Vigtigt naturområde forbløder igen på grund af fejl med pumpe

fredag 8. juli 2016 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Vandstanden i et af Københavns vigtigste naturområder, Klydesøen på Vestamager, er på få dage faldet med over en meter og har efterladt store udtørrede mudderbanker i stedet for livgivende vand på grund af fejl med en pumpe. Sidste år var fejl med pumperne også skyld i at vandet fossede ud af Klydesøen, men nu vil Naturstyrelsen sikre sig mod gentagelser.
Uffe Rasmussen
For andet år i træk er fejl og uheld med pumperne i pumpestationen ved naturreservatet Klydesøen på Vestamager skyld i, at vandstanden er markant lavere, end den burde være.

På få dage er vandstanden faldet med mindst en meter på grund af fejl med pumperne, der styrer vandstanden i området, hvor vandstanden ellers har været rigtig fin i foråret og forsommeren. Den lave vandstand har resulteret i store blotlagte mudderflader frem for vand, der giver liv til mange fugle, vanddyr og planter.

- For områdets ynglefugle, som stadig har små unger eller fortsat ruger, kan den lave vandstand være katastrofal. Klydesøen modtager kun vand via nedbør, og med den meget lave vandstand betyder det, at engene hurtigt kan tørre ud. Det får konsekvenser for f.eks. vadefulgeungerne samt for andre rastende fugles muligheder for at finde føde, siger Inge Christiansen fra Dansk Ornitologisk Forenings lokalafdeling, DOF København. Hun er en af DOF’s caretakere for området og er med i Naturstyrelsens Brugerråd Naturpark Amager.

Området, som Klydesøen er en del af, er et såkaldt Natura 2000-område, hvor Danmark har forpligtiget sig til at sikre gode levevilkår for sårbare og truede arter som klyde, brushane og engryle, arter, som er gået voldsomt tilbage i hele landet gennem en lang årrække.

Afvandingen blev opdaget af en af DOF Københavns aktive fuglekiggere, som hurtigt slog alarm og kontaktede Naturstyrelsen, men der var skaden allerede sket

Naturstyrelsen kede af fejl
Det er Naturstyrelsen Hovedstaden som har tilsynet med pumpestationen og i øvrigt har ansvaret for at forvalte naturarealerne på Vestamager, herunder at sikre gode vilkår for de arter, som yngler og raster der.

Sven Norup, skovfoged i Naturstyrelsen Hovedstaden og ansvarlig for området, forklarer, at det er en defekt vandstandsmåler, som er skyld i den pludselige lave vandstand. Det er formentlig et lynnedslag, der har sat måleren ud af drift, så pumperne er begyndt at pumpe vandet ud af området, frem for at holde det inde, som er pumpernes opgave.

- Jeg er brandærgerlig og ked af det her. Vores folk reagerede med det samme, da de fik meldingen fra en fuglekigger om den lave vandstand, men da var skaden sket, og det er desværre umuligt at rette op på igen for denne sæson, siger Sven Norup.

Da Naturstyrelsen fik meldingen, havde pumperne pumpet vand ud i mindst et par dage, og det har været uden for Naturstyrelsens ugentlige eftersyn af pumperne. Derfor fik vandet lov at fosse ud uopdaget.

- Denne triste episode betyder, at vi nu har vi bestilt en alarm, der vil give os en melding med det samme via sms, hvis der igen sker uheld, og vandstanden falder. Vi vil gerne gøre vores bedste for at sikre vandstanden i området, så jeg håber, en alarm vil forhindre gentagelser fremover, siger Sven Norup.

Inge Christiansen vil tage problemstillingen op på førstkommende møde i Naturstyrelsens Brugerråd Naturpark Amager.

Inge Christiansen og områdets øvrige caretakere vil nøje følge, hvordan yngle- og trækfuglene det næste stykke tid reagerer på de ændrede forhold.

- Aktuelt er det ikke muligt at pumpe ferskvand tilbage til området igen, så nu må vi håbe, at de seneste dages kraftige regnskyl kan tilføre området tilstrækkeligt med vand igen, og at pumperne straks bringes til at fungere, som de skal, siger Inge Christiansen.

Mudderfladerne, som er blevet skabt med den lave vandstand, er dog også til glæde for de gæstende vadefugle, som ikke er afhængige af våde enge, men foretrækker mudderflader. Så der er stadig masser af fugle at se i Klydesøen.

Andet år med tørre mudderbanker
Sidste år var der også problemer med pumperne. Her var årsagen en menneskelig fejl. Som i år var det nogle af DOF’s lokale fuglekiggere fra Vestamager caretakergruppe, som opdagede, at noget var galt, og adviserede Naturstyrelsen.

Afvandingen skete her i slutningen af marts og skabte resten af foråret og sommeren knastørre enge og mudderflader med sprækker i jorden, hvor der ellers skulle have myldret med vand, fugle og planter.

Da afvandingen sidste år skete tidligt på foråret, fik det alvorlige konsekvenser for bl.a. de lokale ynglefugle, og de udtørrede enge var sandsynligvis den direkte årsag til, at engrylen, som der er under 150 par tilbage af i Danmark, ikke forsøgte at yngle som de foregående år.

KONTAKT:
Inge Christiansen, DOF København, mobil 40535132