Skudt havørn døde med hornfisk i maven
Veterinærerne vurderer, at havørnen er skudt med hagl nedefra, hvorfor den sandsynligvis er kommet flyvende eller har siddet på en gren i et højt træ, da den blev ramt. Foto: SSI
Den var frisk som en havørn og i god foderstand med perfekt fjerdragt. Ørnen var også gået fri af fugleinfluenzaen.
Men så blev den skudt med et haglgevær en dag i maj 2022 og fundet død kort efter i et område få kilometer vest for Maribo.
Sådan lyder det blandt andet i konklusionerne i obduktionsrapporten fra Statens Serum Institut (SSI) om forårets skudte havørn fra Lolland.
Veterinærerne vurderer, at havørnen er skudt med hagl nedefra, hvorfor den sandsynligvis er kommet flyvende eller har siddet på en gren i et højt træ, da den blev ramt.
Den døde havørn blev fundet dræbt på Lolland i begyndelsen af maj. Foto: SSI.
Skuddet har forårsaget skade på havørnens indre organer og givet den betydelige blødninger, så den er død umiddelbart i forbindelse med skuddet.
Havørnens sidste måltid kom til af bestå af hornfisk, for der blev fundet rester af denne forårsfisk i ørnens mavesæk, der også indeholdt en smule halm, lyder det i obduktionsrapporten.
Haglet fra den skudte havørn er blevet gemt, så det eventuelt kan bruges i efterforskningen af drabet på den fredede rovfugl.
Der er dog ikke nyt i sagen, oplyser Camilla Uldal, der er funktionsleder i Arter og Naturbeskyttelse, Miljøstyrelsen.
Undersøgelserne af havørnen viser, at den store rovfugl døde i forbindelse med skuddet, der har gjort store skader på ørnens indre organer. Foto: SSI.
Yderligere oplysninger:
Knud Flensted, biolog, DOF BirdLife
Mobil: 21 24 22 75
Dansk Ornitologisk Forening (DOF) BirdLife
Tlf. 33 28 38 00