LÆS BREVET TIL MINISTRENE: Vildtforvaltningsrådet opfordrer til øget fokus på faunakriminalitet
Røde glenter og en kongeørn er blandt ofrene for faunakriminalitet. Foto: Jan Skriver / DOF
Kære Lea Wermelin og Nick Hækkerup
Vildtforvaltningsrådet har på et møde den 10. september 2020 drøftet emnet faunakriminalitet, og på den baggrund henvender organisationerne sig til jer.
Vi er bekymrede over de tilbagevendende eksempler på faunakriminalitet i Danmark. Ofte oplever vi grove overtrædelser af både jagtlovens og naturbeskyttelseslovens bestemmelser om fredede arter. Det være sig bevidst forgiftning af rovfugle, bevidst nedskydning af fredede pattedyr og grove overtrædelser af jagtloven ved f.eks. nedskydning af arter i fredningsperioder, uden for jagttiden eller krybskytteri.
Vi anser disse grove og bevidste overtrædelser som en mangel på respekt for gældende lovgivning.
Fælles for tilfældene af faunakriminalitet er, at de fleste opdages ved en tilfældighed, og ingen kender således det reelle omfang af grov faunakriminalitet.
I langt størstedelen af de opdagede sager har strafudmålingen i vores øjne været for lav – ikke mindst set i lyset af, at strafferammen i dag lyder på op til to års fængsel ved grove overtrædelser.
Efter vores opfattelse er det f.eks. uforståeligt, at grov og bevidst overtrædelse af jagtloven og naturbeskyttelsesloven ikke automatisk fører til, at man mister jagttegnet.
Vores opfattelse er, at kombinationen af en lille risiko for at blive opdaget, kombineret med lave straffe, betyder, at samfundets sanktioner på dette område ikke har den præventive effekt, som de kunne have.
Derfor ligger det vores organisationer på sinde, at der sættes forøget fokus på dette område.
Der skal være en reel risiko for at blive opdaget, hvis man begår grov faunakriminalitet, og der skal være en straf, der står i forhold til overtrædelsernes alvorlige karakter.
Vi efterlyser mere klare politiske signaler, der slår fast, at grove overtrædelser af jagtloven og naturbeskyttelsesloven i form af faunakriminalitet er uacceptabelt i Danmark.
Det er Miljøministeriet, som, i henhold til lovgivningen, skal påse, at lovgivningen overholdes, mens det er Justitsministeriet ved Politiet, som efterforsker overtrædelserne. Derfor er behov for et øget samarbejde og erfaringsopbygning mellem disse to instanser.
Men også samarbejdet mellem myndigheder/organisationer/borgere bør styrkes.
Vi er meget opmærksomme på de store udfordringer, der ligger i disse opgaver.
Det handler om at styrke rammerne for og resurserne til dette arbejde. Meget gerne med udgangspunkt i erfaringer fra lande omkring os.
Vi ser overordnet fire fokusområder:
- Styrket efterforskning: Erfaringsopbygning og specialisering i efterforskning hos Politiet
- Hårdere straffe: Øget anvendelse af den nuværende strafferamme
- Styrket myndighedstilsyn: Der er behov for at prioritere resurser til at øge tilsynet
- Styrket samarbejde på tværs af ministerierne og ligeledes erfaringsudveksling mellem landsdelene.
Vores håb er, at I vil iværksætte et arbejde på tværs af ministerierne, som inden for en overskuelig fremtid kan udarbejde helt konkrete forslag inden for de fire områder. Vi bidrager naturligvis meget gerne til et sådant arbejde.
Med venlige hilsener
Formand Claus Lind Christensen – Danmarks Jægerforbund
Formand Egon Østergaard – Dansk Ornitologisk Forening
Præsident Maria R. Gjerding – Danmarks Naturfredningsforening
Formand Niels-Christian Levin Hansen – Friluftsrådet
Formand Peter A. Busck – Dansk Skovforening
Viceformand Thor Gunnar Kofoed – Landbrug & Fødevarer
Præsident Per Jensen – Dyrenes Beskyttelse
Du kan også læse brevet fra Vildtforvaltningsrådet til ministrene her.