Ny giftsag kræver rovfugleofre: Musvåger fundet døde i Hillerød
Giftsagen fra Jagtvej i Hillerød har været efterforsket af politiet, men videre undersøgelser er indstillet, og sagen er nu lukket, oplyser Center for Diagnostik, DTU. Foto: Per Maansen.
To musvåger blev i januar 2020 fundet døde på et græsareal på Jagtvej 23 i Hillerød over for en af områdets brevdueforeninger. To dage forinden var en død husmår fundet få meter fra stedet, hvor rovfuglene lå.
Per Maansen, der er landmand i Gilleleje og ivrig fuglekigger, sendte de døde rovfugle, der var helt friske i fjerdragten, til analyse på Center for Diagnostik DTU, der nu er kommet med resultatet af obduktionen.
De to musvåger var omkommet med den forbudte insektgift methomyl i maven. Methomyl er beslægtet med giften carbofuran, som i en lang række dokumenterede tilfælde de senere år har krævet ofre blandt danske rovfugle. Begge gifte lammer fuglene, især deres åndedrætsmuskler.
Også husmår frygtes forgiftet
- Det er noget forbandet svineri, at vi skal blive ved med at finde rovfugle, der er forgiftede. Når man tænker på, at musvåger primært æder ådsler, regnorme og jager små gnavere, virker det meningsløst, at de skal bukke under for gifte, som vi må antage er lagt ud, fordi nogle vil rovfugle og rovdyr til livs. Kun få meter fra de to giftdøde musvåger blev der kort forinden fundet en død husmår, der også lå synligt på græsarealet. Den er desværre ikke blevet obduceret, men meget taler for, at også den kan have været forgiftet, siger Per Maansen.
Begge musvåger er blevet dræbt af giften methomyl hører til gruppen af carbamater, som også carbofuran hører til. Begge gifte har i EU været forbudt at anvende og opbevare siden 2008. Foto: Per Maansen.
Gift lammer og kvæler
Tim Kåre Jensen, der er professor og dyrlæge på Center for Diagnostik, DTU, oplyser, at virkningen af insektgiften methomyl er på højde med den beslægtede gift carbofuran, som de senere år har krævet adskillige ofre blandt især havørne og glenter i Danmark.
- Giften virker meget hurtigt. Når en rovfugl får giften i sig, går den i krampe, hvorpå musklerne lammes, så den dør af kvælning. Fra Schweiz kendes et eksempel på forgiftede vandrefalke. En af forgiftningerne, der fandt sted i en større by, blev fanget af et overvågningskamera, så man kunne se, hvor hurtigt det gik fra fuglen fik giften i sig til den døde, siger Tim Kåre Jensen.
Efter giftanalyserne blev de to musvåger fra Hillerød sendt til Statens Serum Institut til tjek for fugleinfluenza, men der blev ikke påvist virus i rovfuglene.
Giftsagen fra Jagtvej i Hillerød har været efterforsket af politiet, men videre undersøgelser er indstillet, og sagen er nu lukket, oplyser Center for Diagnostik, DTU.
Opklaring af giftdrab halter
De senere år har Dansk Ornitologisk Forening BirdLife gentagne gange stillet skarpt på problematikken med forbudte gifte, der florerer i naturen og kræver ofre blandt rovfugle.
- Det er positivt at folk reagerer, når de i naturen finder døde fugle under mistænkelige omstændigheder, men det kniber for politiet at få opklaret de mange illegale forgiftninger, der synes at finde sted med overlæg. I det aktuelle tilfælde fra Hillerød håber vi, at folk i området vil holde særligt godt øje med lokaliteten, hvor de giftdøde musvåger blev fundet, siger Knud Flensted, der er biolog i DOF BirdLife.
Yderligere oplysninger:
Knud Flensted, biolog, DOF BirdLife
Tlf. 33 28 38 33
Mobil. 21 24 22 75
Dansk Ornitologisk Forenings (DOF)
Tlf. 33 28 38 00