Ny sprøjtemiddelstrategi er ikke så giftig endda
I sprøjtemiddelstrategien er der lagt op til, at landbruget skal begrænse ukrudt og skadedyr på en måde, der minimerer brugen af sprøjtemidler. Foto: Peter Vadum.
Den nye sprøjtemiddelstrategi er god for agerlandets fugle og øvrige liv, mener DOF BirdLife, der ser gode tiltag i aftalen.
- Det er rigtig godt, at det nu er slut med at tvangsmodne afgrøder med glyphosat (aktivstoffet i 'Roundup'). Det vil blandt andet efterlade mere føde til fuglene i stubmarkerne, siger formand i Dansk Ornitologisk Forening, Egon Østergaard.
Aftalen om den nye sprøjtemiddelstrategi er indgået af et bredt flertal af Folketingets partier.
I strategien er der også lagt op til, at landbruget skal begrænse ukrudt og skadedyr på en måde, der minimerer brugen af sprøjtemidler også kaldet 'integreret plantebeskyttelse' (IPM).
Men ifølge medlem af Naturpolitisk Udvalg i DOF Henrik Wejdling er det her væsentligt, at tiltagene i strategien ikke baseres på frivillighed.
- Vi ser gerne, at der bliver et obligatorisk krav om mindst 10 procent natur i markerne, for at tilgodese de naturlige fjender til ukrudt og skadedyr - og som hjemsted for den hårdt trængte flora og fauna i øvrigt, siger Henrik Wejdling..
Mere striks godkendelse af sprøjtegift
Ifølge sprøjtemiddelstrategien skal Danmark også arbejde aktivt for at gøre godkendelse af sprøjtemidler i EU mere restriktiv og helhedsorienteret. Og det bliver ligeledes hilst velkomment af DOF BirdLife. Blandt andet skal en sprøjtemiddelgodkendelse indeholde vurderinger af sprøjtemidlernes cocktaileffekter og deres eksponeringsveje.
- Der har hidtil ikke været taget højde for optagelse gennem huden, hvilket er helt uforståeligt, når nu for eksempel sanglærkens unger klækkes nøgne og udsættes for mange pesticider, siger Henrik Wejdling..
Med i aftalen om sprøjtemiddelstrategien er regeringen og Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne.
Læs om sprøjtemiddelstrategien her: https://mim.dk/nyheder/2022/feb/ny-aftale-faerre-miljoebelastende-sproejtemidler-paa-de-danske-marker/
Yderligere oplysninger:
Egon Østergaard, formand i DOF
Tlf. 31 16 20 30
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00