Vent med at klippe hæk og fælde træer for fuglenes skyld
Solsorten er en af de fugle, der yngler i hækken, og som du kan hjælpe ved at lade hækkeklipperen hvile til 1. august. Foto: Kurt Saur Pedersen
Solsorten, grønirisken og gærdesangeren har unger på denne tid af året, da frugtbarheden er på fri fod i Danmarks haver, hvor hække i reglen er et yndet ynglested for en lang række arter af småfugle.
Men hvis ynglesæsonen skal gå godt, er det fornuftigt at holde hånden over hækken og lade håndelaget med klipper eller saks hvile et par måneder endnu.
- Vi anbefaler, at man først klipper sin hæk efter 1. august, da de fleste småfugle, der yngler i hække, så er færdige med deres ynglesæson. Hvis man alligevel vil klippe hæk fra midten af juli, kan man gøre det forsigtigt og se efter, hvor der er fuglereder, siger Knud Flensted, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
- Hvis man klipper hæk i maj og juni, kan man komme til at skade ynglefuglene direkte ved at ødelægge deres rede, æg eller unger. Indirekte gør man også skade, fordi man risikerer at gøre hækken så åben, at rovfugle, kragefugle eller måske katte får lettere ved at finde fuglerederne, siger Knud Flensted.
Tøv en kende med fældninger
Dansk Ornitologisk Forening opfordrer også til, at man som haveejer er tilbageholdende med at fælde træer og buske fra 1. marts til 31. august.
- Det er en fordel for ynglefuglene, hvis haveejeren om sommeren gør så lidt som muligt i sin have, måske med undtagelse af at slå græsset. Det er måske endda gode nyheder for mange haveejere, at de med god samvittighed kan lave så lidt som muligt og samtidig hjælpe fuglene, siger biologen.
LÆS OGSÅ: Gode råd til den fuglevenlige have
- Der er også den ekstra fordel ved at vente med sin hækklipning til august, at man med de fleste typer af hække så kan nøjes med at klippe denne ene gang i sæsonen. Hvis man klipper sin hæk i maj eller juni, vil hækken skyde igen, så man må gentage processen i sensommeren, siger Knud Flensted.
Yderligere oplysninger:
Knud Flensted, biolog i DOF
Tlf: 21 24 22 75
Gærdesanger har også gavn af, at man lader hækkesaksen hvile. Optagelse: Uffe RasmussenGærdesanger har også gavn af, at man lader hækkesaksen hvile. Optagelse: Uffe Rasmussen