Halvblind havørn har udsigt til et kort og dårligt liv
Den unge havørns øje er indsunket og med en lys eller hvidlig overflade. Både øjenlæge Kim Frost og ørneekspert Kim Skelmose vurderer, at det venstre øje sandsynligvis er blindt. Foto: Kim Skelmose.
Fremtiden ser formentlig sort ud for den unge havørn, der mandag 5. juli klokken 7.12 forlod reden, der lægger scene til Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) direkte ØrneTV fra Hyllekrog på Lolland. Rovfuglens venstre øje er uklart og mælkehvidt, og den kan formentlig kun se på sit højre øje.
Sandsynligvis vil den unge havørn have udsigt til et liv, der bliver kort på en menu af ådsler.
- Hvis der var tale om et menneske, ville jeg sige, at hornhindens overflade af en eller anden årsag er blevet skadet og uklar, siger Kim Frost, der er øjenlæge og ornitolog.
Mens han ikke tør sætte en præcis diagnose på ørnens øjenlidelse, tør han godt komme med en prognose for rovfuglen. Og den er dyster.
- Mens solsorten lytter sig frem til regnormen, og vadefuglene føler sig frem til deres føde med næbspidsen, så er rovfugle helt afhængige af at have et perfekt syn på begge øjne, binokulært syn, ligesom vi mennesker, for at kunne bedømme nøjagtig afstand, siger Kim Frost.
- Med det slørede tågesyn, som den unge havørn fra Hyllekrog må have, synes dens chancer for at slå et bytte at være meget små. Det er velkendt, at specielt unge rovfugle i begyndelsen af deres liv som jægere har en høj fejlprocent, når byttet skal gribes. Med kun et øje ser jagtmulighederne dystre ud for ørnen, siger han.
Ingen ringmærkning af skadede
I Dansk Ornitologisk Forening (DOF), der står bag ØrneTV, har lederen af Projekt Ørn, Kim Skelmose, nøje fulgt den unge havørn, siden de første tegn på en uregelmæssighed i rovfuglens venstre øje afslørede sig.
Allerede to uger efter ungen klækkede kunne man se de første tegn på, at der var problemer med det venstre øje på ørneungen. Foto: Kim Skelmose.
- Det begyndte med en lille byld af betændelse, der voksede og voksede og til sidst sprængtes, så fuglens venstre øje blev lyst, og nærmest mælkehvidt til sidst. Vi ringmærker aldrig fugle, der er skadet eller udviser handicaps, hvorfor der hverken blev sat ringe på rovfuglens ben eller en GPS-sender på ryggen, siger Kim Skelmose, der fra begyndelsen af observationerne i årets ØrneTV noterede sig, at den øjenskadede unge opførte sig anderledes end normalt seende ørneunger.
Den sad mere stille og ofte i den ene side af reden, så den med sit raske øje kunne spejde ud mod havet. Og da den blev ældre, lavede den ikke flyveøvelser på sidegrene i ørnetræet. Det var som om, at den ikke tog chancer på grund af sit handicap.
Naturen skal gå sin gang i ørnereden
Teamet bag DOF’s Projekt Ørn besluttede at holde godt øje med havørneungen, men i øvrigt lade naturen gå sin gang og ikke gribe ind.
- Det primære formål med ØrneTV er at vise den vilde natur og havørnenes familieliv på godt og ondt. Derfor var det aldrig på noget tidspunkt på tale at gribe ind og eventuelt få den unge havørn i behandling. Hvis vi for eksempel havde fjernet ørneungen fra reden, ville vi have risikeret at skabe så meget rod i familielivet, at de gamle havørne ville have opgivet stedet som yngleplads, siger Kim Skelmose.
Se den korte video om ørnens dårlige øje. Video: Bjarne Golles.
Nu får den unge havørn chancen i det fri, og kun tiden kan vise, om den klarer sig.
- Umiddelbart giver vi den kun få chancer for at overleve og blive voksen, men hvem ved, om den vil udvikle særlige færdigheder, fordi den er synshandicappet. Vi har set fra Østersøområdet, at visse havørne næsten udelukkende lever af ådsler af sæler, marsvin og fisk, der skyller i land. Det er for tidligt helt at afskrive den unge havørn, selv om dens odds er ringere end de fleste artsfællers, siger lederen af DOF’s Projekt Ørn.
Den unge synshandicappede havørn vil formentlig være let at kende i felten, selv om den ikke er ringmærket. Dens venstre øje er indsunket i en grad, så man vil lægge mærke til det, hvis man får den i kikkerten, mener Kim Skelmose, der meget gerne hører nærmere, hvis ornitologer får den i sigte.
Yderligere oplysninger:
Kim Skelmose, leder af DOF’s Projekt Ørn
Tlf. 27 73 40 70
Kim Frost, øjenlæge og ornitolog
Tlf. 20 27 34 86
Email: retina@dadlnet.dk
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00