ØrneTV er i luften med en ny ørn

fredag 22. februar 2019 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Dansk Ornitologisk Forening har netop åbnet for en ny sæson med live-tv fra en havørnerede i Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog på Lolland. Det bliver med en ny hun, efter at den kendte hun med skævt ben for få dage siden blev fundet død.
KIM SKELMOSE OG OLE FRIIS LARSEN

Havoern hoved taet paa 2018Så tæt kan du komme på en vild havørn med ØrneTV

Hunnen i DOF BirdLife Danmarks havørnepar ved Hyllekrog på Sydlolland blev for nogle dage siden fundet død et par kilometer fra reden, men en ny hun har indtaget pladsen og er allerede i fuld gang med at gøre reden klar sammen med den oprindelige han, og Projekt Ørns leder, Kim Skelmose forventer, at der bliver åbnet for live-udsendelser fra reden op til weekenden, hvor DOF samtidig markerer Ørnens Dag med arrangementer over hele landet søndag 24. februar.

”Den nye hun er gammel nok til at være fuldt kønsmoden, og det bliver spændende at følge en ny sæson på reden. Selv om hunnen er kønsmoden og allerede efter få dage forekommer tæt sammentømret med den gamle han på reden, er det ikke sikkert, at hun lægger æg, og parret får ynglesucces i år, men det håber vi selvfølgelig”, siger Kim Skelmose.

I 2018 lykkedes det ikke for den nu døde hun og hendes mage at lægge æg og få unger. Parret brugte åbenbart for meget energi og tid på at forsvare reden mod rivaler, og der stod hunnen formentlig svagt med et tydeligt svækket venstre ben. I starten af ynglesæsonen blev hun slet ikke set på reden, der på skift blev besøgt af fire fremmede voksne havørne, som tilsyneladende efterhånden blev fordrevet. Noget tyder dog på, at den nye hun i år kan være en af de fire fremmede ørne, som sidste år viste interesse for reden.

”Vi ved ikke, hvordan eller hvorfor hunnen fra de tidligere år er død, men hun er sendt ind til undersøgelse, så vi håber, at får det opklaret. Samtidig håber vi, at vi kan få svar på, hvad der var årsag til svækkelsen i det venstre ben”, siger Kim Skelmose.

Undersøgelser på basis af flere års live-tv fra reden i Fugleværnsfondens reservat har vist, at hunnen deltog mindre i at skaffe føde til ungerne, end undersøgelser af Havørne andre steder har vist, ligesom hannen også i højere grad forsørgede hende, end man har set andre steder.

Det var formentlig også det handikappede ben, der fik hunnen til at flygte fra reden en nat i 2015 uden at forsvare sig mod en mår, som kom op i reden og forsvandt med begge de æg, som hun lå og rugede på.

Trods handikappet var hunnen med til at opfostre 13 unger og få dem ud at flyve, fra reden blev fundet i 2010 og til sin død i februar 2019 – et betydeligt bidrag til den nye danske bestand af havørne.

bongDet gamle ørnepar med den nu afdøde hun

”Når webkameraet åbner, bliver det i år med et bedre udsyn over reden, idet vi har trukket kameraet lidt tilbage og ned. Til gengæld får vi også mulighed for at zoome ind og bedre fokusere på æg, unger og andre detaljer”, siger Kim Skelmose.

Alle kan følge livet på havørnereden live på DOF’s ØrneTV, når der bliver åbnet for transmissionerne. Webkameraet kører på solbatterier, så der kan i den første tid komme sort skærm på grund af mangel på strøm, indtil solen kommer højere på himlen, og forårsvejret forhåbentlig bliver stabilt, oplyser Kim Skelmose.

Desuden kan man følge ørnene på Saksfjed-Hyllekrog på Facebooksiden ’Havørnene’ . Her vil Kim Skelmose og Ole Friis Larsen, der er artscaretaker for Havørnene i DOF BirdLife Danmark, kommentere, hvad der foregår på reden, og besvare spørgsmål.

Yderligere oplysninger

Kim Skelmose, leder af Projekt Ørn, 27 73 40 70

Ole Friis Larsen, artscaretaker for Havørn, 40 91 80 71