hos økologiske landmænd, som kan have mange køer og grise på græs. Men man skal se gribben som en naturens skraldemand, der rydder op i naturen ved at fjerne de døde dyr. Derfor kan det faktisk være en fordel for landmændene, at gribben kan rydde op for dem, siger Hans Meelsen.

Han fremhæver, at mange danske fugle som måger, skader og krage i forvejen æder døde dyr.

Flere arter med klimaforandringer
Men er andre fugle så på vej til at sprede sig til Danmark? Kan struds og væverfugle ende med at yngle i Danmark?

- Det må vi forvente i takt med, at klimaforandringerne slår igennem. Men selv om strudsen kan løbe op til 50 kilometer i timen på flugt fra rovdyr, kræver det nok fugle med vinger som væverfugle og alpepapegøjer at sprede sig, da de jo kan flyve. Så fugle fra varmere himmelstrøg som dværgpapegøje, flamingo og lille nektarkolibri kan vi risikere at se i Danmark over tid. Spørgsmålet er så, hvilken effekt det vil få på de oprindelige danske fuglearter, siger Hans Meelsen.

Kontakt
Hans Meelsen, biolog i DOF, 33 28 38 43

Her yngler gåsegrib
Gåsegribben yngler allerede i det sydlige Europa. Der er tusinder af par i Spanien. Flest yngler i Nordøstafrika og østover gennem Asien til Kashmir i Indien.