Gåsegrib set over Skagen torsdag middag
Dagens gåsegrib fotograferet af finderen: Jens Jørgen Andersen
En gåsegrib med et vingefang på godt to en halv meter blev i dag ved middagstid set svævende over Skagen.
Som andre bredvingede svæveflyvere, der benytter sig af termik, opadstigende luftstrømme, skulle gåsegribben ikke nyde noget af at flyve ud over havet ved Grenen.
Så den vendte om, og er først på eftermiddagen observeret over Hulsig Hede syd for Skagen.
”Det er bestemt værd at spejde efter gåsegribben resten af dagen, for det er ikke sikkert, at den når at flyve langt mod syd, inden det næste regnvejr kommer fredag. Vi så i juni 2016, at gåsegribbe kan holde til i det jyske en tid, inden de trækker sydpå igen”, siger Simon S. Christiansen, der er leder af Skagen Fuglestation.
Foto: Hans Wohlmuth
I fire dage i juni 2016 blev hele 34 gåsegribbe observeret over Aalborg og Himmerland og videre mod syd.
Kæmpeflokken fra dengang repræsenterer den største observation af gåsegrib i Danmark. Ofte ses der kun enkelt individer.
Der bliver dog set flere og flere gåsegribbe i flok på strejftog til Nordvesteuropa, hvor Holland, Tyskland, Belgien og Danmark de senere år har lagt himmelrum til de mægtige fugle.
De øgede forekomster hænger sammen med, at bestanden af gåsegribbe er vokset markant til skønsmæssigt måske flere end 17.500 ynglepar i Spanien, hvor der i 1980’erne kun var et par tusinde gribbe.
Spanien er Europas gribbeland nummer et, og unge gribbe fra Den Iberiske Halvø tager efter de senere årtiers fremgang i stigende grad på ture nordpå.
Ustadigt vejr, hvor en front fra sydlige retninger, gerne med lummer og trykkende tordenluft, kan bringe gribbe fra Sydeuropa til vores breddegrader. Termiktrækkerne bevæger sig bogstaveligt talt foran fronten. Det er ustadigt sommervejr mere end stabilt højtryksvejr, som kan øge chancen for, at Danmark får gribbebesøg
I reglen er de gribbe, som bliver observeret i Danmark, på meget kortvarige strejftog. Generelt fattes det danske landskab ådsler, som kan friste gribbe til at blive spisende gæster i længere perioder.
Yderligere oplysninger:
Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
Tlf. 33 28 38 00.
Simon S. Christiansen,
leder af Skagen Fuglestation.
Tlf. 40 21 73 14.
Knud Flensted, biolog i DOF.
Tlf. 21 24 22 75.