Ornitologer sætter 450 redekasser op til husvilde fugle
Vendehalsen, som disse kasser passer til, er blandt de udvalgte fugle, der får bolighjælp gennem redekasseprojektet. Stæren er gået tilbage i en sådan grad, at den er kategoriseret som sårbar på den danske rødliste, især fordi den mangler steder at ruge. Foto: Annie Kruse Pedersen.
Det kan være svært at finde en et-værelses med tag, hvis man er en af de mange fuglearter, der ruger i reder i hule træer. Men nu er en redningsaktion sat i værk af Dansk Ornitologisk Forening.
Frivillige kræfter fra hele landet har budt ind med hjælp til at sætte en eller flere redekasser op til en række særligt udvalgte arter, der har særligt brug for hjælp til at få tag over hovedet.
- Vi mangler gamle træer med huller i i Danmark, som disse arter kan bygge rede i. Indtil vi får bedre naturlige vilkår for fuglene, så er der en meget enkel måde at hjælpe på og det er simpelthen redekasser, så de har et sted at lægge deres æg og opfostre unger. Og her kan 450 redekasser bestemt gøre en forskel for flere af arterne, siger projektleder og biolog, Thomas Vikstrøm.
De første knapt 100 redekasser blev sendt afsted i september til særligt udvalgte frivillige, der arbejder fokuseret med nogle af de sjældnere hulrugende fugle – slørugle, perleugle, vendehals, stor skallesluger, hvinand og vandstær.
Vær med til at hjælpe fuglene
De resterende cirka 350 redekasser er øremærket til de tre mere almindelige arter, mursejler, stær og broget fluesnapper. I november-udgaven af medlemsbladet Fugle & Natur blev det annonceret, at medlemmer af DOF kan få tilsendt en redekasse til en af de tre udvalgte arter.
Kasser til stor skallesluger er klar til at blive sat op i Sønderjylland. Foto: Kaj Abildgaard.
Redekasserne bliver i løbet af de kommende uger fordelt og sendt afsted til de mange frivillige medlemmer, der sætter dem op i deres haver eller nærområder.
Selvom flere af de udvalgte arter får god gavn af de mange redekasser i projektet, så er der stadig behov for flere redekasser.
- Vi håber, at flere vil være med til at udvide projektet ved selv at sætte en redekasse op. Man kan enten købe en eller bygge den selv. Tag udgangspunkt i arterne i projektet, så er du sikker på, at du hjælper de fugle, der har mest brug for hjælp til et sted til deres æg og unger, siger Thomas Vikstrøm.
Her er DOF’s vejledning om redekasser, og her er målene for redekasser til forskellige arter.
I Naturbutikken er der mange forskellige redekasser til salg, blandt andet redekasser til de ni arter, der er en del af projektet.
Redekasseprojektet er støttet af Hedevig Quidings Legat.
Yderligere oplysninger
Thomas Vikstrøm, biolog og projektleder i DOF BirdLife
Tlf. 33 28 38 22
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00