Klimaforandringer truer fuglene

fredag 11. december 2015 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Klimaforandringer truer fuglene og den biologiske mangfoldighed, viser rapport fra BirdLife. Selvom nogle arter kan få fordel af et varmere klima, vil mindst dobbelt så mange blive negativt påvirket eller endda helt forsvinde, ifølge rapporten.
Charlotte Mathiassen
Forud for klimatopmødet COP21 i Paris udgav BirdLife International, som DOF er medlem af, en rapport om, hvad fugle kan fortælle os om klimaforandringer.

Den har titlen ”The Messengers”, og den fortæller ikke kun om truslerne fra klimaforandringer, men også om BirdLife partnerskabets forsøg på at udvikle bæredygtige løsninger, både for at formindske risici og styrke menneskers og økosystemers evne til at tilpasse sig.

Rigtigt mange naturvidenskabelige rapporter viser, hvordan klimaforandringer truer fuglene og den biologiske mangfoldighed. Selvom nogle arter kan få fordel af et varmere klima, vil mindst dobbelt så mange ifølge rapporten blive negativt påvirket eller endda helt forsvinde.

Det sker pga. forsvundne eller formindskede leveområder, tilbagegang i antallet, forandringer i økosystemerne, så balancen mellem antal og føde forrykkes, sygdom, et stigende antal invasive arter, og menneskers respons på klimaforandringer, der kan være en risiko for naturen.

Helt konkret viser studier, at fordelingen af arter bevæger sig mod polerne og mod højereliggende områder, at balancen mellem rovdyr og bytte ændres, og der sker ændringer i tidspunkter for migration, ynglen og indsamling af foder.

Rapporten giver eksempler på fuglearter, der er påvirket af klimaforandringer. F.eks. er populationen af atlantiske lunder i Europa gået tilbage med 50 procent over tre generationer. Man formoder, at klimaforandringer har påvirket de fisk, som fuglene lever af.

Ifølge rapporten er der 36 procent sandsynlighed for, at en koloni af kejserpingviner vil forsvinde fra Antarktis i 2100.

2300 fuglearter er direkte truet af kombinationen af stor følsomhed overfor ydre påvirkninger (f.eks. afhængighed af andre arter) og stor udsathed over for klimaforandringer.

Ekstremt vejr forventes at føre til massedød blandt topskarv i Europa, mens mange endemiske skovfugle i Sydøstasien kan forventes at opleve stor tilbagegang pga. afskovning og klimaforandringer.

Et ændret klima vil også i høj grad påvirke de særlige fuglelokaliteter (IBA’er), både pga. forandret sammensætning af arter, ændret vejr og menneskelige påvirkninger, der i nogle egne kan påvirke naturområder meget negativt, hvis folk bliver nødt til at finde andre steder at bo eller dyrke nye afgrøder. IBA’erne vil dog vedblive med at være vigtige for beskyttelse af fugle og den biologiske mangfoldighed.

BirdLife tror på, at der er løsninger, der tilgodeser både mennesker og natur, f.eks. ren energi, beskyttelse og genopretning af kulstofrige økosystemer, og forbedret forvaltning og sammenknytning af nøgleområder, hvor arter kan nå at tilpasse sig forandrede forhold.

Rapporten indeholder 64 små cases, der illustrerer klimaforandringernes betydning, og hvad vi som BirdLife partnere kan gøre for at afhjælpe dem.

BirdLife formulerede i samarbejde med partnerne et positionspapir til COP21.

Heri opfordrer BirdLife til, at verdens regeringer indgår en aftale om, at biodiversitet og økologisk integritet skal være en del af fremtidige handlinger mod stigende temperaturer. BirdLife opfordrer også til at formulere langfristede bæredygtighedsmål.

Download hele BirdLife-rapporten

Blogging fra COP 21