Lunt efterår og sydlige vinde giver sene svaler i Danmark
Formentlig er det sydlige vinde, der har bragt svalerne til Danmark,siger Simon S. Christiansen fra Skagen Fuglestation, der ikke tror, at det er lokale svaler, der er blevet i Danmark efter yngletiden, Foto: Jørn Skeldahl (landsvale/arkivfoto)
Det hører til sjældenhederne, at november ligefrem byder på svaletræf, men det har været tilfældet i den forgangne uge i Skagen.
Her er der set hele syv landsvaler, en bysvale og onsdag 9. november blev landsvalerne observeret i selskab med en sjælden sydlig art, nemlig en rødrygget svale, som har sine nærmeste ynglepladser i Sydeuropa.
Hele to rødryggede svaler er set i Skagen i forrige uge.
Også mursejleren, der normalt i oktober forlader vores himmelstrøg for at trække mod tropiske egne, hvor der er garanti for insekter i luften, er set i november. Det samme er den sjældne gråsejler, som er observeret både ved Stevns og i Frederikshavn.
- Efteråret har været ekstraordinært mildt med tocifrede varmegrader, og dage med sydlige vinde har fået arter som rødrygget svale og gråsejler til at flyve nordpå, hvor de så er set i Danmark. Formentlig er det også de sydlige vinde, der har bragt svalerne til Danmark. Jeg tror ikke, det er lokale svaler, der er blevet hos os efter yngletiden, men derimod sydlige svaler som de lune luftstrømme fra Spanien har bragt op til os, siger Simon S. Christiansen, der er naturvejleder og forstander på Skagen Fuglestation, som bliver drevet af Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
- Det er ikke umuligt, at svalerne vil blive en tid endnu, hvis de høje temperaturer varer ved, så fuglene fortsat kan fange insekter. Der er mange insekter i luften endnu, siger han.
I år 2000 blev der set julesvaler
Svalerne i Skagen har et dagligt mønster, hvor de i lav flugt fanger insekter over Skarvsøen i Reservatet nord for byen, mens de efter endt fouragering ofte bliver set over klitterne ud mod Grenen.
Det er ikke hvert år, at der i Danmark bliver set svaler og sejlere midt i november, men det hænder. Begge fuglegrupper er afhængige af insekter i luften, og hvis det sætter ind med frost, vil insektæderne hurtigt få problemer med at skaffe føde nok.
År 2000 repræsenterer en yderst sjælden begivenhed på svalefronten, da tre landsvaler holdt til i Hirtshals i hele november, og to af dem blev set helt frem til 14. december.
Efteråret 2000 bød i det hele taget på ekstraordinært mange fund af landsvaler i november.
Historien har også et eksempel på en landsvale, der ligefrem droppede sit efterårstræk mod syd og holdt vinter i Danmark. Overvintringen fandt sted i 2007 på en gård i Karlby nær Jyllands næsetip på Djursland, hvor landsvalen holdt til i en varm svinestald, hvor den fangede fluer hele vinteren.
Flere svaler dropper Afrika
De senere år er et stigende antal svaler begyndt at holde vinter i landene omkring Middelhavet i stedet for at trække til Afrika syd for Sahara.
Hvis klimaet bliver så meget varmere, at tendensen med overvintrende svaler i Sydeuropa for alvor slår igennem, vil det formentlig medføre et tidligere svaletræk om foråret mod Nordeuropa. Da kan begyndelsen af marts måske blive den normale årstid for ankomst af landsvaler og ikke sidste halvdel af mart.
Den tidligste landsvale, der nogensinde er registreret i Danmark, blev set 23. februar 1990 i Skagen. I England er der hvert år svaler, som ankommer allerede i februar med varme fra Spanien.
De ornitologiske annaler dokumenterer, at årets tidligste landsvaler i reglen flyver over Danmark midt i marts, hvis vejret på den årstid ellers byder på lune, sydlige vinde.
Men det er først fra april, at det helt store og tusindtallige rykind af svaler går over landet, så alle lægger mærke til, at svalen nok engang er ankommet.
Yderligere oplysninger:
Simon S. Christiansen, forstander, Skagen Fuglestation
Tlf. 40 21 73 14
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00