Ørnene gav varme på en kold og klar dag med store vingefang
Gejsten for at spotte en havørn var stor - både hos store og små. Foto: Mikkel Østergaard.
Jyllinge ved Roskilde Fjord og Lille Vildmose i Østhimmerland blev publikumsmæssige topscorere med henholdsvis 600-700 og 400-500 gæster, da Dansk Ornitologisk Forenings Projekt Ørn for 17. gang indbød danskerne til Ørnens Dag med skønsmæssigt omkring 4.000 gæster. Kun i 2021, da corona lukkede landet ned, er arrangementet glippet.
De 20 lokaliteter var alle bemandet med guider fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF), så ingen blandt publikum var i tvivl om artsbestemmelsen, når et af de store vingefang viste sig i luftrummet.
- Vi så to voksne havørne og fem unge, og der var vist ørne til alle i løbet af dagen. Rigtig mange børnefamilier kom forbi i løbet af dagen, og begejstringen for ørnene var stor. Hvis ikke jeg tager meget fejl, var der flere kommende fuglenørder blandt børnene, griner Solveig Jonasson, der var tovholder i arrangementet ved Jyllinge.
Var man i tvivl om, hvordan havørnens fjer ser ud, var der hjælp at hente. Her hos Kim Skelmose, leder af Projekt Ørn, ved Egå Engsø. Foto: Josefine Buus Jacobsen.
Ørneterrænet omkring Eskilsø, hvor der yngler et par havørne, og holmene i fjorden nordvest for Jyllinge, giver stort set garanti for ørn i sigte. Og alle besøgende fik havørn at se, mens de spejdede fra Strandpromenaden i Jyllinge, der ligger en smule hævet i landskabet, så der er overblik over fjord og holme.
- Vi var fem guider fra DOF og naturvejledere fra Nationalpark Skjoldungernes Land, der også var med i arrangementet. Vi havde alle travlt med at guide de mange besøgende og lade alle få et ørnekig i teleskop. Interessen for ørnene er overvældende, og jeg har på fornemmelsen, at mange, der ikke i forvejen var medlemmer af DOF, vil overveje at blive det, siger Solveig Jonasson.
Vildmose med kongeørn og havørn
Lille Vildmose i Østhimmerland blev på Ørnens Dag den helt store ørnelokalitet, da 5 kongeørne og 9 havørne blev set i løbet af arrangementet, hvor otte erfarne ornitologer gjorde deres til at have styr på ørnene og formidle viden om vingefangene.
- Vejret var klart med sol og en let brise, perfekt til observationer af havørn og kongeørn. Der var besøgende i alle fugletårne og observationsskjul i Lille Vildmose i løbet af dagen, og vi skønner, at 400-500 gæster fik set ørne og blev klogere på deres liv. Da vi talte biler på områdets P-pladser over middag holdt der 90 biler med gæster, som var på udkig efter ørne. Det er fantastisk at opleve den store interesse og den respekt, der er omkring de store rovfugle i disse år, siger Thorkild Lund, der er tidligere naturvejleder i Lille Vildmose.
Teleskoperne var også oppe i Arresø, som slog sin egen rekord med 350 deltagende. Foto: Mikkel Østergaard.
Ørnens Dag repræsenterer på flere måder en form for farvel til vinteren og et goddag til foråret og en ny ynglesæson.
De kommende dage og uger vil de voksne danske ørne være i fuld gang med deres ynglesæson anno 2023, og hvis de seneste mange års trend fortsætter, vil ynglebestanden vokse til op imod 200 ynglepar af havørn og en håndfuld ynglepar af kongeørn.
Imens kan mange at steder se unge havørne, der flakker en del omkring i landskabet, hvor de gør sig erfaringer med livet som jægere, inden de som regel i 3-4-årsalderen er modne til selv at stifte familie.
Yderligere oplysninger:
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00