To unge danskere skal beskytte trækfugle mod ulovlig jagt

torsdag 3. august 2017 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
To heldige vindere får nu mulighed for at beskytte tusindvis af rovfugle, ænder og andre trækfugle mod ulovlig jagt. Dansk Ornitologisk Forening udlodder en naturaktivistisk rejse til Malta for to unge danskere.
Mads Oddershede

maltaKestrel injured shot at ghasri gozo fell in a farmhouse 22.09

En tårnfalk er skudt på Malta. Tårnfalk er lige som alle andre rovfugle totalfredet i Danmark og beskyttet af EU's fuglebeskyttelsesdirektiv. Foto: BirdLife Malta

Hvert år skydes mange tusind trækfugle på deres vej over Malta fra deres ynglepladser i Nordeuropa tilbage til deres vinterkvarterer sydpå.

To unge danskere skal – sammen med eksperter og lokale guider fra BirdLife Malta  – hjælpe med at beskytte trækfuglene mod at blive slået ihjel under ulovlig jagt.

De skal anmelde ulovlig jagt til politiet, filme når maltesiske jægere skyder fuglene samt lede efter anskudte og døde fugle, som senere afleveres til obduktion hos en dyrlæge.

De to danskere vil i løbet af turen beskrive deres oplevelser på sociale medier med video, billeder og ord samt i de danske og udenlandske medier, der vil høre om, hvad de to aktivister oplever.

Det hele foregår på Raptor Camp Malta den sidste uge af september i år.

Læs mere om DOF’s konkurrence.

Formålet med at sende unge mennesker en uge til Malta er naturligvis at beskytte trækfugle, men også at give de unge en indføring i naturaktivistisk arbejde.

Det vil forhåbentlig vise dem, at naturen har brug for en stærk og engageret generation, hvis vi skal begrænse det store naturtab, som kloden lider under.

- Men endnu vigtigere er det, at de unge finder ud af, at det virkelig nytter noget at kæmpe for en sag, der kan synes overvældende, når man ”bare” er 19 år og fra Randers, siger Mads K. Oddershede, der er projektleder for konkurrencen i DOF og aktiv i DOF UNG.

maltaGolden Oriole shot 2014.04

Pirol nedlagt under ulovlig jagt på Malta. Foto: BirdLife Malta

Uhyggeligt stort antal trækfugle skydes 

Jægere på Malta skyder hvert år hundredtusindvis af trækfugle.

Nogle maltesiske jægere fornøjer sig med at skyde alt fra ørne til ænder som de udstopper til trofæer eller blot for sporten i at ramme de forsvarsløse fugle.

Det får hvert år fugleaktivister fra hele verden til at tage til Malta for at beskytte fuglene i træktiden. 

- Krybskytteriet på Malta er en forbrydelse mod fuglene, men også et anslag imod EU's fuglebeskyttelsesdirektiv og den kolossale indsats, mange andre lande yder for at beskytte fugle og genoprette bestande, der er truet af udryddelse. Krybskytterne slår ikke fuglene ihjel for at få mad, men for det meste udelukkende for sjov og for at udstoppe de særligt sjældne arter som trofæer. At stoppe uhyrlighederne er en lang sej kamp, men vi har erfaringer for, at det kan lade sig gøre, siger Ole Friis Larsen. 

Han er medlem af DOFs hovedbestyrelse og sammen med andre fra DOF har han arbejdet som frivillig international aktivist på Malta og Sicilien i mange år.

- Vores kolleger i BirdLife Malta gør en kæmpe indsats, men har brug for den internationale opmærksomhed, som deltagere fra andre lande er med til at tiltrække. Desuden hører de millioner af trækfugle, der hvert år passerer Malta på deres træk mellem Afrika og Europa ikke til noget bestemt sted. De er vores fælles ansvar og kan kun eksistere, når vi arbejder tæt sammen hen over grænserne for at beskytte dem.

Også derfor giver det god mening for unge danskere at komme ud og møde andre med samme interesse, påpeger Ole Friis Larsen.

Kontakter

Mads Oddershede, projektleder i DOF, 3328 3807/ mads.oddershede@dof.dk

Ole Friis Larsen, medlem af DOF’s hovedbestyrelse 4091 8071/ ofl@mail.tele.dk

maltaHunter on the coast DSC02956 David Tipling Nature Picture Library

Jæger venter på trækfugle,. Jagt på Malta er ulovligt, men foregår alligevel. DOF kæmper sammen med mange andre og BirdLife Malta for at stoppe de meningsløse nedskydninger af alle slags fugle. Foto: David Tipling, Nature Picture Library