Glæde over sørgedue: Sjælden nordamerikansk due på besøg i Jylland
I Nordamerika er sørgeduen en af de mest almindelige fuglearter, og den er udbredt overalt på kontinentet fra Mellemamerika til det sydlige Canada. I Danmark er det kun anden gang den bliver set. Foto: Christian A. Jensen.
En af de største sjældenheder på fuglefronten i flere år i Danmark blev i mandags opdaget af lærer Tommy Kaae på Bøgballe Friskole.
En sørgedue, der minder om en slank og graciøs udgave af tyrkerduen, blev hørt synge og siden set på friskolen og i nabolaget.
- For år tilbage besøgte jeg min bror i San Diego på USA’s vestkyst, hvor sørgeduen er almindelig. Derfor havde jeg dens stemme i baghovedet, da jeg mandag hørte en underlig due, der sang sammen med rødstjert, bomlærke og solsort fra terrænet ved skolen, fortæller Tommy Kaae.
Stort rykind af ornitologer
Han optog duens sang og rapporterede sin iagttagelse via DOFbasen, Dansk Ornitologisk Forenings database for dagsaktuelle fugleobservationer.
Og så kan det nok være, at der indfandt sig et større rykind af ornitologer fra hele landet, for sørgeduen er en yderst sjælden gæst i vores del af verden.
Arten er kun observeret i Europa godt en snes gange gennem tiden.
Sidst set for 12 år siden
Og det er kun anden gang, at sørgeduen er set i Danmark. Første gang var i maj 2008, da et eksemplar i tre dage holdt til i Skagen.
I Nordamerika er sørgeduen en af de mest almindelige fuglearter, og den er udbredt overalt på kontinentet fra Mellemamerika til det sydlige Canada.
Verdensbestanden skønnes at tælle 130 millioner eksemplarer, men det er yderst sjældent, at de små duer tager på langfart til et fremmed kontinent som det europæiske.
Sørgeduen fra Bøgballe Friskole er kun set i mandags, men den lille amerikaner kan være svær at finde i en frodig og grøn dansk maj med blade på alle træer og høj vegetation i landskabet.
Yderligere oplysninger:
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00
Tommy Kaae
Tlf. 20 46 62 30