EU-politikere slagter grøn fremtid med kulsort landbrugspolitik
Med de minimale grønne initiativer, der vil være tilbage, vil EU få meget svært ved at nå sine egne klimamål eller mål for mere biodiversitet. Naturen og kloden er taberne her, siger Toke F. Nyborg. Foto: Albert Steen-Hansen.
Europas kommende landbrugspolitik (CAP) så lovende ud efter flere års hårde forhandlinger og arbejde fra grønne NGO’er. Landbrugspolitikken ville blive grønnere, mere bæredygtig og tage mere hensyn til naturen i landbrugslandet i Europa.
Men de grønne planer og bæredygtige tiltag er nu på vej direkte ned i skraldespanden, når Europa-Parlamentet fredag eftermiddag mødes til den afsluttende afstemning om forslaget til den nye fælleseuropæiske landbrugspolitik.
- Det er en forfærdelig situation, vi nu står overfor. Parlamentet vil tage livet af stort set samtlige grønne tiltag i CAP. Altså vil EU komme til at fortsætte en kulsort landbrugspolitik i de næste syv år, siger Toke F. Nyborg, international naturpolitisk rådgiver i DOF BirdLife.
Naturen er taberen
Det er forventningen, at et flertal bestående af de tre store politiske grupper EPP (borgerlig gruppe), S&D (socialdemokratisk gruppe) og Renew-gruppen (liberal gruppe) vil gentage tirsdagens afstemning og vægte landbrugets interesser og økonomi over naturen og klimaet.
Med en vedtagelse af ændringsforslagene fra EPP, S&D og Renew vil stort set alle grønne tiltag blive udvandet i den nye landbrugspolitik, så det faktisk bliver ringere for naturen med den nye politik end hvis man bare fortsatte som hidtil.
- Med de minimale grønne initiativer, der vil være tilbage, vil EU få meget svært ved at nå sine egne klimamål eller mål for mere biodiversitet. Naturen og kloden er taberne her, siger Toke F. Nyborg.
Rapport: Landbrug presser naturen mest
Natten til onsdag forhandlede også EU’s landbrugsministre om, hvordan de mener EU’s landbrugspolitik, skal indrettes. Og ikke overraskende blev landbrugsministrene enige om at ofre naturen i deres kompromis for fremtidens landbrug i Europa.
Nedslagtning af den grønne retning for europæisk landbrug kommer bare få dage efter en rapport fra det Europæiske Miljøagentur har vist, at naturen i Europa halter gevaldigt.
Rapporten viser blandt andet, at medlemslandene ikke har formået at nå et eneste af sine mål for forbedring af biodiversiteten for 2020. Særligt dårligt går det for fugle og habitater, der end ikke er nået halvvejs i mål. Særligt landbruget bliver udpeget som det område, der lægger allermest pres på naturen og biodiversiteten.
Forandring i landbruget er nødvendigt
Og i Danmark går det rigtig sløjt for naturen. Her i landet, hvor bøgen spejler sin top i bølgen blå, der skraber vi bunden i rapporten. Blandt andet har Danmark sammen med Belgien den dårligste status for habitater.
- Det understreger vigtigheden af, at politikerne handler for at fremme biodiversiteten og passe på, den natur vi har. Og særligt kræver det ændringer i landbruget både i forhold til at mindske udledning af kvælstof og brug af pesticider, men også i forhold til udtagning af kulstofrige lavbundsjorde, som vil gavne klimaet og ikke mindst fremme af den natur, som ligger spredt rundt i landbrugslandet mellem de dyrkede marker, og som er livsnødvendige fristeder for en lang række dyr og planter, siger Toke F. Nyborg.
Ministerrådet og EU-parlamentet skal de næste måneder endeligt forhandle landbrugspolitikken på plads, men udgangspunktet ser kulsort ud for den europæiske natur, hvis parlamentet fredag stemmer for det udkast, som de tre store politiske grupper stemte igennem tirsdag.
Yderligere oplysninger
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00
Toke F. Nyborg, international naturpolitisk rådgiver i DOF
Tlf. 33 28 38 52