Stor boligpakke på vej til perleugle, hvinand og tårnfalk
Fru Hedevig Quidings Legat har doneret 410.000 kroner til projektet om at hjælpe trængte hulrugende fugle. Her har direktør i Dansk Ornitologisk Forening, Sigrid Andersen, modtaget den store check. Foto: Fru Hedevig Quidings Legat.
En lang række danske ynglefugle er pressede af mangel på egnede redepladser. Men nu skal et nyt projekt bogstavelig talt give fuglene ´tag over hovedet'.
- Man kan kalde det en redningsaktion. Det er enormt simpelt, men det er samtidig en rigtig effektiv hjælp til de udvalgte fuglearter. Fuglene mangler redesteder, så projektet går ud på at give fuglene redekasser. Det svarer til at bygge en boligblok, når der er boligmangel for os mennesker. Hjælpen til fuglene kan ikke blive meget mere direkte, siger leder af naturafdelingen i DOF, Mark Desholm.
Projektet handler helt præcist om at redde trængte hulrugende fugle, som mursejler, gravand og vandrefalk, der er afhængige af huller eller kasser til ruge i. En donation på 410.000 kroner fra Fru Hedevig Quidings Legat har gjort projektet muligt og fra legatet lægger bestyrelsen stor vægt på projektet.
- Hedevig Quiding brugte de sidste 30 år af sit liv til at arbejde med beskyttelse af dyr og fugle, også i sit eget hjem, og bestemte derfor i hendes testamente, at dette skulle være det primære formål for de årlige udlodninger. Ansøgningen fra DOF om en ”Boligpakke” falder derfor helt i tråd med ånden fra Hedevig Quiding samt legatbestyrelsens arbejde om fortsat fokus på bistand til trængte dyr og fugle, siger formanden for legatet, advokat Jens Rysgaard.
Alle kan være med i boligpakken
Projektet består overordnet af to dele. I første omgang skal det analyseres, hvilke arter projektet skal fokusere på at redde. Her kommer de store mængder data DOF’s frivillige og ansatte indsamler og behandler i spil. Blandt andet punkttællinger og kortlægningen af danske ynglefugle, Atlas III.
Næste fase er selve redningsaktionen, hvor der skal indkøbes og opsættes redekasser eller konstrueres redepladser til de udvalgte trængte arter. Efter opsætningen af kasserne er ambitionen at overvåge kasserne og fuglenes ynglesucces. Og så skal projektet inspirere frivillige eller andre interesserede til selv at arrangere opsætning af fuglekasser uden om projektet.
- Det bedste er, at man som privatperson eller virksomhed kan gøre præcis, som vi gør i projektet, men i mindre skala. Alle kan bygge eller købe en redekasse og sætte den op. Og man vil hurtigt kunne se effekten af redningsindsatsen, når et fuglepar flytter ind. På den måde er det en meget taknemmelig måde at hjælpe fuglene og nemt for de fleste, siger Mark Desholm.
Projektet ”Hjælp til de trængte hulrugende fuglearter i Danmark” løber i hele 2021.
Her kan du finde mål, råd og vejledninger for opsætning af redekasser.
Yderligere oplysninger
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00
Mark Desholm, leder af Naturafdelingen i DOF BirdLife
Tlf. 24 62 49 90
Jens Rysgaard, advokat og formand for Fru Hedevig Quidings Legat
Tlf. 33 12 79 13