Fredet duehøg fanget i fælde: Ulovlig fældefangst med levende lokkedue politianmeldt
En duehøg er fanget i fælden, hvor der sidder en levende lokkedue. Foto: Peter Toubøl.
Så er den gal igen med illegal fældefangst, hvor en levende lokkedue skal friste fredede rovfugle til at lade sig fange.
I et område med småskove og åbne marker syd for Mariager har en ornitolog fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF) efter et tip fra en naturvandrer fotodokumenteret en illegal fælde, hvori der sad en levende lokkedue.
Sagen er anmeldt til Nordjyllands Politi.
- Jeg fik et tip om den ulovlige fælde fra en bekendt, der var ude at vandre. Vedkommende fandt lørdag 17. oktober en forskræmt duehøg siddende i fælden, der stod i et område, der er stærkt præget af fasanudsætning. Det vrimler med fasaner i terrænet, hvor der bliver fodret, fortæller ornitologen Peter Toubøl, der også er i bestyrelsen for Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling i Mariager.
Hurtig udrykning efterlyses
Finderen af fælden lukkede straks den fredede rovfugl ud i friheden, hvorefter Peter Toubøl kom ind i sagen.
Han kontaktede Nordjyllands Politi pr. telefon, mens han befandt sig på lokaliteten med fælden, men han blev bedt om at sende en skriftlig anmeldelse.
Den ulovlige fælde stod mellem høje træer i skovområdet og med en levende due som lokkemad. Foto: Peter Toubøl.
- Det virker ærligt talt ikke som om, at politiet tager den slags ulovligheder særligt alvorligt. Der var alle muligheder for at rykke ud og konfiskere den illegale fælde med det samme. Men det skete desværre ikke, siger Peter Toubøl.
Dansk Ornitologisk Forening opfordrer til at slå juridisk hårdt ned på sager om illegal fældefangst.
Hård straf er nødvendig
- Af præventive årsager bør lodsejere, der sætter fælder op for at fange rovfugle have en hård straf, og jagttegnet skal frakendes i mindst 10 år. I det aktuelle tilfælde har vi to vidner og en grundig fotodokumentation, der bør gøre det let at udforme et anklageskrift og føre en retssag, siger Knud Flensted, som er biolog i DOF, der ser fældefangster som et tilbagevendende problem i den danske natur.
- I DOF BirdLife får vi årligt meldinger om ulovlig fældefangst af fugle og pattedyr. Det drejer sig om ulovlige fælder, ulovlig lokkemad, ulovlig opstilling og manglende kontaktoplysninger på fælderne. Og vi synes, at den aktuelle sag fra Mariager kalder på et signal om, at vi som samfund ikke vil finde os i, at man fanger fredede rovfugle, lyder det fra biologen i Dansk Ornitologisk Forening.
Yderligere oplysninger:
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00
Knud Flensted, biolog i DOF BirdLife
Tlf. 33 28 38 33 eller 21 24 22 75