Sjældenhed fra skoven: Snehvid huldue i nordjysk skov
Den hvide huldue er sandsynligvis af typen 'Ino' og ikke albino. Her er den næsten flyvefærdig. Foto: Einar Flensted-Jensen.
Den er lysende hvid som en fredsdue og med røde øjne og et rosa skær på næbbet og benene, hører en nordjysk huldue til i kategorien af sjældne individer med meget svage farvestoffer i fjerdragten. Måske er hulduen det første kendte hvide eksemplar af sin art i den danske natur.
- Den 5. juli fandt jeg den hvide huldue i en af mine cirka 50 redekasser i de kommunale skove omkring Frederikshavn. Den var da cirka 12 dage gammel. 23. juli var den fløjet fra redekassen, da jeg tjekkede den. Det er en stor sjældenhed. Måske er det første gang i Danmark, at en nærmest helt hvid huldue er blevet ringmærket, siger ornitologen og ringmærkeren Einar Flensted-Jensen, som i samarbejde med Frederikshavn Kommune er primus motor i et redekasseprojekt, som skal hjælpe hulduen til større ynglesucces.
Duen er en ’ino’, ikke en albino
- Den hvide huldue er efter al sandsynlighed af den type, der kaldes ’Ino’, da duen afslører svage aftegninger af de mørke partier i hulduens naturlige fjerdragt. For eksempel kan det mørke anes på de allerinderste armsvingfjer (tertialerne), siger Knud Flensted, der er biolog i DOF BirdLife.
Den hvide huldue kan tydeligt skelnes fra sin artsfælle med den mere gængse gråblå fjerdragt. Foto: Einar Flensted-Jensen.
En ’Ino’ huldue vil i modsætning til en albino-huldue have væsentlig større chance for at overleve i nogen tid i naturen, fordi den har omtrent normalt syn i modsætning til en albino, der vil have meget dårligt syn.
Så den hvide huldue flyver formentlig nu omkring i den grønne sensommerskov eller søger føde i åbent land, hvor livet erfaringsmæssigt dog bliver ekstra hårdt, når man er hvid i en verden, hvor gråtonet camouflage er nyttigt.
Hvide fugle, der normalt fra naturens hånd er holdt i afdæmpede camouflagefarver, lever livet farligere end deres ’normale’ artsfæller, fordi de er lettere at spotte for deres fjender i skikkelse af rovfugle som duehøge og rovdyr som ræve.
Yderligere oplysninger:
Einar Flensted Jensen, ornitolog og ringmærker
Tlf. 29 17 54 17
Knud Flensted, biolog DOF BirdLife
Tlf. 21 24 22 75
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00