Ørnens Dag bød på ørne i regn og ruskvejr
Foto af voksen havørn: Jette Bjerregaard
Tissø på Vestsjælland, Arresø i Nordsjælland og Lille Vildmose i Østhimmerland blev publikumsmæssige topscorere med henholdsvis 400, 300 og 300 gæster, da Dansk Ornitologisk Forenings Projekt Ørn for 15. år i træk indbød danskerne til Ørnens Dag.
Den nordjyske vildmose viste sig på dagen som den helt store ørnelokalitet, da 5 kongeørne og 10 havørne blev set i løbet af arrangementet, hvor erfarne ornitologer sørgede for at spotte de store vingefang i den hårde blæst.
Tissø bød på mindst to havørne i luftrummet over søen, mens der var rød glente og fjeldvåge som sidegevinster. Og ved Arresø blev det lokale ynglepar af havørn set fint.
Ballum Sluse og Fanø, der eller har været hot spots for større ansamlinger af havørne denne vinter, havde øsende regnvejr og kraftig vind, så det var umuligt at få ørnekontakt på dagen, selv om godt et halvt hundrede gæster begge steder gjorde deres til at få øje på rovfuglene.
Ved Bølling Sø i Silkeborg Kommune lod to ørne sig se.
”Vi var ved at drukne i regn, og det stormede, men det gjorde nu ikke så meget, for vi fik fuld valuta for ulejligheden, da to havørne ankom og satte sig, som de plejer ved søen”, fortæller Nils Kofod-Nielsen, der var kontaktperson for Ørnens Dag ved Bølling Sø.
Ved Bygholm Vejle i nordjyske Vejlerne blev der set fire havørne.
”Vi havde 38 voksne og 7 børn med i løbet af arrangementet. Efter omstændighederne med et herrens vejr og vand som måske aldrig før i Vejlerne, var det godt” siger Poul Hald-Mortensen, der var kontaktperson for DOF-Nordvestjylland ved Bygholm Vejle.
Gode kræfter i ørnesamarbejde
Flere steder foregik Ørnens Dag i et samarbejde mellem DOF, Danmarks Naturfredningsforening (DN), kommunale naturvejledere og andre parter. Hos DOF København i Jyllinge stod en skoleklasse for salg af kaffe og kage til de 250 gæster, som deltog.
Ved DOF Storstrøms arrangement ved Avnø havde Vordingborg Kommunes naturvejledning sørget for tøndeslagning og pandekagebagning over åben ild, mens de voksne kunne smage kryddersnaps lavet på urter fra området omkring naturcentret.
Godt 200 deltog i Ørnens Dag ved Avnø ved Vordingborg, hvor vandstanden var så høj, at vadefugle som storspove, almindelig ryle og vibe kom tættere på publikum end normalt.
Ove Sø i Sydthy bød på dagens bedste vejr med frisk vind og høj himmel. Det nød 100 deltagere godt af.
De øvrige besøgstal lød var: Fagerlien ved Fredericia 71 gæster. Amager 160 gæster der både så havørne og en vandrefalk. Slivsø 52 gæster. Skjern Enge 30 gæster. Hasselø på Falster 60 gæster, Maribosøerne på Lolland 90 gæster. Tange Sø ved Viborg 50 gæster. Filsø i Vestjylland 150 deltagere. Stige Ø ved Odense Fjord 100 gæster. Egå Engsø ved Aarhus 100 gæster.
Ved arrangementet i Naturpark Amager kunne man møde disse tre repræsentanter for DOFs nye Ørneklub for børn.
Fælles for stort set alle arrangementer var, at der blev set havørn. Ikke altid tæt på, men de var der.
”De senere år har vi år efter år sat publikumsrekorder på Ørnens Dag. Det barske vejr i år betød, at der ikke kom slet så mange mennesker denne gang, men interessen for Danmarks ørne er overvældende”, siger Kim Skelmose, der er leder af DOF’s Projekt Ørn.
I disse uger er de danske ørne i fuld gang med deres ynglesæson anno 2020, og hvis de seneste mange års trend fortsætter, vil ynglebestanden vokse til rundt regnet 100 ynglepar af havørn og en håndfuld par kongeørne.
Yderligere oplysninger:
Dansk Ornitologisk Forening (DOF),
tlf. 33 28 38 00.
Kim Skelmose, leder af DOF’s Projekt Ørn.
tlf. 27 73 40 70.
Ole Friis Larsen, Projekt Ørn.
Tlf. 40 91 80 71.