Havørnebestand på himmelflugt

onsdag 16. februar 2022 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Danmarks største rovfugl sætter rekord i antallet af ynglepar, og mange steder i landet er der (næsten) garanti for ørnespotting.
Fugle og Natur

Havorn20150824SdrJyllandTorbenAndersen2Søndag den 27. februar inviterer Dansk Ornitologisk Forening (DOF) alle interesserede til at deltage i Ørnens Dag. Foto: Torben Andersen.

Virkeligheden har overhalet selv de vildeste feltornitologiske fantasier, når det handler om den danske bestand af havørne. I 1992, da en gruppe ørneentusiaster i Dansk Ornitologisk Forening (DOF) satte Projekt Ørn på vingerne, lød det ambitiøse mål, at Danmark i 2040 skulle have 75 par havørne.

Og allerede i 2021 blev der optalt hele 152 ynglende havørnepar, der tilsammen fik 153 unger på vingerne, og tendensen forventes at fortsætte i det kommende forår.

Alt i alt har Projekt Ørn registreret mindst 1.377 udfløjne havørneunger siden 1995, da havørnen efter 100 års fravær igen blev dansk ynglefugl.

Danmark er godt ørneland

Med sin varierede kystlinje på mere end 7.000 kilometer og sine mange fuglerige havområder, fjorde og søer er Danmark et ideelt landskab for havørnen, der primært lever af vandfugle og fisk.

- Vi kan også se, at havørnen ikke er så kræsen med valg af redetræer, som vi troede for årtier siden, forklarer Kim Skelmose, der er leder af DOF’s Projekt Ørn.

- Oprindeligt forventede vi, at der skulle store skovområder med mindst 200 år gamle ege- eller bøgetræer til for at huse havørne med rede. I dag er der eksempler på, at havørnepar slår sig ned i små skove af nåletræer og i fritstående høje træer i åbent landskab. Bare der er fred og ro i en passende radius af reden.

Store oplevelser med rovfugle

Nu om dage er rovfugle fredede og flere ørne er år for år blevet mere og mere tillidsfulde. Fredningen og forståelsen for ørnens rolle i naturens store kredsløb har givet de store rovfugle større spillerum til at etablere territorier.

Havørnen har kort sagt knækket koden til at leve i Danmark side om side med mennesket, og de senere år har givet flere eksempler på bynære havørne.

- Ørnene har vænnet sig til, at mennesker er gode nok. Hvis man opfører sig hensynsfuldt, kan de næsten acceptere éns tilstedeværelse, og så får man storslåede oplevelser med dem. Fred og ro over en længere årrække ved de faste yngleterritorier er dog helt afgørende for ynglesuccesen, siger Kim Skelmose.

Yderligere oplysninger

Kim Skelmose, leder af DOF's Projekt Ørn
Tlf. 27 73 40 70
gestaltskelmose@gmail.com

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00