Årets første svale set ved flyveplads
Det er vist meget passende, at en flyveplads blev hjemsted for årets første danske observation af en landsvale, en af mesterflyverne blandt trækfuglene.
Tirsdag 14. marts lagde Allerød Flyveplads i hvert fald luftrum til en landsvale, som blev set af ornitologen Anders Drejer, mens fuglen fouragerede over et vandhul i området. I 2016 ankom landsvalen også til Danmark 14. marts.
Bysvalen kom i år til landet blot fire dage efter den første landsvale. Lørdag 18. marts blev en bysvale observeret på Skive Havn.
Og trekløveret af ynglende danske svalearter er nu fuldt, for mandag og onsdag i indeværende uge 13 lød der rapporter om digesvaler. Først fra Korsør 27. marts og to dage senere fra Egå Engsø ved Aarhus.
Alle tidlige svaleobservationer bliver rapporteret til DOFbasen, der er Dansk Ornitologisk Forenings database med dugfriske fugleobservationer fra hele landet, så man år for år kan følge med i ankomsttiderne
Årets ankomst midt i marts er lige efter fuglebogen, for landsvalen kom med årets første milde vinde fra sydlige retninger, der i solskinnet gav temperaturer op i nærheden af tocifrede varmegrader midt på dagen.
De første svaler er chanceryttere
Enlige svaler i marts er fortropper, der tager en chance og løber en risiko, for kulden kan sagtens vende tilbage på denne tid af året. Det er først mod slutningen af april og i begyndelsen af maj, at det helt store rykind af svaler indfinder sig.
Landsvalen er i reglen den første af svalerne, der dukker op i Danmark. Derpå følger de fleste år digesvalen.
Bysvalen er oftest den af de tre danske ynglende svalearter, der ankommer senest. I reglen skal man et stykke ind i april, før der er bysvaler i sigte. Det hænger sammen med, at bysvalen jager de insekter, der flyver højest i himmelrummet.
Svalearterne har så at sige delt luftrummet mellem sig, så de undgår den helt store konkurrence om føden. Digesvalerne flyver lavest og æder de insekter, der er mest jordnære.
Landsvalen tager sig af det mellemste luftrum, mens bysvalen jager i insekternes øverste etage. Da disse insekter skal have varme i luften, må bysvalen vente længere end de andre med sin ankomst.
Tidligt på foråret flyver svalerne oftest lavt i landskabet, for deres føde af insekter befinder sig lavt i terrænet. Så vil man opleve en forårssvale, er det næsten altid i moser, ved vandhuller og over småsøer, der skal kigges. Hvor der er mest læ og flest insekter, jager svalerne.
Se også video efter foto
Bysvale. Foto: John Larsen
Digesvale. Foto: Ulrik Bruun
VIDEO: Landsvale bygger rede
Yderligere oplysninger:
Dansk Ornitologisk Forening, tlf. 33 28 38 00.