Første ørneunge klækket hos nyt par i ØrneTV

tirsdag 14. april 2020 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Efter flere ulykker og tre års ventetid er der endelig igen en ørneunge i reden hos ØrneTV.
Af Anton Gundersen Lihn

Havorn og unge Kim SkelmoseDen nye unge er den 14. unge, der er klækket i reden, men det er forældreparrets første unge i reden i Saksfjed-Hyllekrog. Foto: Kim Skelmose

Det krævede mere end 18 timers kamp før den lille nye havørneunge trillede ud af ægget klokken 06.29 tirsdag morgen i reden hos ØrneTV.

- Jeg er meget tilfreds og meget lettet. Det er rigtig dejligt, at vi nu igen får mulighed for at følge en ørneunge på helt tæt hold, siger Kim Skelmose, der er leder af DOF’s Projekt Ørn og ØrneTV.

Den nye unge kommer efter nogle turbulente år i reden i Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog på Lolland. Sidste år blev redens hun skudt, og hannen forsvandt.

Ørnepar må vise deres værd som forældre

Et nyt ørnepar flyttede ind, og i begyndelsen af marts lagde de tre æg. Desværre gik det ene æg itu ved et uheld den 23. marts.

oern 2020 04 14 1139.00 20 03 02.Still008Den første revne i skallen blev observeret klokken 13.22 mandag eftermiddag. Mere end 18 timer senere, klokken 06.29 tirsdag morgen kom ørneungen til verden. Foto: Kim Skelmose

Nu venter der den lille nye unge omkring 80 dage, hvor den skal vokse sig stor, før den er klar til at flyve fra reden. Indtil da er den lille rovfugl en skrøbelig størrelse.

- Nu er det vigtigt, at forældrene er deres opgave bevidst og beskytter den mod regn, kulde og krager. Den er totalt forsvarsløs, så der skal passes på. Og hannen skal vise, at han er en god jæger, så ungen kan få noget at spise, siger Kim Skelmose.

Der er rigtig god mulighed for at følge med helt tæt på den lille nye unge og det andet æg i ØrneTV. Kameraet ved reden kan zoome helt ind på ungen under forældrenes fjer, og det giver et helt unikt indblik i den lille unges opvækst.

- Vi kan se fodringer og pasning helt tæt på. Så jeg tror, at der er rigtig mange, der kan lære noget om rovfugle ved at kigge med.

Havørne er en kanongod succeshistorie

Havørneparret i Saksfjed-Hyllekrog er et af omkring 110 ynglende havørnepar i Danmark. Bestanden af havørne har i en lang periode helt frem til 1995 forsvundet fra Danmark. Men havørnen etablerede sig igen og i 25 år er bestanden gået frem og trives rigtig godt, siger Kim Skelmose.

- Det er gået kanongodt. Det er den største succeshistorie for en genindvandring af en fugl i Danmark.

- Det skyldes et godt beskyttelsesprogram og formidling fra DOF og lang række frivillige, der har lagt kræfter i Projekt Ørn. Det har ændret holdningen til ørne og andre rovfugle, der engang blev betragtet som skadedyr. Nu har lodsejere og folk ændret holdning, og der er en stolthed over at have havørnen i sin skov, forklarer Kim Skelmose.

oern 2020 04 14 1139.00 13 32 09.Still003Ungen er stadig forsvarsløs og har brug for sine forældres beskyttelse de næste cirka 80 dage inden den flyver fra reden. Foto: Kim Skelmose