Kongen af edderfuglene holder hof på Sydfyn

fredag 18. marts 2016 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
En farvestrålende kongeedderfugl søger i denne tid føde i selskab med flokke af edderfugle, der dykker efter skaldyr i Svendborgsund på Sydfyn.
Jan Skriver
En attraktiv arktisk gæst, en konge-edderfugl, holder i disse dage til på Sydfyn, hvor den drager ornitologer til Svendborgsund for at spotte den i bølgegangen.

Konge-edderfuglen, der er en han i pragtdragt, som repræsenterer det allerfineste skrud blandt havdykænder, dykker i dagligt selskab med almindelige edderfugle. Menuen står på muslinger.

Det er primært i den sydlige del af Svendborgsund ud for Lehnskov, at den arktiske edderfugl holder til og bliver set på afstand i kikkert og teleskop.

Konge-edderfuglen er en smule mindre end sin nære slægtning, edderfuglen, og den virker i flugten mørkere med sine større sorte partier i fjerdragten.

I Danmark bliver konge-edderfuglen set hvert år i meget begrænset antal. I gennemsnit er der under 10 danske observationer om året. Det er primært ved Danmarks østlige kyster, at arten optræder.

- Jeg vil tro, at man nogle uger endnu med lidt held kan opleve konge-edderfuglen ved Svendborg. Sandsynligheden taler for, at fuglen i løbet af april vil trække mod nord med en rute op gennem Østersøen til Botniske Bugt, hvorfra den flyver over land til sit arktiske yngleområde, siger feltornitologen Henrik Haaning Nielsen.

I Europa yngler konge-edderfuglen på Svalbard, Novaya Zemlya og langs den nordrussiske fastlandskyst. Mens edderfuglen yngler helt tæt på kysten, har konge-edderfuglen sin rede ved søer på tundraen lidt væk fra kysten.

I Nordsøen og Østersøen bliver arten betegnet som en sjælden vintergæst. Der er dog næppe tvivl om, at den de senere år er blevet set oftere i vores del af verden, formentlig fordi den ornitologiske aktivitet er øget.

For mange fuglefolk er konge-edderfuglen indbegrebet af Grønland. I den højarktiske del af verdens største ø er konge-edderfuglen en almindelig ynglefugl.

I sin yngledragt er den udfarvede han et af naturdesignets mesterværker i farvemæssig pragt og komposition.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF),
tlf. 33 28 38 00.

Henrik Haaning Nielsen,
tlf. 51 24 49 68