Oplev kæmpe vinger og skarpe næb: DOF inviterer til Ørnens Dag
Havørnen er Danmarks største rovfugl med et vingefang på op til 2,45 meter. Den bliver ofte kaldt 'den flyvende dør'. Foto: Torben Andersen.
Grib kikkert og madpakke og skynd dig ud i naturen. Dansk Ornitologisk Forening (DOF) inviterer til Ørnens Dag i weekenden den 27.-28. februar, hvor der er gode muligheder for at se havørn og måske endda kongeørn.
COVID-19-pandemien og nedlukningen af Danmark betyder, at konceptet for Ørnens Dag er forandret. Der bliver ikke afholdt reelle arrangementer, men i stedet opfordrer DOF til, at man på egen hånd eller sammen med sine nære, selv begiver sig ud i naturen.
- Ørnene er her jo heldigvis stadig, corona eller ej. Derfor har vi samlet 51 af landets bedste ørnelokaliteter. Og så er det bare at vælge et sted, tage kikkerten om halsen og begynde sin egen ørnetur, siger leder af naturafdelingen i DOF, Mark Desholm.
Gode chancer for havørn
Det er især Europas største ørn, havørnen, man skal forvente at få øje på, hvis man får en ørn i kikkerten herhjemme (den danske ynglebestand passerede 100 par i 2019). Men enkelte steder, blandt andet i Lille Vildmose sydøst for Aalborg, er der også mulighed for at se kongeørn.
- Havørnebestanden i Danmark er vokset de seneste mange år, så chancerne er gode. Den kendes bedst på sin størrelse på op til næsten 2.5 meter i vingefang. Og så er den nærmest firkantet at se på nedefra. Derfor bliver den også kaldt ’den flyvende dør’, siger Mark Desholm.
- Kongeørnen er kun en lille smule mindre og kendes på et gyldent hoved hos de ældre, mens unge kongeørne har store hvide felter på undersiden af vingerne. Kongeørnen er mere sjælden i Danmark, så det er kun få bestemte steder, man kan være heldig at se den, siger han.
Hold afstand til ørne og folk
DOF anbefaler, at man medbringer en kikkert på sin ørnetur, men man kan også sagtens kigge efter ørne uden kikkert. Husk at holde afstand til ørnene og deres reder, og bliv på offentlige veje. Derudover kan det være en god idé med varmt tøj og en madpakke.
Det kan også være en god idé at installere den gratis app ’DOF’s Fuglebog’, der kan være en god hjælp til at finde ud af, hvilke fugle man ser på sin tur. Ellers kan det være godt at medbringe en almindelig fuglebog.
Årets koncept, hvor man laver sin egen ørnetur, skal gøre Ørnens Dag coronasikker. Derfor opfordrer DOF til, at man sørger for at holde afstand i naturen, og til at man helt generelt følger myndighedernes gældende vejledninger og retningslinjer i forhold til COVID-19.
Ørnens Dag er spredt ud over hele weekenden i håb om at minimere trængslen ved ørnelokaliteterne.
Læs mere på ørnensdag.dk, hvor du også finder beskrivelser af de bedste ørnelokaliteter i Danmark.
Yderligere oplysninger
Mark Desholm, leder af Naturafdelingen i DOF BirdLife
Tlf. 24 62 49 90
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00
Find Danmarks 51 bedste ørnelokaliteter her:
Bornholm
Ølene
København
Vestamager
Ølsemagle Revle
Bognæs (Roskilde Fjord)
Jyllinge Havn (Roskilde Fjord)
Nordsjælland
Solbjerg Engsø
Arresø
Holløse Bredning
Alsønderup Engsø
Vestsjælland
Tissø
Storstrøm
Røgbølle Sø
Maribo Søndersø
Hejrede Sø
Nyord
Avnø
Bøtø Nor
Præstø Fed
Fyn
Brændegård Sø
Stigeø
Monnet
Nørreballe Nor
Gyldensteen Engsø og Langø
Sønderjylland
Ballum Sluse.
Vidåslusen.
Klæggravene.
Sydvestjylland
Filsø
Fanø Klitplantage
Fanø Strand Syd
Sneum Sluse
Hviding Engsø
Sydøstjylland
Slivsø
Hindemade
Haderslev Dam
Østjylland
Mossø ved Kloster Mølle
Mossø – østende ved Vædebro
Egå Engsø
Stubbe Sø
Gjerrild Nordstrand og Stavnshoved
Brabrand Sø og Årslev Engsø
Horsens Fjord ved Alrø
Mariager Yderfjord
Vestjylland
Vestligste del af Skjern Å-dalen
Borris Hede
Tipperhalvøen
Nissum Fjord
Nordvestjylland
Bygholm Vejle
Tange Sø
Ove Sø
Agger Tange
Nordjylland
Lille Vildmose
Vilsted Sø