10 råd til mere liv på kirkegården:
1. Giv plads til vilde eller halvvilde partier, hvor det er muligt på kirkegården. Variation er godt.
2. Godt med hjemmehørende arter af træer, buske og urter. Planter med bær, nødder, frø og andre frugter, som fuglene æder, er naturligvissærligt værdsatte af fuglene. En liste med Danmarks hjemmehørende træer og buske findes her.
3. Tornede buske er ofte særlig gode redesteder for sangfugle, drosler, gærdesmutte og andre småfugle.
4. Gamle træer med hulheder og måske hule stammer rummer særlig meget liv. Det samme gælder i høj grad for døde grene og stammer.
5. Redekasser til fx fugle og flagermus kan være velegnede erstatninger, hvis der er mangel på gamle træer med hulheder.
6. Pesticider er naturligvis bandlyst, og gødning bør så vidt muligt også undgås.
7. Især stendiger, jordvolde og andre naturprægede skel er ofte små oaser for den vilde natur på kirkegårde. Her træffes særlig hyppigtsjældne planter, insekter, smådyr og fx firben.
8. Kirketårne og -lofter har gennem århundreder været levesteder for natugler, slørugler, kirkeugler, tårnfalke, mursejlere og alliker. Sørg for at fuglene altid har adgang til ynglestederne. Eventuelt kan der placeres redekasser inde på loftet eller direkte bag glughuller og andre åbninger.
9. Måske kan det overvejes, om man skal se lidt mere gennem fingrene med gravsteder, hvor der står lidt vilde planter. Både fugle og sommerfuglevil meget hellere have lidt ’ukrudt’ end store partier med perlesten.
10. Tag eventuelt kontakt til DOF’s lokale aktive. De kan ofte hjælpe med gode råd og vejledning.
- Knud N. Flensted, biolog i DOF BirdLife.