Ørneungerne er fløjet fra reden: Det var en perfekt sæson
24. juni bevægede begge ørneunger sig så langt uden for reden, at det kan betegnes som en udflyvning. Foto: ØrneTV.
Med kraftige nytrænede vingeslag forlod først den ene og senere den anden af årets to unger havørnereden i ØrneTV. Det markerede afslutningen for årets sæson - sådan da.
Havørneunger har det med at vende tilbage til reden flere gange, efter de har forladt den første gang.
Ørneungerne har endnu ikke helt sluppet taget i reden og svunget sig ud på deres egen livsrejse, men det er nu alligevel tid til at se tilbage på årets sæson.
- Når jeg tænker tilbage på de seneste 130 dage, så synes jeg, at vi er blevet beriget med en superperfekt sæson. Alle os, der har siddet og fulgt med dag efter dag, har virkelig fået noget for vores opmærksomhed og for vores tid, siger Kim Skelmose, der er hovedmand bag ØrneTV og leder af DOF’s Projekt Ørn.
Flotte scener og spændende detaljer
Sæsonen har været et overflødighedshorn af flotte scener og fascinerende øjeblikke, derfor er det svært for Kim Skelmose at udpege sine højdepunkter. Han fremhæver i stedet, at vi i år har fået rigtig mange nuancer og detaljer fra ørnelivet.
- Vi har fanget rigtig mange fine øjeblikke helt tæt på: ungerne der kommer ud af æggene, kampen hvor den tredje unge dør i ægget og fantastiske ind- og udflyvninger. Vi har set forældrefuglene sidde på grenen uden for reden og holde øje og måske udvælge deres bytte, der kommer flyvende. Vi har i detaljer set, hvordan de dræber bytte, skiller det ad og fodrer med både hornfisk og forskellige fladfisk, siger han.
Derudover fik Kim Skelmose også fanget en jagt på en fiskehejre med kameraet og på et tidspunkt fik ørnene bragt en lækat ind som bytte.
- Det var en sjov episode. Sådan et andet rovdyr var de ikke helt begejstrede for. Det tog lidt ekstra tid at få den i svælget, siger han.
På landsplan er flere havørneunger gået til på grund af fugleinfluenza, men det har ØrneTV-parret heldigvis været forskånet for. Og generelt er sæsonen forløbet relativt uproblematisk for det erfarne havørnepar.
- Der var lidt ballade med nogle krager i en uges tid og nogle fremmede ørne, der forstyrrede på parrets territorie, men der har ikke været nogle højrisikotrusler. De har klaret småproblemerne til UG, siger Kim Skelmose.
Udover at lade sig fascinere af de majestætiske ørne, så har ØrneTV også til formål at lære nyt om havørnene. I modsætning til forrige sæson, hvor næsten alt gik galt, så har årets sæson været et rigtig flot eksempel på, hvordan et ørnepar får unger på vingerne.
Ørneungerne er snart på vej væk
Hvis ikke havørneungerne allerede har forladt reden fuldstændigt, så går der ikke længe. Når kalenderen viser august er det almindeligt at ungerne har fået så godt styr på jagten, at de slipper forældrene og den velkendte rede helt. Dermed er det også et endeligt farvel til ørneungerne for de mange seere af ØrneTV.
Årets sæson af ØrneTV slutter officielt 16. august, hvor kameraet bliver slukket.
Der er dog en mulighed for at få øje på ørnene i naturen. Og hvis det skulle lykkes at fotografere en af de to unger, hvor ringene på deres ben er synlige, så er man mere end velkommen til at rapportere det til Ringmærkningscentralen på fuglering.dk.
Tak for interessen og på gensyn
En stor tak skal lyde til alle der har fulgt med i årets sæson af ØrneTV. Det har endnu engang været overvældende med den positive interesse, der er for at følge med i ørnenes liv. Tak fordi I fulgte med.
I samme ombæring skal vi også beklage, at lyden på ØrneTV har været temmelig ustabil i år. Når sæsonen er helt slut, og efteråret har indfundet sig, bliver kameraet og mikrofonen pillet ned og sendt til service, hvor der forhåbentlig bliver fundet en løsning på lydproblemerne inden næste sæson.
ØrneTV vender tilbage med en ny sæson, der forventes at begynde medio februar 2023, når havørnene vender tilbage til reden for at lægge æg.
Holdet bag ØrneTV tæller udover Kim Skelmose også Ole Friis Larsen, Rasmus Romme og Bjarne Golles, der alle fire arbejder frivilligt og yder en stor indsats for at få ØrneTV til at løbe rundt.